İl sağlık müdürlükleri, ilaç vurgununa göz yumuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Mart 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polise göre ilaçtaki vurgunu herkes biliyor ama önlemler yetersiz

İksir Operasyonu ile ortaya çıkarılan sahte ve son kullanma tarihi geçmiş ilaç vurgununun ardından polis 'ilaç raporu' hazırladı. Raporda eczane, ecza depoları ve ilaç piyasasının denetlenmediğini belirterek il sağlık müdürlükleri, ilaç vurgununa göz yummakla suçlanıyor.

Suç organizasyonlarının sosyal güvenlik kurumlarının sağladığı güvence ve kolaylıkları istismar ederek Türkiye'deki ilaç piyasasını 8-9 milyar YTL'ye çıkarıyor. Bu miktarın içindeki haksız kazancın ne kadar olduğu konusunda bilgi verilmiyor.

Raporda sahte ilaç ve kupür ile devletin zarara uğratıldığı belirtilerek, "İl Sağlık Müdürlüğü, SSK, Emekli Sandığı yetkilileri ile zaman zaman yapılan toplantı ve ikili görüşmelerde konunun ilgili kurum çalışanları ve yetkilileri tarafından yıllardır bilindiği saptanmıştır." deniliyor. Suç konusu hakkında birçok tespit yapıldığı; ancak inceleme ve soruşturmanın uzun zaman aldığı ve olayın savcılığa geç intikal ettiği vurgulanıyor. Raporda, "Suçlu ve suç organizasyonlarının ceza almadan herhangi bir caydırıcılığa maruz kalmadan suçu meşrulaştırarak eylemlerine devam ettikleri görülmüştür." deniliyor.

Sosyal güvenlik kurumları istismar edilmiş

Yolsuzluğun sadece ilaçla sınırlı kalmadığı, medikal tıbbi malzeme boyutunun da bulunduğu ifade edilerek, şu bilgiler veriliyor: "Eczacı, eczacı kalfası, menfaat grubu, hekim, hastane çalışanı ve ilaç simsarları gibi birbirleriyle bağlantılı kişilerin oluşturdukları suç organizasyonu çerçevesinde, eczanelerde satılan ilaçlar ile ilgili sosyal güvenlik kurumlarının güvence ve kolaylıklarını istismar ederek çok yüksek rakamlarda haksız menfaat elde ettikleri anlaşılmıştır." İlaç firmalarının bir hekim için yıllık 10 bin YTL promosyon harcaması yaptığı, Türkiye'de 100 bin hekim olduğu dikkate alındığında ortaya büyük bir rakam çıkacağı vurgulanıyor. Polis, ilaç yolsuzlukları konusunda şu tespitlerde bulunuyor: Sağlık müdürlükleri denetimde yetersiz, piyasada son kullanma tarihi geçmiş ilaç ve sahte kupür satılıyor. Miadı dolmuş ilaçlar imha edilmiyor. Eczaneler naylon fatura ile bir ilacı birden fazla sahte kupürle satıyor.

Ufuk Köroğlu, İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber