İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İŞKUR GYS ilanı özelinde hizmet süresi şartı ne anlam ifade ediyor?

İŞKUR görevde yükselme duyurusu özelinde, yönetmelikte yer alan 3 farklı sürenin ne anlama geldiğini açıklıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Ekim 2017 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İŞKUR GYS ilanı özelinde hizmet süresi şartı ne anlam ifade ediyor?

SORU: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 29 Eylül 2017 tarihinde Şube Müdürü ve Şef unvanlı kadrolar için Görevde Yükselme Sınavı ilanına çıkmıştır. Bu ilanın 6. Bölüm 3. maddesinde hizmet süresi hesabında "Memur statüsü dışında (SSK, Bağ-Kur, Özel Banka vb.) hizmeti bulunanların en son müracaat tarihinin son gününe kadar bu hizmetlerini gösterir resmi belgelerini kuruma teslim etmeleri gerekmektedir. Başarı sıralamasında bu tarihten sonra ibraz edilen belgeler kesinlikle dikkate alınmayacaktır." denilmek suretiyle personelin kurum öncesi çalışmışlıkları (SSK, Bağ-Kur vb.) lisans mezunu sonrası olanlar hizmet süresine dahil edilmektedir. (657 sayılı kanun 68/B maddeye istinaden) Bu uygulama bazı personel için avantaj olurken bazı personel için dezavantaj oluşturmaktadır. Bu uygulama doğru mudur?

CEVAP:

"Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"in "Hizmet süresi" başlıklı 6 ncı maddesindeşu hüküm yer almaktadır:

"Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esastır. Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler."

Genel Yönetmeliğin 15 inci maddesinde de, "İl özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki personel için İçişleri Bakanlığı; yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarındaki personel için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olmak üzere kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak şartları ve yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe aykırı olmamak üzere çıkaracakları yönetmelikle düzenler." hükmü vardır.

657 sayılı DMK'nın 68/B maddesi, 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolara atanacaklara ilişkin bir maddedir. Bu maddeye göre, 3. ve 4. dereceli kadrolara atanabilmek için, dört yıllık yükseköğrenim mezunlarının 8 yıl; dört yıldan daha az süreli yükseköğrenim mezunlarının ise 10 yıl hizmet süresine sahip bulunması gerektiği belirtilmiştir. 1. ve 2. dereceli kadrolar için bu süreler dört yıllık yükseköğrenim mezunları için 10 yıl; dört yıldan daha az süreli yükseköğrenim mezunları içinse 12 yıldır. Bu sürelerin hesaplanmasında, yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan sürenin altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.

Bu hükümlerden şu sonuçlar çıkmaktadır:

1- Görevde yükselme mevzuatı üç farklı hizmet süresi öngörmektedir:

Birincisi, alt görevlerde çalışma süresidir. Bu alt görevlerin hangileri olduğu ve alt görev sürelerinin ne kadar olacağı, kurumsal yönetmeliklerde belirlenecektir.

İkincisi, kurumda çalışma süresidir. Bu süre, en az altı ay olmak üzere yine kurumsal yönetmeliklerde saptanacaktır.

çüncüsü de toplam hizmet süresidir. Bu süre, 657 sayılı DMK'nın 68/B maddesine göre hesaplanacaktır. Bu şart genel bir hükümdür. Kurumsal mevzuatta yer alması şart değildir. Ancak bazı kurumsal yönetmeliklerde, 8 yıldan daha fazla; örneğin 10, 12 veya 15 sene toplam hizmet süreleri de belirlenebilmiştir.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği özelinde konuyu ele alırsak bu Yönetmeliğin;

- 6/a maddesinde yer alan "657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak" ve 7/a-2 maddesinde belirtilen "En az on yıllık hizmeti bulunmak" hükmü toplam hizmet süresini,

- 6/c maddesinde yer alan "İlan edilen kadro için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, Kurumda en az iki yıl görev yapmış olmak" hükmü kurumda çalışma süresini,

- Şube müdürü olarak atanabilmek için 7/a-3 maddesinde aranan "Son başvuru tarihi itibarıyla; daire tabibi, mühendis, eğitim uzmanı, uzman, sivil savunma uzmanı, araştırmacı, ayniyat saymanı, iş ve meslek danışmanı, matematikçi, istatistikçi, aktüer, programcı, çözümleyici, mütercim, psikolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, tekniker, şef ve muhasebeci unvanlı kadrolardan herhangi birinde, ayrı ayrı veya toplamda en az bir yıl görev yapmış olmak" şartı ise alt görevlerde çalışma süresini

ifade etmektedir.

2- Yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan sürenin altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü, toplam hizmet süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaktadır. Alt görevlerde çalışma süresi ve kurumda çalışma süresi ise kadroyla ilişkinin sürmesini gerektiren çalışma süreleridir. Bu nedenle yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan süreler, alt görevlerde çalışma süresinden ve kurumda çalışma süresinden sayılmaz.

Sonuç olarak, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 6/a maddesinde yer alan "657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak" ve 7/a-2 maddesinde belirtilen "En az on yıllık hizmeti bulunmak" şartları toplam hizmet süresini ifade etmekte olup, toplam hizmet süresinin hesaplanması bağlamında, yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan sürenin altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü hesaba katılacaktır. Kurumda çalışma süresi ve alt görevlerde çalışma süresinin hesaplanmasında ise dikkate alınmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber