'Ben çocuklarıma bu aşıyı yaptırmam' tartışması büyüyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mart 2007 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20 yaşındaki kızımı aşı yaptırırdım

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı'nın, birçok ülkede kız çocuklarına yapılan kanser aşısıyla ilgili görüşü tepki çekti.

Rahim ağzı kanseri aşısının Türkiye'de izin almasının ardından başlayan "çocuklara bu aşı yapılmalı mı" tartışması büyüyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer'in "ben çocuklarıma bu aşıyı yaptırmam' sözleri tıp dünyasını ikiye böldü. "Çocuklarımı cinsel yolla bulaşan bir hastalığa karşı aşılatmam. Onların cinsel hayatıyla ilgili bir karar vermem" diyen Prof. Dr. Murat Tuncer'in açıklamalarına, Meclis'in doktor milletvekillerinden Prof. Dr. Mehmet Neşşar "Ben çocuklarıma hemen bu aşıyı yaptıracağım" cevabını verdi.

'ESAS NEDEN ÇOK EŞLİ KOCALAR'

Denizli milletvekili Neşşar şunları söyledi: "Kanser Daire Başkanı talihsiz biçimde, bu hastalığın kadın çok eşliliği ile ilgili olduğunu ve kadın çok eşli olmazsa bu hastalığın oluşmayacağını söyleyerek aşıya karşı olduğunu vurgulamıştır. Tuncer'in kanserle ilgili bilmediği şeyi söyleyeyim: Türkiye'de rahim ağzı kanserinin esas nedeni çok eşli kadınlar değil, çok eşli kocalardır. Yani virüsü hayat kadınlarından alanerkekler masum eşlerine taşımaktadırlar! Tuncer açıklamasında belirli bir tabana siyasi mesaj göndermeye çalışırken kadınlarımıza karşı büyük haksızlık ve saygısızlık yapmıştır. Kendisini istifaya davet ediyorum." Murat Tuncer'e, Jinekoloji Derneği Başkanı Dr. Bülent Traş da tepki gösterdi. Traş, "Kızım 20 yaşında, ama piyasaya çıkar çıkmaz mutlaka yaptırmasını isteyeceğim" dedi. Türkiye'de bu kansere yakalanan kadın sayısıyla ilgili sağlıklı bir veri bulunmadığına dikkat çeken Traş, Jinekoloji Derneği'nin de üye olduğu Dünya Kadın Doğumcular Birliği'nin (FİGO) 2007 yılı eylem programına bu aşının yaygınlaştırılması kararını koyduğunu söyledi.

'HALKI BİLGİLENDİRMEK ÖNEMLİ'

Yeni gündeme gelen her aşıda böyle tartışmaların yapıldığına dikkat çeken Traş, geçmişte Hepatit B aşısıyla ilgili "Benim çocuğum uyuşturucu kullanmaz. Gerek yok" denildiğini hatırlatarak "Bu virüs kanser yapıyor mu? Aşıyla korunmak mümkün mü? Halkı bu konularda bilgilendirmek gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber