Mazereti nedeniyle ilçe emrine atanan öğretmen mağdur ediliyor

Bazı il milli eğitim müdürlükleri, bu yıl mazeretine binaen ilçe emrine atanan öğretmenleri, talebi olup olmadığına bakmaksızın başka bir ilçe milli eğitim müdürlüğüne görevlendirmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Ekim 2017 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mazereti nedeniyle ilçe emrine atanan öğretmen mağdur ediliyor

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı; aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri veya engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değişikliklerinde öğretmenleri, özürlerinin bulunduğu ilçelerdeki ihtiyaç bulunan okullara tercihlerini alarak, puan üstünlüğüne göre atamalarını yapmaktadır.

Ayrıca zaman zaman popülist davranarak il/ilçe emri uygulaması yaparak öğretmenleri özrünün bulunduğu ilçe emrine sonradan dağıtımı yapılmak üzere ihtiyaç fazlası öğretmen olarak atamaktadır. Büyük şehir olmayan illerimizde il merkezindeki ilçede özrü bulunanlar ise il milli eğitim müdürlüklerine atanmaktadır.

Bu öğretmenler özürlerin bulundukları ilçe sınırları içinde ihtiyaç olmaması halinde ise bazı il mili eğitim müdürlükleri tarafından özürlerinin bulunduğu ilçe dışına resen atanmakta veya görevlendirilmektedirler.

Halbuki bu tür atamalarda,17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, görevlendirmelerde ise Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından çıkartılan 2017/25 sayılı "Geçici Görevlendirmeler" konulu genelge kullanılmaktadır.

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasındaki; "....il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır." hükümleri uygulanma zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu hükümler nedeniyle norm kadro fazlası öğretmen atamalarında mazeretleri yani özür durumları da dikkate alınmak zorundadır. Bu nedenle özür durumu olan öğretmenler özrünün bulunduğu yerin dışına resen atanamaz. Zaten bakanlık bu öğretmenleri özrünün bulunduğu ilçe milli eğitim müdürlüğü emrine atamıştır. Bakanlık okulunda/ilçede yada il milli eğitim müdürlüğü emrinde yer alan ve özrü bulunan öğretmenlerin özürlerinin bulunduğu yerleşim yerine görevlendirme ve atama yapan il milli eğitim müdürlüklerini acilen uyarmalıdır.

Örneğin;

1- Osmaniye ili Toprakkale ilçesinden özür durumu nedeniyle Adana ili Yüregir ilçesine ilçe mili eğitim müdürlüğü emrine atanan öğretmen geçen hafta Adana'nın Pozantı ilçesine görevlendirilmiştir.

2- Mersin ili Tarsus ilçesinden özür durumu nedeniyle Adana ili Seyhan ilçesi ilçe mili eğitim müdürlüğü emrine atanan öğretmen geçen hafta Adana'nın Feke ilçesine görevlendirilmiştir.

Örnek verdiğimiz Adana ilinde 70 den fazla öğretmen bu durumdadır, diğer illeri yazmıyoruz bile, muhtemelen bu öğretmenler norm fazlası atama işlemlerinde özür durumları dikkate alınmadan bu ilçelere resen atanacaklardır.

Bu görevlendirmelere dayanak olarak 2017/25 sayılı "Geçici Görevlendirmeler" konulu genelgenin 4. maddesindeki; "4-Atama yetkisi valiliklerde bulunan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenler arasından yapılacak görevlendirmelerle giderilecek; ek ders ücreti karşılığı görevlendirme yoluna, ancak ihtiyacın bu şekilde giderilememesi halinde gidilebilecektir." açıklama gerekçe gösterilmektedir. Genelgede yönetmelikte zikredilen özür durumlarının hiç zikredilmediği de ortadadır.

Şimdi soruyoruz 017/25 sayılı "Geçici Görevlendirmeler" konulu genelgenin giriş kısmında açıklaması yapılan ve görevlendirmelerin "Kamu zararı oluşturulmaması," için yapılması gerektiği anlatılırken;

1- Özür durumu bulunan öğretmenleri ilçe milli eğitim müdürlüğü emrine atarken kamu zararı aklınıza gelmedi mi?

2- Geldiyse neden direkt il milli eğitim müdürlüğü emrine atamadınız?

3- Bu öğretmenlere söylediniz mi seni özür durumundan Seyhan'a atıyoruz ama Feke'ye görevlendireceğiz dediniz mi?

4- Bu öğretmenlere söylediniz mi seni Yüregir'e atıyoruz ama norm fazlası atamalarında Pozantı'ya atayacağız dediniz mi?

Demediniz tabi ki....

Öğretmen ilçede özrü varsa o öğretmeni o ilçede istihdam etmek zorundasınız çünkü o öğretmeni o ilçeye siz özür durumundan atayarak atıl kapasite meydana getirdiniz.

Özür durumu olan norm fazlası öğretmenler resen ilçe dışına atanamaz veya görevlendirilemez.

Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmelerinde; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına özür durumları dikkate alınarak atanırlar kuralı uygulandığından, özür durumu olan norm kadro fazlası öğretmenlerin bulundukları yerleşim yeri ya da ilçe dışındaki bir yere atanması veya görevlendirmesi mevzuata göre göre mümkün değildir.

Ayrıca özür durumları bulunmayan norm fazlası veya ihtiyaç fazlası öğretmenler ise Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 5. fıkrasındaki "Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir." hükümlerince; norm kadro fazlası atama işlemlerinde herhangi bir okula atanmak üzere başvuruda bulunmayan veya tercihlerine atanmayan öğretmenleri resen görevli oldukları yerleşim yeri dışındaki bir okula atanabilirler.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber