Helikopter ihalesini İtalyanlar aldı, tankı Koç üretecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Mart 2007 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 yıldır süren helikopter ihalesini İtalyanlar aldı, tankı Koç üretecek

Yaklaşık 12 yıldır devam eden saldırı helikopteri (ATAK projesi) ihalesinde ipi İtalyanlar göğüsledi. İlk kez geliştirilecek milli tank projesi de Koç Grubu'na bağlı Otokar firmasına verildi.

İhaleyi kazanan İtalyan Agusta/Westland şirketi, A129 adıyla saldırı helikopteri üretiyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılımıyla yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında üç önemli projenin kararı çıktı. Savunma Sanayii İcra Komitesi çerçevesinde alınan nihai kararları Bakan Gönül açıkladı. Daha önce yapılan kurul toplantısında kısa listeye kalan Güney Afrika'nın Denel ile İtalya'nın Agusta/Westland firmaları arasından kazanan İtalya oldu. İlk etapta 50 helikopter için anlaşma sağlandı; projenin maliyeti 2,7 milyar doları buluyor. Helikopterler Türkiye'de TAI tesislerinde ortak üretilecek.

Milli tank projesi de Türk savunma sanayiinde devrim olarak nitelendiriliyor. İlk kez yerli imkanlarla milli bir tank üretilecek. Sadece proje geliştirme maliyeti 500 milyon dolar olan milli tank ihalesini Koç Grubu'na bağlı Otokar firması kazandı. Otokar, yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri için zırhlı araçlar üretiyor. Bu arada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 16 adet yeni tip karakol botu projesinde de Dearsan firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı. Yine yerli imkanlarla geliştirilecek botlar 57 metre uzunluğunda olacak. Bu projenin maliyeti ise 400 milyon Euro seviyesinde bulunuyor. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ATAK projesiyle ilgili alınan nihaî kararı 'tarihî' olarak nitelendirdi. 2,7 milyar dolarlık projede ana yüklenici firmanın TAI, İtalyan Agusta/Westland firmasının ise alt yüklenici olduğunun altını çizdi. Vecdi Gönül, "Bu Türk-İtalyan ortak yapımı helikopter Türkiye'de üretilecek ve ismi de T-129 olacak." dedi. Milli Savunma Bakanı, değerlendirmedeki en önemli kriteri, aradaki fiyat farkının izah edilemeyecek kadar yüksek olması olarak gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber