İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz

Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Ekim 2017 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz

7 Şubat 2014 tarih ve 28906 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin "İşyerlerinin engellilerin çalışma şartlarına göre düzenlenmesi" başlıklı 16. maddesi fıkralarının söylediği gibi engelli bir çalışana bu kadar iş yüklemek engellilerin engelliliklerini artırıcı, geliştirici maddesine aykırıdır.

İlgili madde tam olarak şöyledir;

İşyerlerinin engellilerin çalışma şartlarına göre düzenlenmesi

MADDE 16- (1) Kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini, engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek, engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve engellilerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için engel durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorundadır.

(2) Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz.

Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz ilkesine karşılık bize ulaşan ve okul ismi ile hizmetli memurun ismi bizde saklı bir görev listesini sizlerle paylaşıyoruz.

Liste, Osmaniye ilimiz merkezinde bir ortaokul müdürü tarafından fiziksel engelli bir memura tebliğ edilen görevler listesidir;

Görevler listesindeki görevleri üç guruba ayırabiliriz.

A- Temizlik Görevleri;

1-Sınıfların Günlük akşam temizliğini yapmak ve gün boyunca tertip ve düzenden sorumlu olmak.

2- Zemin kat koridorunu her teneffüsten önce paspaslamak.

3- Öğretmen tuvaletlerini temizliğini yapmak.

4- Fen laboratuvarı, mescit ve kız soyunma odasının günlük temizliğini yapmak,

B- Diğer Görevler;

1- Yardımcı hizmetli olmadığında onun görevlerini de yerine getirmek.

2- Öğretmenlerin vereceği diğer görevleri yerine getirmek.

3- Okul idaresi tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.

4- Hafta sonları okulda yapılacak her türlü etkinlik kurs, toplantı sınav vb durumlarda hazır bulunmak.

5- Okulun giriş kapısında giriş ve çıkışları kontrol etmek.

C- Mesai İşlemleri;

1- Hafta sonları okulda hazır bulunmak.

2- Sabah saat 09:00'da okula gelmek akşam iş bittiğinde çıkmak.

3- Öğle tatili olarak 13:00-15:00 saatleri geçerli.

Bu tabloya göre yukarıdaki görevleri sağlam bir insanın bile yerine getirmesi imkansız iken Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz ilkesine karşılık bu görevler fiziksel engelli bir hizmetli memura dayatılmaktadır. Ve evrakın altına ise "Gereğini yerine getireceğim" şeklinde birde taahhüt alınmaktadır.

Mesai saatlerine gelince sabah bir saat geç gelmesi öğle tatilinin de iki saat olarak verilmesi olumlu gibi görülse de işin akşam kaçta bittiği bilinmemektedir. Zaten hizmetli memurlar fazla çalıştırılabilmekte fakat her fazla çalıştıkları 8 saate bir gün izin verilme zorunluluğu bulunmaktadır. Hafta sonları da ihtiyaç halinde çalıştırılan bu hizmetliye izin verildiği de bilinmemektedir.

Peki bunun sorumlusu kimdir? El cevap tabi ki Mili Eğitim Bakanlığıdır.

Şöyle ki;

Sağlık Bakanlığı, 48 unvanda çalışan personelin görev tanımlarını yaparak Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik 22 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı ise İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün, 18.12.2012 tarih ve 229642 sayılı yazılarında, "Görev tanımları" konusuna değinilmiş. Cevabi yazıda; "Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülen Milli Eğitim Bakanlığı; merkez, taşra ve yurtdışı birimlerinde iç kontrol sisteminin kurulması çalışmaları kapsamında Milli Eğilim Bakanlığının süreç hiyerarşisi belirlenmiş olup idari ve mali iş süreçlerinin haritalandırılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığının iş süreçleri bir kitapta toplanacağı belirtilmiştir.

Ardından yapılacak olan iş etüdü, iş analizi, iş gerekleri ve nitelikleri ile görev tanımları çalışmalarına başlanacaktır. Hali hazırda Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında bulunan 72 adet kadro unvanının görev tanımları taslak olarak yapılmış çalışmalar devam ermektedir.

Tüm bu çalışmalar bir iş paketi halinde 2013 yılının ilk altı ayının sonunda tamamlanması planlanmaktadır." açıklamasına yer verilmişti.

Fakat "2013 yılının ilk altı ayının sonunda tamamlanması" sözü verilen "Görev tanımları" 2017 yılı Ekim ayı gelmesine karşılık kamuoyuna hala görev tanımları açıklanmamıştır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber