MEB'den belleticilik görevi uyarısı

Haber Giriş : 09 Ekim 2017 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'den belleticilik görevi uyarısı
15 Mart 2016 tarih ve "Doğum öncesi ve sonrası öğretmene nöbet görevi ne kadar süre verilmez?" dosyamızda;

Bayan öğretmenlere doğuma 4 ay kala ve doğumdan itibaren 2 yıl süreyle belleticilik ve gece nöbeti görevi verilemez

Devlet Personel Başkanlığı 30.05.2013 tarih 7617 sayılı görüş yazısında; "-Doğum yapmış memura 101 inci maddede belirlenmiş süreler içerisinde gece nöbeti veya vardiyası görevi verilemeyeceği," açıklamasında bulunmuştur.

Devlet Personel Başkanlığının görüş yazısında atıfta bulunduğu madde, 23.07.1965 tarih ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Günün 24 Saatinde Devamlılık Gösteren Hizmetlerde Çalışma Saat Ve Usulünün Tespiti" başlıklı 101. maddesindeki; "Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.

Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki (Değişik: 6495 sayılı Kanunun 8 inci maddesi) iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez." hükümleridir.

Bu hükümler sadece Günün 24 Saatinde Devamlılık Gösteren Hizmetlerde uygulanmaktadır. Eğitim Öğretim hizmetlerinde sadece pansiyonlu ve yatılı okullar bu kapsama girmektedir.

Bu nedenle bayan öğretmenlere; hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren (doğuma 4 ay kala) ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası yani pansiyonlu ve yatılı okullarda belleticilik ve gece nöbeti görevi verilemez.

Not: Hamileliğin yirmi dördüncü haftasından öncede doktor raporu ile gece nöbeti ve gece vardiyası yani pansiyonlu ve yatılı okullarda belleticilik ve gece nöbeti görevi verilemez.

Demiştik.

Fakat bazı okul yöneticilerinin Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinde bu durumun açıkça yazmaması üzerine doğum öncesi ve sonrası öğretmenlere nöbet ve belleticilik görevleri verilmesi üzerine Türk Eğitim Sen tarafından olarak Bakanlığa gönderilen yazıda, 657 sayılı Kanun'da yer alan, kadın memurlara doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti görevi verilemeyeceği kuralına paralel olarak Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddesinde değişiklik yapılması ve bu durmdaki öğretmenlere nöbet ve belleticlik görevi verilmemesine dikkat edilmesi için Valiliklere talimat gönderilmesi hususunda talepte bulunuldu.

Milli Eğitim Bakanlı 28.09.2017 tarih ve 15200376 sayılı cevabi yazısında, normlar hiyerarşisi ilkesine göre kanun hükmü yönetmelik hükmünün üzerinde yer aldığından, eğitim kurumu yöneticilerinin gece nöbeti ve gece vardiyası düzenleme durumlarında öncelikle 657 sayılı Kanun hükümlerini esas almaları gerektiği, söz konusu sorunun yaşandığı il, ilçe ve eğitim kurumu varsa buna ilişkin bilgilerin Bakanlığa bildirilmesi ve yapılacak mevzuat çalışmalarında önerimizin gündeme alınacağı bildirilmiştir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber