İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Fatil Belediyesi: Sur-u Sultani'ye imar değil, ihya

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Topkapı Sarayı bahçesinin imara açılmadığını, tarihi eserlerin ihya edileceğini söyledi. Demir, Topkapı Sarayı'nın hemen önündeki, 1591'de Vezir Koca Sinan Paşa tarafından Mimar Davut Ağa'ya yaptırılan İncili Köşk ise "ihya" edileceğini söyledi. Gazete Habertürk'den Esra Boğazlıyan'ın haberi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Ekim 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fatil Belediyesi: Sur-u Sultani'ye imar değil, ihya

Topkapı Sarayı'nın dış surlarını çerçeveleyen Sur-u Sultani içinde kalan Hasbahçe, Fatih Belediyesi'nin başvurusuyla Koruma Kurulu tarafından 1. derece arkeolojik SİT alanından 3. derece SİT alanına düşürüldü, tartışma başladı. Bu kararın saray bahçesinin imara açılmasının, müze denetimli inşaat izninin yolunu açtığı iddiaları yükselirken, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'le Hasbahçe'yi gezdik, projeyi konuştuk. İstanbulluların kafasını kurcalayan "Niye böyle bir karara ihtiyaç duyuldu? Saray bahçesinin imara açılması mümkün olabilir mi? Bölgeye ne yapılacak?" sorularını başkan Demir'e sordum...

- Topkapı Sarayı'nın bahçesi imara mı açılıyor? Burada inşaat yapılabilecek mi?

1. derece SİT alanından 3. derece SİT alanına düşürülmesi kesinlikle imara açılma anlamına gelmiyor. Bu mümkün değil. Burada asla inşaat yapılması söz konusu bile olamaz. İnşaata açılacak gibi herhangi bir algının oluşmasını gerektirecek bir şey yok. Burada koruma amaçlı imar planlarına aykırı bir taş bile koyamazsınız.

- Peki niye bu kararı aldırdınız?

Burası şehir güvenliği açısından sıkıntılı bir alan. Sirkeci Garı'ndan başlamak üzere Hasbahçe'yi de içine alan kısımda ciddi sorunlar var. Hatırlayın, burası Sarai Sierra'nın da öldürüldüğü yer. Güvenlikten yoksun, cinayetlerin işlendiği bir mekan. Burayı kurtarmanın yolu, buraya güvenlik görevlisi koymaktan ziyade burayı yaşatmaktan geçiyor. Nasıl yaşatacağız? Turizme kazandırarak.

- Daha önce Sirkeci Garı'ndan başlayan ve surlara devam eden bölge için rekreasyon projeniz vardı. Böyle bir projeyle kurtulamaz mıydı surlar?

Aslında bu, o rekreasyonu da içine katan bir karar. Bölgenin bütünüyle kurtulması, turizme açılması için başka yol göremedik. Sur-u Sultani'yi düzenli ve güvenli bir hale getirmemiz için tek çaremiz yaşatmak ve turizme kazandırmak. Güvenliği sağlamak, Topkapı Sarayı'ndaki eserlerin teşhirini sağlamak ve turizme kazandırmak dışında bir amacımız yok. Çok makul, masum ve mantıklı bir projeden söz ediyoruz. 14 yıllık belediye başkanıyım, buraya daha mantıklı ne yapabilirim? Böyle bırakırsak 100 yıl daha böyle kalır. Mesele sadece güvenlikle de alakalı değil. Boş bir alan var ve burayı kazandırmak gerekiyor. Tren yolu da geçtikten sonra bölge saraydan ayrılarak tamamen atıl kalmış durumda. Dünyanın en güzel yerlerinden biri burası.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'le, 1. derece SİT alanından 3. dereceye düşürülen Sur-u Sultani'yi gezdik

- Turizme nasıl kazandıracaksınız?

Bu bölgedeki tarihi eserleri ihya ederek. Zaten işte bu ihya için bu kararı aldırdık. Sözünü ettiğim bu alanda ecdat yadigarı tarihi eserlerimiz var. Birinci derece arkeolojik SİT alanlarda eserleri ihya etmeniz mümkün değil. Ancak kazı yaparsınız ve kazıda bulduklarınızı sergileme imkanı elde edersiniz ama burada şu anda üzerinde durduğumuz İncili Köşk ve Sarayburnu'na doğru devam ettiğimizde de Şevkiye Köşkü, Balıkçılar Kasrı ve Topkapı'ya ismini veren Topkapı Batarya Binası var. Bunların hepsi Osmanlı eserleri, ecdat yadigarı. Bu öneriyi yapmaktaki temel amacımız, bu vesileyle bu tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu mümkün olacak ve bu kullanım açısından, güvenlik açısından sıkıntılı olan alanlar da turizme kazandırılacak.

- "1. derece arkeolojik SİT alanında tarihi eserleri ihya etmemiz mümkün değil" diyorsunuz ama 2863 sayılı kanun gereği 1. derece SİT alanında da ihya edilebileceği görüşü var...

Hayır yanlış. Çünkü ayrıca üst kurulun aldığı bir 'ilke kararı' var. Bu ilke kararı ne diyor? "1. derecede arkeolojik SİT. Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak SİT alanıdır. Bu alanlarda bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılmaz..." Böyle bir ilke kararı varken 1. derece SİT alanında bu tarihi eserleri ihya etmemiz mümkün değil. Karar dışında başka bir şey yapamazsınız. Tamamen iyi niyetle bölgeyi kurtarma amacını güdüyoruz. Turizm güzergahı oluşturma çalışması olarak bakmak lazım. Kentsel SİT olmadığı sürece bir endişe taşımaya gerek yok. Zaten kentsel SİT olmasını da biz engelledik.

- 3. derece SİT alanının kapsamı ne?

3. derece arkeolojik alan demek, eskinin ihyası dışında hiçbir şeye imkan vermiyor zaten. Sadece temel kazısı ve eserlerin sergilenebilmesi söz konusu. Bir imar söz konusu dahi olamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber