İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bilimsel araştırma destekleri bina onarımına harcandı

Sayıştay Başkanlığınca, bazı üniversitelere bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi amacıyla tahsis edilen ödeneklerin, bina bakım onarımı, İngilizce dil eğitimi, laboratuvar yapımı gibi amaç dışı kullanıldığı tespit edildi

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Ekim 2017 09:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Bilimsel araştırma destekleri bina onarımına harcandı

Sayıştay Başkanlığınca, bazı üniversitelere bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi amacıyla tahsis edilen ödeneklerin, bina bakım onarımı, akademik personel ve öğrencilerin İngilizce dil eğitimi, laboratuvar yapımı gibi amaç dışı harcamalarda kullanıldığı tespit edildi.

Sayıştay'ın "2016 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu"ndan derlenen bilgilere göre üniversitelere yönelik bilimsel araştırma projelerine ilişkin desteklerin kullanımında aykırılıklar görüldü.

Raporda, her üniversitenin belirlenen hükümler doğrultusunda bilimsel araştırma projesine yönelik çalışmalarını çıkardıkları yönergeler doğrultusunda sürdürdüğü ifade edildi.

AMAÇ DIŞI KULLANIM

Raporda, Sayıştay'ın denetimleri sonucunda mevzuat hükümlerine aykırı olarak bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi amacıyla tahsis edilen ödeneklerin "akademik personel ve öğrencilerin İngilizce dil kursuna gönderilmesi, laboratuvar yapım işinin finanse edilmesi, ihtiyaç duyulan başka bir hizmet veya malın alınması, bina bakım onarımının yapılması, kongre projelerinin finansmanında kullanılması" gibi amaç dışı harcamalarda kullanıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Bilimsel araştırma projelerine ait ara ve sonuç raporlarının teslim edilmediği veya geç teslim edildiğinin görüldüğünün de altı çizildi. Raporda, bazı borç bakiyeleriyle, alacak bakiyeleri arasında denklik olmadığına dikkat çekildi.

Bazı bilimsel araştırma projelerinde, proje süresinin bitmesine ve ek süre de alınmamasına rağmen harcamada bulunulmaya devam edildiğine işaret edilen raporda "Desteklenen projeler kapsamında edinilen taşınırların projenin sona ermesinin ardından taşınır sistemine dahil edilmediği ve proje yöneticisinin zimmetinde bırakılması nedeniyle diğer personelin kullanımına imkan verilmediği görülmüştür" tespitinde bulunuldu.

Tamamlanmamış projeler 'bitirildi' kabul edilmiş

Projelerin çıktılarına ilişkin herhangi bir takip veya izleme yapılmadığı ifade edilen raporda "Bilimsel araştırma projeleri kapsamında ayrılan ve özel hesapta izlenmesi gereken tutarların önce Strateji Daire Başkanlığının banka hesabına alınıp, bu hesap üzerinden de proje özel hesabına aktarıldığı, mevzuata aykırı bu işlem dolayısıyla özel hesaba aktarımı yapılan tutarların miktarı konusunda tutarsızlıklara sebep olunduğu" yönünde değerlendirmede bulunuldu. Öte yandan denetimlerde proje mevzuatına göre başarıyla tamamlanmamış projelerin bitirilmiş kabul edilerek kapatıldığının da tespit edildiği kaydedildi. Raporda "Bilimsel araştırma projesi kapsamında üniversiteler tarafından verilen desteklere ilişkin mevzuata aykırı uygulamaların giderilerek söz konusu projelerin işlevsel hale getirilmesi kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması adına önem arz etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber