'Biz referandumu yok kabul ediyoruz'

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Irak'ın kuzeyindeki gayrimeşru referaduma ilişkin "Biz referandumu yok kabul ediyoruz. Refarandumun sağlıklı bir ortamda yapıldığı söylenemez. Çünkü, uluslararası gözlemcilerin olduğu bir referandum değil" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2017 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Biz referandumu yok kabul ediyoruz'

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Kanal 7'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Arakanlı Müslümanlara yönelik yardım çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Bangladeş'e yaptığı ziyaretle ilgili soru üzerine Akdağ, Arakan'da bulunan Müslümanlara "Rohingya Müslümanları" demenin daha doğru olacağını çünkü onların o bölgede birkaç yüzyıl boyunca bir krallığının olduğunu bildirdi.

Akdağ, Başbakan Binali Yıldırım ile de Bangladeş'e gideceklerini aktararak, bir kamp yeri yapacaklarını bildirdi.

Bangladeş'in yardımcı olmasına rağmen, "sürekli kalırlar" endişesiyle kaliteli bir kamp alanı istemediğine değinen Akdağ, Rohingya Müslümanlarının başına gelenlerin arkasında başka bir şeyin olduğuna, yayımlanan bir raporu göre Arakan'da çok ciddi petrol ve doğalgaz yataklarının ortaya konulduğuna dikkati çekti.

"Hesap numarası ve kısa mesaj üzerinden yardım"

"Arakanlılarda, 'Türkiye bize yardımcı oluyor' diye bir farkındalık var mı?" sorusu üzerine Akdağ, "Var tabii ama biz hepsine ulaşmış değiliz o 500 binin. Özellikle o yeni gelenlere ulaşmış değiliz. Aşağı yukarı 100 bin tonu aşkın gıda dağıtıldı. Şimdi 70 bin koli gıda, 30 bin koli de hijyen paketi dağıtımı yapılacak. TİKA vasıtasıyla günde aşağı yukarı 20 bin civarında sıcak yemek paketi veriliyor. Ondan da tahminen 2-3 kişinin bir paketten faydalandığı düşünülürse demek ki şöyle 60 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Tabii bunlar yetersiz." yanıtını verdi.

İçme suyunun karşılanması, sahra hastanelerinin kurulması için çalışmalar yaptıklarını belirten Akdağ, bunları bu ay içinde tamamlamayı planladıklarına değindi.

Bu yardımları bütçeden karşıladıklarını, ayrıca Arakan için kampanyalar yapıldığını aktaran Akdağ, "Bizim yaptığımız kampanyanın hesap numaralarına ulaşmak için vatandaşlarımız 'www.arakanasahipcik.org' sitesine girerlerse orada var. Bir de 1866'ya büyük harflerle 'ARAKAN' yazılarak kısa mesaj gönderilirse buradan da 10 lira yardım yapma imkanı var." dedi.

"Buna Türkiye razı olur mu"

"Irak'ın kuzeyinde yapılan gayrimeşru referandum sonrasında ne olacağı" sorulan Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz referandumu yok kabul ediyoruz. Refarandumun sağlıklı bir ortamda yapıldığı söylenemez. Bu yüzde 93'lerin hiçbir anlamı yok. Çünkü güvenilir bir ortamda, uluslararası gözlemcilerin olduğu bir referandum değil. Üstelik Kerkük'te, Musul'da referandum yapmaya Barzani yönetiminin hakkı yok. Oralar Irak anayasasına göre 'kararlaştırılamayan, statüsü belli olmayan' bölgeler. Oraya Kerkük'ün, Musul'un halkının karar vermesi gerekir. Barzani, kuzey Irak bölgesel yönetiminin orayla bir alakası yok ki. Onlar Irak'taki, Suriye'deki karışıklığı, kargaşayı fırsat bilerek bir oldubitti ile o bölgesel yönetimin sınırları içerisine oraları da sokmaya çalışıyorlar. Buna Türkiye razı olur mu?"

Sağlık sistemlerini geliştirmek için yardım istediklerinde Irak'ın kuzeyine birkaç kez gittiğini belirten Akdağ, "Şunu gördüm, Türkiyesiz yapamazlar. Kim akıl veriyorsa Barzani yönetimine, İsrail mi akıl veriyor ya da ABD'den, Batı dünyasından birileri mi akıl veriyor? Türkiyesiz yapmaları mümkün değil. Yaptıkları gerçekten tek kelimeyle saçmalık. Yıllarca Türkiye'nin desteğiyle burada ayakta kaldılar. Dolayısıyla büyük bir yanlış yaptılar, bunu yapmamaları gerekiyordu. Bu yok hükmündeki referandum sadece Türkiye'nin kuzey Irak bölgesel yönetimine karşı güvenini sarstı, zedeledi. 'Bu yanlıştan vazgeçtik' demelerini beklerim. Her sağduyulu yönetim bunu yapar." dedi.

"İsrail destekliyor"

"Barzani bu kararı kendi başına mı aldı?" sorusuna da Akdağ, şu yanıtı verdi:

"İsrail destekliyor. İsrail'in arkasında durması bunun önemli bir göstergesi. İsrail'in ABD'de ciddi lobi güçleri var. Ama bu sonuçsuz bir çaba kanaatime göre. Şunun altını kalınca çizmemiz lazım, bunu Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız birçok kere ifade ettiler, bizim meselemiz orada yaşayan halklar değil. Türkiye'de bazıları sanki orada yaşayan Kürt kardeşlerimize karşı bir tavır gibi bunu lanse etmeye çalışıyorlar. Bunun elbette aslı yok. Biz şunu söylüyoruz, ister Kürt, ister Türkmen, ister Arap olsun oradakiler bizim komşularımız, bir kısmı akrabalarımız. Burada çekilen sınırlar zamanında, 100 yıl önce sunni şekilde çekilmiş sınırlardır. Bu noktada biz Kürtlere ya da başka bir etnik gruba karşı tavır içerisinde olamayız."

"Ambargo konulunca oradaki halk etkilenmeyecek mi?" sorusu üzerine Akdağ, "Kendi yönetimlerine karşı bir tavır göstermeleri gerekecektir. Çünkü bunun sonu yapılabilecek birtakım yaptırımlardan daha kötü. Biz neden endişe ediyoruz? Diğer birçok ülke neden endişe ediyor? Kuzey Irak'taki bir istikrarsızlık Allah korusun orayı da yarın Suriye'ye dönüştürdüğü zaman orada yaşayan Kürtler çok daha fazla rahatsız olmayacaklar mı? Sizin kendi başınıza komşu ülkelerle, uluslararası camiayla mutabık kalmadan orada bir devlet kurmanıza kim razı olur?" ifadesini kullandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber