Kamu-Sen: Engellilere ÖTV istisnasından vazgeçilmelidir

Kamu-Sen Genel Başkanı: Donanım seviyesi daha yüksek olan araçlar için engellilere yönelik ÖTV istisnasından vazgeçilmektedir. Dolayısıyla yeni hali ile ÖTV istisnası engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek donanımdan yoksun araçlar için söz konusu hale gelecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2017 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu-Sen: Engellilere ÖTV istisnasından vazgeçilmelidir

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, donanım seviyesi daha yüksek olan araçlar için engellilere yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasından vazgeçileceğini belirterek, "Dolayısıyla yeni hali ile ÖTV istisnası engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek donanımdan yoksun araçlar için söz konusu hale gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğünü anımsattı.

Söz konusu tasarının Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) artış ve 3'üncü kademe Gelir Vergisi oranını yüzde 27'den yüzde 30'a çıkartılmasını öngördüğüne işaret eden İsmail Koncuk, şunları ifade etti:

"Tasarıda gözden kaçan bir husus daha var. Bu da tasarının 78'inci maddesiyle engellilere getirilmiş olan ÖTV istisnasını, vergisiz bedeli 70 bin lirayı aşan araçlar için kaldırıyor olmasıdır. Mevcut haliyle engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engelliler, kendi kullanımları amacıyla belirlenen motor hacmi çerçevesinde araç almaları durumunda ÖTV'den muaf tutulmaktaydılar."

Geçen yıl getirilen yeni düzenlemeyle motorlu taşıtlarda kademeli ÖTV oranları uygulanmaya başlandığını, böylece araçların donanım seviyelerine bağlı olarak ÖTV oranının da yükseltildiğini anımsatan Koncuk, şunları kaydetti:

"Şu anda Mecliste görüşülmekte olan tasarı ile de engellilere yönelik uygulanan ÖTV istisnası biraz daha daraltılacak ve yalnızca vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında kalan araçlar için geçerli olacaktır. Kabul edileceği gibi engelli vatandaşlarımız, hareket kabiliyetleri kısıtlı olmalarından dolayı en donanımlı araçlara ihtiyaç duymaktadırlar. Geçtiğimiz yıl getirilen ÖTV uygulaması, donanım arttıkça vergi oranının yükselmesini öngörürken, bu tasarı ile de donanım seviyesi daha yüksek olan araçlar için engellilere yönelik ÖTV istisnasından vazgeçilmektedir. Dolayısıyla yeni haliyle ÖTV istisnası engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek donanımdan yoksun araçlar için söz konusu hale gelecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber