Atanacak Adaylar Nelerden Mahrum Kalacak?

Bugün 2 Nisan 2007... KPSS tercih işlemlerinde son gün... Özellikle, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen kadroları ile Sağlık Bakanlığı kadrolarına başvuracak adaylar büyük bir tedirginlik içinde... Zira yerleştirmede bir kadroya atanılması halinde, daha sonra açıklanacak bu kadrolara başvuru yapılıp yapılamayacağı konusunda kesin bir açıklama hiçbir yerde bulunmamaktadır. Adaylarda kafa karışıklığı oluşturan bu sorunların cevabı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin yapacağı KPSS tercih işlemleri ile bir kamu kurumuna yerleşen ve atanan bir aday aşağıdaki durumlarla karşılacaktır.

ÖĞRETMENLİK KADROLARINA ATANMA ŞANSI AZALACAK

1- Öğretmen atama işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Öğretmen atama işlemlerinde, kontenjanlar, ilk defa atama yapılacak kadrolar ile istifa sonrası dönüş ve naklen atama yapılacak kadrolar olmak üzere temelde üçe ayrılmaktadır. Naklen atama yapılması planlanan kadrolar açılan kontenjanın yüzde 2'si oranındadır.
Memur olarak atanan adaylar, öğretmenlik kadrolarına, naklen atama statüsünden başvurabilecektir. Bu husus, KPSS giren adayın, KPSS10 puanını kullanarak diğer öğretmen adayları gibi öğretmen atamalarına başvuramaması anlamına gelmektedir. Ancak, bu husus sadece 657'e tabi memur kadroları için söz konusudur. KİT'lerdeki sözleşmeli pozisyonlara atanan adaylar için ise durum farklıdır. KİT'lerdeki sözleşmeli pozisyonlara atanan adaylar öğretmenlik kadrolarına KPSS10 puanıyla başvuru yapabilecektir. Deteylı bilgi için aşağıdaki linklere bakınız.
http://sorucevap.memurlar.net/soru/785/
http://sorucevap.memurlar.net/soru/791/

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ÇOK ZOR

2- "Şuan memur olarak atanayım daha sonra unvan değiştiririm" şeklinde düşenen adaylar yanılmaktadır. Kamuda 1999 yılında sistem değişikliğine gidilmiştir. Bir memurun, mezuniyet ile kazandığı bir unvana atanabilmesi için unvan değişikliği sınavının açılmasını beklemesi ve bu sınavda başarılı olması gerekmektedir. Bu da oldukça zordur. Zira en azından kamu kurumları bu şekilde bir sınav açmamaktadır. Kamu kurumlarını, bu sınavı açmaya zorlayacak bir mevzuat da bulunmamaktadır.
Bu çerçevede kamuya memur olarak girip daha sonra örneğin tekniker, teknisyen veya mühendis kadrosuna girecebileceğini düşünen adayların bir kez daha bu hususu değerlendirmesi gerekmektedir.

SAĞLIK PERSONELİ ALIMINA BAŞVURU YAPILAMAYABİLİR

3- KPSS tercih işlemleri ile memur olan bir aday, ÖSYM tarafından tutulan ve atanacak adayların bulunduğu kütükten düşülmektedir. Aslında, KPSS yönetmeliği sadece 657'e tabi kadrolara atanacaklar ile 399 sayılı KHK'ya tabi KİT sözleşmeli pozisyonlarına yapılacak atamaları kapsamaktadır. Ancak bu düzenlemeye rağmen ÖSYM bir önceki yerleştirmelerde Tarım Bakanlığının 4/B'li kadrolarına yapılaca atamalarda "iki kez yerleşememe" kuralını işletmiştir. Bu uygulama, yanlış olmasına rağmen, yargı kararı ile iptal edilmedikçe veya ÖSYM uygulamayı değiştirmediği sürece, devam edecektir.

Bir örnek verelim: Bundan birönceki KPSS tercih kılavuzunda hem memur hem 399 sözleşmeli hem de Tarım Bakanlığının 4/B'li kadroları yer almaktaydı. KPSS yönetmeliğinde yer alan "iki kez yerleşememe kuralının" sadece memur ve 399 sözleşmeli için uygulanması gerekirken ÖSYM bu kuralı Tarım Bakanlığının 4/B'li kadroları için de uygulamıştır.

Bu şu anlama gelmektedir. ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemleri ile bir yere memur veya 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli olarak yerleşenler, Sağlık Bakanlığının, gerek 4924 gerekse de 4/B'li sağlık personeli alımlarının ÖSYM tarafından yürütülmesi halinde, bu kadrolara "iki kez yerleşememe" kuralından dolayı, başvurma haklarını kaybedebilirler. Bu konudaki kesin uygulama, sağlık personeli kadrolarının da yer aldığı kılavuzu yayımı sırasında ortaya çıkacaktır.

İKİ KEZ YERLEŞEME NE DEMEKTİR?

4- İki kez yerleşeme kuralı 2005 yılında getirildi. Buna göre, ÖSYM tarafından yürütülen yerleştirme işlemlerinde bir kadro veya pozisyona bir kez atanan aday, yine ÖSYM tarafından yapılan sonraki yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır. Bu konudaki detaylı açıklama için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber