Bakan Arslan: Bir kelime dahil değişiklik yapılmadı

Bakan Arslan: - "Kamu İhale Kanunu'nun 21. maddesi (pazarlık usulü ihale) kapsamında 139 ihale yaptık, 362 farklı firma davet ettik, bunların 109 tanesi bu ihaleleri kazandı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2017 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Arslan: Bir kelime dahil değişiklik yapılmadı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son 2 yılda 4 bin 440 ihale yaptıklarını, pazarlık usulü ihale kapsamında ise 139 ihale gerçekleştirdiklerini, bunlara 362 farklı firmayı davet ettiklerini bildirdi.

Arslan, CHP'nin hakkında verdiği gensoru önergesi üzerine TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ulaştırma altyapılarının, ekonomik gelişmişliğin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Bakan Arslan, bir ülkenin kalkınmasının, ekonomik olarak sanayisiyle ekonomisiyle özellikle katma değer oluşturarak büyümesinin olmazsa olmaz lokomatifinin, ulaştırma, ulaşım ve erişim olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda bu ülkenin ulaşabilmesi, erişebilmesi adına 81 ilde yaptığımız projeleri bir an önce bitirmek, insanımızın hizmetine sunmak adına Kamu İhale Kanunu dahil olmak üzere bütün mevzuatlar çerçevesinde özellikle saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği ve kamuoyu denetim ilkelerini, en önemlisi de kamu yararı gözeterek bu işi yapıyoruz. Bu konuda hiçkimsenin şüphesi olmasın."

Hakkında verilen gensoru önergesinde yer alan ithamların doğru olmadığını ifade eden Arslan, bunları açıkça reddettiğini kaydetti. Arslan, doğru bilgi ve analizlere dayanmayan, içerikten yoksun, çoğu maksatlı gazete haberlerine dayanarak yapılan ithamlarla bir sonuç alınamayacağını belirtti.

- "Bir an önce projeleri bitirmemiz gerekiyor"

Bir yatırımın, ya sosyal fayda sağlayacağı ya da katma değer oluşturacağı için yapıldığını dile getiren Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz ister sosyal fayda ister katma değer oluşturması adına yaptığımız bütün yatırımların uzamaması, tahribatların oluşmaması, katma değer oluşturması adına bir an önce bitirmek için yol alıyoruz. 2002'den önce karayolu sektöründe yatırım programındaki bir projenin ortalama bitme süresi 11 yılken, şimdi 4 yıldır. Denizcilik sektöründe yatırım programındaki bir projenin bitme süresi ortalama 30 yıl, şimdi 4 yıldır. Demiryolu sektöründe ortama 6 yılda bitiriyoruz. 2002 öncesinde 50 yılda yapılan 945 kilometredir.

Çok zor bir coğrafyada olduğumuzu, yoğun ve şiddetli sismik alanların olduğu, yüzde 75 deprem kuşağında olan güzergahlarda proje yaptığımızı, ülkemizi bir baştan bir başa bölünmüş yollarla bölerken, kuzeyden güneye ana koridorları oluştururken böyle bir coğrafyada çalışıyoruz. Bu coğrafyadan kaynaklı olarak bazen öngörmediğiniz sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu durumlar ortaya çıktığında projelerin yarım kalmaması, tünellerin geçmişteki gibi çökmemesi, viyadüklerin bitebilmesi, yolların deprem ve heyelandan kaynaklı akıp gidip maliyetin daha fazla artmaması adına bir an önce bu projeleri bitirmemiz gerekiyor. Buna göre hareket ediyoruz."

- "Bir kelime dahil değişiklik yapılmadı"

Arslan, heyelan, sel, yeraltı suları, göçüklerin, ölçülenden daha az zayıf zeminlerin önceden öngörülemeyebileceğine işaret etti. Arslan, ihale ettikleri, başladıkları işte öngöremedikleri durumların çıkması halinde bunları bir an önce bitirmek için istisnai yollara başvurmaları gerektiğini kaydetti.

Eskisi gibi olmadıklarını, Türkiye'de birçok uluslararası organizasyon yaptıklarını, Antalya'da Expo 2016, Samsun'da engellilere yönelik olimpiyatları gerçekleştirdiklerini anlatan Arslan, bunlar için bağlantı yollarını bir an önce yapmak gerektiğini söyledi.

- "O büyük pastadan ülkemiz, insanımız adına pay almak istiyoruz"

Bakan Arslan, bunları da istisnai metodlarla yapmak gerektiğini, istisnai metodların Kamu İhale Kanunun 20 ve 21. maddelerinde tanımlandığını anımsattı. Arslan, 21/b ve 21/c'nin bu kapsamda olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ancak bilinmelidir ki 21. maddedeki ifadelerin tamamı 2003'te yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu'ndaki ifadelerin bizzat kendisidir. AK Parti hükümetleri dönemine bir kelime dahi değişiklik yapılmamıştır. Burada, bunun, bir usul, yol olduğu söylendi. Usul, yol olmadığını birkaç rakamla söyleyeyim. Son 2 yılda yaptığımız ihale toplamı 4 bin 440. Belki de birilerinin 80 yılda yaptığı. Bu ihalelerden sadece 139'u bu yöntemle yapıldı. 'Birilerine pasta dağıtıyorsunuz, birilerine peşkeş çekiyorsunuz' denildi. 21. madde kapsamında 139 ihale yapmışız, 362 farklı firma davet etmişiz, bunların 109 tanesi bu ihaleleri kazanmış. Aklınızdan, gönlünüzden geçeni bize mal etmeyin.

Özellikle bu yöntemle yapılan ihalelerde fiyat dışı unsurlar çok önemlidir. Davet ettiğiniz her firmanın 100 tam puan alması lazım fiyat dışı unsurlardan. Biz pastadan pay almanın peşindeyiz. 'Ama hangi pastanın?' 3, 4 saatlik uçuşla 35 trilyon dolarlık GSYİH olan, 1,5 milyar insana erişiyoruz. Bu 1,5 milyar insanın 7,5 trilyon dolar ticareti var. Bu 7,5 trilyon dolardan taşımacılıktan kaynaklı, o büyük pastadan pay almak istiyoruz, ülkemiz adına, insanımız adına."

Bakan Arslan, gazete haberinde, geçerli olmayan belgelerle ihale verildiğinin yazıldığına işaret ederek, "Kimin haddi, kimin hakkıdır?" diye tepki gösterdi.

Bu kapsamda birçok firmayı elediklerini dile getiren Arslan, yolun, mercinin belli olduğunu belirtti. Arslan, Kamu İhale Kurumu, idare mahkemesine, Danıştaya gidilebileceğini anımsatarak, "Birçok firma da gidiyor. Sonra onların verdiği kararlar çerçevesinde gereğini yapıyoruz. 'Gazete şöyle yazdı, falan şöyle dedi' diye onların dediğine göre hareket edemeyiz. Hukuka, kanunlara uyacaksınız, vatandaşın hakkını savunacaksınız. Bizim tam da yaptığımız budur. O yaygara koparanlar bunun dışında bir yol bekliyorlar bizden. Bunun dışında bir yöntemle hareket etmemizi bekliyorlar bizden. Kusura bakmasınlar o yol da o yöntem de biz yokuz." diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Sadece 1 yılda karayollarında zaman tasarrufundan kaynaklı parasal tasarrufumuz 10 milyar 656 milyon lira; yakıt tasarrufumuz 1 milyar 732 milyon litre ve bundan kaynaklı akaryakıt tasarrufu 6 milyar 351 milyon lira, emisyon salımından yaptığımız tasarruf 3 milyon 250 bin ton. Üst üste koyarsanız 17 milyar lira." dedi.

Arslan, TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması görüşmelerinde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar 14 yılda ulaştırmaya, denizciliğe, haberleşmeye, demiryollarına 360 milyar lira ayırdıklarını, bunun yaklaşık 100 milyar lirasının kamu özel iş birliği olduğunu aktardı.

Kamunun ağır iş yapma yönteminden sıyrılıp özel sektörün dinamiğini kullanmak, projeleri bir an önce bitirmek ve milletin hizmetine sunmak için bu yöntemi seçtiklerini dile getiren Arslan, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun 25 bin 500 kilometreyi geçtiğini kaydederek, 2023 yılı için bunu 36 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Arslan, "Ama biz birileri gibi sadece söylemiyoruz. Yapmayacaksak söylemiyoruz ama söylüyorsak yapıyoruz. İşte söylediğimizi yaptığımızın ispatı 15 bin kilometreyi çok geçti, 25 bin 500'e geldik. Allah'ın izniyle 36 bin 500'e gideceğiz. Otoyollarda, sıcak asfaltta, köprülerde, viyadüklerde, tünellerde aynı şekilde." diye konuştu.

Bolu Dağı Tüneli'ni bitirmenin AK Parti hükümetlerine nasip olduğunu anımsatan Arslan, Sivas'ta Tecer-Kangal Demiryolu Tüneli'nin yapımına 1973 yılında başlandığını, bu sürede 22 hükümetin kurulduğunu, 14 başbakan, 6 cumhurbaşkanı ve 17 valinin görev yaptığını hatırlattı. Arslan, "Bunların 5'inde başbakanlık CHP'de, DSP'de, SHP'de. Bunların 4'ünde de hükümet ortağı bunlar. 9 hükümet CHP'de olmak üzere 23 hükümet görüyor. Bitirmek kime nasip? Elbette ki her işte olduğu gibi AK Parti'ye nasip." dedi.

- "80 yılda 50 kilometre tünel yapıldı"

Türkiye'de 80 yılda 50 kilometre tünel yapıldığına dikkati çeken Arslan, sadece bu sene bitirdikleri tünel uzunluğunun 68 kilometre olduğunu kaydetti. Arslan, "AK Parti bu, AK Parti dönemindeki Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı bu ve bu bakanlık mensuplarının yaptıkları bu. Elbetteki çalışma arkadaşlarımızla dün de gurur duyuyorduk, bugün de gurur duyuyoruz, yarın da gurur duyacağız." ifadesini kullandı.

Bunları yaparken insanların hayatını kolaylaştırdıklarını vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Bizim amacımız 80 milyonun hayatını kolaylaştırmak ve bu ülkeden medet uman dünyadaki mazlumların, mağdurların hayatını kolaylaştırmak, onun için ekonomiyi büyütmek, katma değer oluşturmak. Sadece 1 yılda karayollarında zaman tasarrufundan kaynaklı parasal tasarrufumuz 10 milyar 656 milyon lira; yakıt tasarrufumuz 1 milyar 732 milyon litre ve bundan kaynaklı akaryakıt tasarrufu 6 milyar 351 milyon lira, emisyon salımından yaptığımız tasarruf 3 milyon 250 bin ton. Üst üste koyarsanız 17 milyar lira. Bu 17 milyar lira karşılığında ne yapıyoruz? Bu kadar parayla ülkenin her yerinde yollar yapıyoruz. İnsanımızın hayatını kolaylaştırmak, ekonominin önünü açmak için yapıyoruz."

-"Demiryollarını kaderine terk etmedik"

Demiryolunun ihmal edildiğini, Cumhuriyet'in ilk yıllarında yılda ortalama 130 kilometreye yakın demiryolu yapılırken, sonraki 50 yılda demiryollarının kaderine terk edildiğini ve AK Parti hükümetlerine kadar yılda ortalama 18 kilometre yol yapıldığını hatırlatan Arslan, şimdi ise yılda 138 kilometre demiryolu yapıldığını aktardı.

Arslan, "Demiryollarını kaderine terk etmedik, sinyalli, elektrikli hale getirdik. Marmaray'la denizin altından birbirine bağladık ve 30 Ekim'de, 'Asrın projesi' denilen, bu ülkeyi kalkındıracak olan Bakü-Tiflis-Kars hizmete giriyor. Herkes davetlidir." diye konuştu.

-İstanbul'da yapılan 3. havalimanı

Arslan, "Hatay'da, Bingöl'de, Şırnak'ta havalimanı. Kimin yaptığı işler? Sizin yaptığınız işler. Ne olmuş? Milleti kandırmışsınız, yatırım programına almışsınız, bir kamyon taş dökmüşsünüz, orada bırakmışsınız. Bunları kim bitirdi? Bunları AK Parti hükümetleri bitirdi." dedi.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ile 25 yılda 22 milyar dolar gelir elde edileceğini, bu projenin 10,5 milyar avroya yapılacağını belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Diğer yap-işlet-devret'lerde olduğu gibi yaptık, bitirdik, işletme hakkını verdik, 10,5 milyar dolar gelir elde ettik. Bu da aynı şey olacak, hiç şüpheniz olmasın. Dünya çekemiyor, onu anlıyorum. Niye? Onların pastasından pay alacağız ama Türkiye'de birilerinin çekememesini, kusura bakmayın, hiç anlamıyorum.

Kot düşürmüşüz. Evet, kot düşürmüşüz. Sözleşme diyor ki: 'uluslararası havacılık kuralları gereği havalimanında bir değişiklik yapılması gerekiyorsa, bir kot düşüreceksen, bunun gereğini yap, günün sonunda yapıma ilişkin hesaplar bittiğinde otur, hesaplaş, alacağın varsa al, farkın varsa ver.' Merak etmeyin, biz işimizi takip ediyoruz, milletimiz adına takip ediyoruz. Bu konuda hiç ama hiç şüpheniz olmasın. Sözleşme 19 Kasım 2013'te imzalanmış, temel atılmış. Bu şartnamede diyor ki; 'özellikle kredi bulunduğu andan itibaren yer teslimi ve süreç başlar.' Hiç merak etmeyin, diğer bütün işlerde olduğu gibi bu işlerde de kurallara uyarak gidiyoruz. Hiç şüpheniz ama hiç şüpheniz olmasın."

-"15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün projesini yeniledik"

Yine yıllarca ihmal edilen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne ilişkin miadı dolan projeyi de komple yenilediklerini ve köprünün 100 yıl daha kullanılabilir hale getirildiğini belirten Arslan, "Bununla ilgili de yöntemi, bekleyeyim, gazeteci ne diyecek ona bakayım, bilmem kim ne diyecek ona bakayım diye yol yürüme şansımız yok. İşin gereğiyse bu yöntemi kullanırız. Az önce rakamları verdim, kanun bu hakkı veriyor, 'Beklenmedik şeyler çıkarsa işi bir an önce bitirmek için bunun gereğini yap.' diyor." görüşünü dile getirdi.

Arslan, "Çukurca'da, Dağlıca'da bugün şehitlerimiz var. 'Çukurca, Dağlıca'ya asfalt yol yap' diyor. 'Terörün orada patlayıcı patlatıp askerimizi şehit etmesini engelle.' diyor. İşte, onun için, o yolu da ben bu yöntemle yaptım. Bunun gibi birçok yolu yaptım, birçok yerde 'hendek kazıyoruz.' deyip çukurlar kazdılar, bu milletin başına bela olmak istediler. İşte, o çukurları da kapatmak bize düştü. Elbette ki acil yapmamız gerekiyordu, yaptık." diye konuştu.

OHAL'le ilgili de konuşulduğunu ve 'Bunları OHAL'e dayanarak mı yapıyorsunuz?' sorusunun yöneltildiğini aktaran Arslan, "Dün de yapıyorduk, bugün de yaparız, yarın da yaparız ama ne için? Bu milletin menfaati için, kamu yararı için, bu ülkenin kalkınması için ama hiç şüpheniz olmasın." dedi.

PTT ile ilgili iddialara da değinen Arslan, "PTT çok büyüdü ya, çok büyüyor ya, böyle ithamlar. Özel sektörün rakiplerimizin ithamlarına gelip bizimle ilgili ithamda bulunmayın. Sadece 3 danışman var. Kusura bakmayın da büyüyen bir kurumda da elbette ki 3 danışman olacak. Çünkü yüz akı kurumumuz, bundan sonra yüz akımız olmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber