İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TÜBA: 2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, "Türkiye bilimsel yayın bakımından İslam ülkeleri arasında birinci sırada. En son rakamlara göre 2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik. Muhtemelen bu yıl da yine geçen sene olduğu gibi 31 bin, belki biraz daha üstünde yayın sayısına ulaşmış olacağız." dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2017 11:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
TÜBA: 2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik

ENGİN ÖZEKİNCİ - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, "Türkiye bilimsel yayın bakımından İslam ülkeleri arasında birinci sırada. En son rakamlara göre 2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik. Muhtemelen bu yıl da yine geçen sene olduğu gibi 31 bin, belki biraz daha üstünde yayın sayısına ulaşmış olacağız." dedi.

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomik gelişmişlik anlamında dünyada 17. sırada olduğunu söyledi.

Türkiye'nin İslam dünyasında ekonomik ve bilimsel alanda gelişmiş bir konumda olduğunu belirten Acar, "En güçlü 10 ekonomi arasına girebilmemiz için eğitim, bilim ve teknoloji alanında da üst seviyeye çıkmamız gerekiyor. İslam dünyası açısından bakıldığında özellikle Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Malezya gibi ülkeler eğitim ve bilimde ciddi atılımlar yapıyor. Ancak İslam ülkeleri arasında gerek eğitim gerekse bilimsel anlamda iş birliği yeterli değil. Bu iş birliğini geliştirmek zorundayız." diye konuştu.

- Uluslararası bilimsel yayın sayısı arttı

Türkiye'nin uluslararası yayın sayısının Son 15-20 yılın rakamlarına bakıldığında giderek arttığına dikkati çeken Acar, şöyle devam etti:

"Türkiye bilimsel yayın bakımından İslam ülkeleri arasında birinci sırada. En son rakamlara göre 2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik. Muhtemelen bu yıl da yine geçen sene olduğu gibi 31 bin, belki biraz daha üstünde yayın sayısına ulaşmış olacağız. İslam ülkeleri arasında kuşkusuz çok iyi durumdayız. Uluslararası yayınlar bakımından da yine dünyadaki büyük ekonomiler sıralamasında olduğu gibi 17. sıradayız. Bu açıdan da İran'ın bize yaklaştığını söyleyebiliriz."

- "Türkiye bölgede istikrar adasıdır"

Acar, Türkiye'nin özellikle eğitim, bilim ve teknoloji alanında gözle görülür büyüdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Teknoparklar artmaya devam ediyor. Sayısı 60'a ulaşmış durumda. Üniversite ve iş dünyası arasında iş birliği gelişiyor. Uluslararası muhataplarımızla konuştuğumuzda, Türkiye'de yapılacak bir etkinlik söz konusu olduğunda hemen uluslararası medyada ülkemiz aleyhine bir kampanya yürütülüyor. Buna rağmen Türkiye bölgede istikrar adasıdır. Geçen yıl yaşanan hain darbe girişiminden sonra Türkiye göreceli olarak iyi yol almıştır. Bütün olumsuzluklara rağmen ülkemiz bilim ve eğitim açısından diğer İslam ülkelerine nazaran cazibe merkezi konumunda. Ancak bunun yeterli olmadığını da söyleyebiliriz."

- "Patent başvurularımızda ciddi artış var"

Milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan payın yüzde 0,5'ten 1'e çıktığını anımsatan Acar, "Bunun yanında öğretim üyesi sayımız 150 binin üzerine çıktı. Tam zamanlı araştırmacı sayımız kamu ve özel sektör dahil 100 bin civarında. Öte yandan patent başvurularımızda ciddi artış var. Bütün bu göstergelere bakıldığında Türkiye son yıllarda Ar-Ge alanında yaptığı atılımlarla dünyada ilk 3 ülkenin içerisinde yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber