İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Torba Kanun Tasarısı görüşmeleri sürüyor

- Kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2017 19:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Torba Kanun Tasarısı görüşmeleri sürüyor

Kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) ilişkin madde, dün ve bugün yapılan müzakerelerin ardından, verilen önerge doğrultusunda değiştirilerek kabul edildi.

Buna göre, OSB'lerde yer alan sanayi parsellerindeki tesislerde bir katılımcı ya da katılımcının kiracısı üretim yapabilecek.

Kanundan önce kurulan OSB, sanayi odalarının kurduğu OSB'ler ve küçük sanayi sitelerinden oluşan OSB'lerdeki 1 Temmuz 2017'den önce yapı kullanma izni alan tesisler, kiralamaya ilişkin kısıtlamalardan muaf olacak.

Yeni madde ihdasına yönelik verilen önergeyle de Mera Kanunu'na yeni bir fıkra eklendi.

Mera, yaylak ve kışlak olarak tahsis edilen veya önceden beri bu amaçla kullanılan arazilerden; OSB, endüstri bölgeleri, serbest bölgeler, teknoloji geliştirme bölgelerinin yerleşim yeri dışına çıkarılması için kuruluş ve genişleme aşamasında ihtiyaç duyulan yerlerin, ilgili müdürlüğün talebi, komisyonun ve defterdarlığın uygun görüşü üzerine, valilikçe tahsis amacı değiştirilebilecek.

Mera Kanunu'nda da değişiklik yapan maddeyle, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve yerleşim alanları içinde bulunan sanayi sitelerinin ve münferit sanayi işletmelerinin, yerleşim yeri dışına çıkarılması için kuruluş ve genişleme aşamalarında ihtiyaç duyulan mera vasıflı yerlerin tahsis amacı değişikliklerinde 20 yıllık ot bedelinden muafiyet sağlanıyor.

Komisyonda ayrıca, endüstri bölge alanlarının plan ve projelendirme sürecine ilişkin düzenlemeler de kabul edildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, muhalefetin eleştirileri üzerine, meraların korunması konusunda herkesin hassasiyeti olduğunu belirtti. Ağbal, bu düzenlemeyle, mera olan yerlerin OSB'lerin kullanımına açılmasına yönelik bir kural getirmediklerini vurgulayarak, "Mera olan bir yeri bir OSB için kullanmak mümkün mü mümkün, mera komisyonu toplanıyor, Mera Kanunu çerçevesinde mera alanı dışına çıkarılmasına karar veriyor. O kuralları hiç değiştirmiyoruz. Bütün kurallar aynıyken, mera komisyonunun kararı üzerine hesaplanması gereken ot bedelinin alınmaması düzenleniyor." diye konuştu.

Tasarının görüşmelerine devam ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber