İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sezaryen oranı alarm veriyor

Yeşilay Yönetim Kurulu üyesi Esra Albayrak, Türkiye'deki yüzde 53 sezaryen oranının alarm verici boyuta ulaştığını belirterek tüm gelişmiş ülkelerde hedefin yüzde 15 olduğunu söyledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Eylül 2017 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sezaryen oranı alarm veriyor

Dünyada ilk suda doğumu gerçekleştiren ve normal doğum konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan ünlü kadın doğum uzmanı Dr. Michel Odent (87) Medipol Üniversitesi'nde "Hızla Gelişen Bilimsel Disiplinler Çağında Doğum" konulu konferans verdi. 12 kitabı 24 dile çevrilen ve normal doğuma getirdiği farklı bilimsel çalışmalarıyla tanınan Dr. Odent'ın konferansına Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak'ın yanı sıra çok sayıda kadın-doğum uzmanı, akademisyenler ve ebeler katıldı.

3 ÇOCUK ANNESİ OLARAK...

Konferansın açılışında konuşan Dr. Esra Albayrak, Dr. Odent'ın görüşlerine hayran olduğunu belirterek, doğumları süresince edindiği tecrübeleri şöyle paylaştı: "3 çocuğumu da normal doğumla dünyaya getirdim. Özellikle Dr. Michel Odent'ın doğuma yaklaşımından çok etkilendim. Sayın Odent'ın kitaplarını okuyarak, yaklaşımını benimseyerek doğumlarıma öncelik etmiş bir ebe kardeşimle son doğumumu gerçekleştirdim. Ve ne kadar farklı olduğunu benim huzurum, bebeğimin huzuru, çevremdeki insanların huzuru noktasında ne kadar fark ortaya koyduğunu, bebeğimize ne kadar çok katkısı olduğunu gördüm. Şahsında ebeme de çok teşekkür ediyorum."

Dr. Esra Albayrak, kadın doğum uzmanı Dr. Michel Odent ile konferans öncesi sohbet etti.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLÜ OLUYOR

Sezaryenin bir tercih konusu olduğunu da dile getiren Albayrak "Türkiye'deki yüzde 53 sezaryen oranı son derece alarm verici boyutta. Dünya Sağlık Örgütü'nün makul gördüğü yüzde 15 oranı, tüm gelişmiş ülkelerin hedefidir. Öte yandan, 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Raporu'na göre, Türkiye'de ilk 6 ayda emzirme oranları, yüzde 31 seviyesindedir. Bu oran da artırılmalıdır. Sezaryen oranının azalmasına paralel olarak bu oran da artacaktır" dedi. Dr. Michel Odent da "Normal doğumu destekliyorum. Doğuma yaklaşımımızı yeniden düşünmeliyiz" dedi. Doğumda mikrobiyotanın (vücudumuzdaki mikroorganizmalar) da öneminin kavrandığını belirteren Dr. Odent "Bebeğin doğduğu ortam ne kadar tanıdık ise, o kadar tanıdık bakteri var demektir. Mikroplarla insanlar arasında yeni bir ilişki görüldü. Mikrobiyota konusu da bize devrim yaşattı. Normal doğumda bu mikrobiyotalar bebeğe geçiyor. Ve çocuğun bağışıklık sistemi güçlü oluyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber