İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Polis memurlarını kapsayan kıyafet genelgesinin tam metni

Emniyet Genel Müdürlüğü, kılık kıyafet hususlarını düzenleyen bir Genelge yayımladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ekim 2017 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polis memurlarını kapsayan kıyafet genelgesinin tam metni

İşte 27/9/2017 tarihi itibariyle tüm il Valiliklerine gönderilen ve polis memurlarını kapsayan Genelge

Devlet memurlarının resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içi ve dışındaki davranışlarıyla göstermek, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymak ve amirleri tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.

Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olan polislik mesleğinin temelini disiplin anlayışı oluşturmaktadır. Bu disiplin anlayışının önemli bir göstergesi de; kılık, kıyafet, tavır ve hareket disiplininden oluşan dış görünüş disiplinidir. Emniyet Teşkilatı mensupları, resmi ya da sivil kıyafetleri olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev yaparken şahsı adına değil kurum adına hareket ettikleri bilinciyle, hem meslektaşlarına hem de topluma karşı dış görünüş disiplini açısından örnek olmalıdır.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinde teşkilat personelinin kılık kıyafetlerine ilişkin usul ve esasların düzenlenmiş olmasına rağmen; son dönemde gerek resmi gerekse sivil kıyafetli olarak görev yapan personelin bu kapsamda belirlenmiş olan usul ve esaslara aykırı hareket ettikleri gözlemlendiğinden, aşağıda maddeler halinde belirtilen hususların vurgulanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. Üniformalı olarak görev yapan personelimiz tarafından:

a. Üniforma daima ütülü, çizme, bot veya ayakkabılar ise temiz ve boyalı olacaktır.

b. Yönetmelikte belirtilen teçhizat ve işaretler dışında; üniforma ile birlikte her türlü kolye, künye, bilezik, küpe, madalyon ve rozet, abartılı yüzük vb. takılmayacaktır.

c. Branş ve rütbe işaretleri sökülmek suretiyle resmi kıyafetler sivil kıyafete dönüştürülerek kullanılmayacak ve resmi kıyafetlerle birlikte sivil kıyafet giyilmeyecektir.

d. Tören veya bayramlaşma gibi programlara katılımlarda, Yönetmelikte belirtilen şekil ve renkteki tören elbiseleri giyilecek, temiz ve ütülü olmasına özen gösterilecektir.

e. Gömlek cebinde şişkinlik veya kötü görüntü oluşturacak şekilde eşyalar taşınmayacak, kirli yakalı veya uygun olmayan renkte gömlek giyilmeyecektir.

f. Ceket düğmeleri daima ilikli, montgomer ve parkanın fermuarı kapalı bulunacak, kirli veya rengi solmuş şapka ve rütbeler kullanılmayacaktır.

g. Üniforma, şapka, ayakkabı, bot, branş/rütbe işaretleri ve diğer teçhizat Yönetmelikte belirtilen renk, vasıf ve şekillere uygun olacaktır. Beden ölçüleri standarttın dışında (kısa/uzun/dar/geniş) olan üniforma giyilmeyecektir.

h. Görev binası ve müştemilatı ile kampüsü/bahçesi dışında şapka/kep/bere mutlak suretle giyilecektir.

i. Her türlü sakal ve bıyık bırakılmayacaktır. Saçlar kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta, favoriler kulak deliği hizasında ve yere paralel olacaktır. Ayrıca; saç bakımına özen gösterilecek, taranmamış, kirli/yağlı saçla veya abartılı modeldeki saçla görev ifa edilmeyecek ve tırnak uzatılmayacaktır.

j. Bayan personel makyaj ve saç modellerinde abartıya (aşırı uzun/kısa, değişik şekil/renk vb.) kaçmayacak ve saçları dağınık olmayacaktır. Uzun saç bırakanlar saçlarını toplayacak, kısa saç bırakanların ise saç uzunlukları omuz hizasını geçmeyecektir.

k. Bayanların şapka, kep veya örgü bere altında yüzünü kapatmayacak şekilde başlarına taktıkları üniforma rengindeki desensiz giysiler hariç, üniformanın içerisine dışarıdan görülebilecek şekilde sivil kazak, yelek ve benzeri kıyafetler giyilmeyecektir. Erkek personel siyah, bayan personel ise ten rengi, şeffaf ve parlamayan çorap giyecektir. Ancak, kışlık kıyafet ile görev yapılan dönemlerde bayan personel pantolon veya etek altında tamamı siyah gözükecek şekilde siyah çorap da giyebilecektir.

2. Sivil olarak görev yapan personelimiz tarafından:

a. Her türlü sakal ve bıyık ile uzun saç bırakılmayacaktır. Ancak görevin özelliğine göre belirli konularda görev yapan personele en üst birim amiri tarafından saç, sakal ve bıyık için aşırıya kaçmayacak şekilde yazılı izin verilebilecektir.

b. Bayan personel abartılı makyaj ve saç modelleri kullanmayacak, tırnakları mesleki ciddiyete uygun olacaktır.

c. Personelin saçları dağınık, bakımsız veya dikkat çekecek şekil ve renkte olmayacaktır.

d. Polis yeleği ile görev yapan bayan personelin yüzlerini kapatmayacak şekilde başlarına taktıkları desensiz giysiler, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinde belirtilen şekil, bizim ve renkte olacaktır.

e. Mesleki ciddiyete aykırılık teşkil edecek şekilde; askılı, kolsuz, dar veya aşırı dikkat çeken şekil, renk ve tipteki kıyafetler giymeyecektir.

Gerek resmi gerekse sivil kıyafetle görev ifa eden personelimi; Yönetmelikte ve yukarıda sayısal hususlar çerçevesinde Emniyet Teşkilatına yakışır bir tarzda hareket etmeli, mevzuata uygun olarak giyilen kılık ve kıyafetin öncelikle personelin kendisine, mensubu olduğu kuruma ve topluma olan saygısının bir ifadesi olduğu bilinciyle dış görünüşüne gerekli özeni göstermelidir.

Bu itibarla; konunun tüm personele tebliğ edilerek sıralı amirlerce sürekli olarak denetim ve kontrollerin yapılması, belirli aralıklarla bu kapsamda bilgilendirme eğitimleri verilmesi, uyarılara rağmen mevzuata aykırı davrandığı tespit edilecek personel hakkında ise istisnasız olarak gerekli disiplin işlemlerinin yapılması, aksi takdirde konudan sıralı amirlerin sorumlu tutulacağının bilinmesi hususlarında;

Gereğini önemle rica ederim.

Süleyman SOYLU

Bakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber