İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ABD'den Türkiye açıklaması: İlişkilerimiz karışık

ABD Dışişleri Sözcüsü açıklama yaptı, "Türkiye ile ilişkilerimiz karışık. 2 çalışanımız tutuklu ve terörle suçlanıyor. Türk hükümeti hala kanıt göstermedi." dedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2017 22:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD'den Türkiye açıklaması: İlişkilerimiz karışık

ABD ile Türkiye arasındaki vize krizinin onuncu gününde Washington'dan yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD'nin Türkiye'de göçmen olmayan vize hizmetlerini vermeye dönme kararını kolaylaştıracak adımların henüz gelmediğine işaret etti.

'Türkiye ile ilişkilerimiz karışık" ifadelerini kullanan Nauert, Washington'ın Türk hükümetinden iki ABD personelinin (Metin Topuz ve Hamza Uluçay) terör faaliyetlerine karıştığı iddiasına ilişkin delil beklediğini söyledi. Yine de iki ülkenin iki NATO müttefiki olarak sorunu aşacağına yönelik iyimserliği koruduklarını anlatan Nauert, Ankara'dan beklentinin Türkiye'deki misyonlarda görevli ABD personelinin delilsiz tutuklanmasına son verilmesi olduğunu vurguladı.

Salı günkü basın brifinginde vize krizindeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nauert, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen'in ziyaretine işaret etti. Nauert, söz konusu ziyaretin krizden önce planlanmış olmasına rağmen devam eden sorunun masaya yatırılacağı bir fırsat olduğunu söyledi.

ABD'nin vize hizmetlerini askıya alma kararından vazgeçmesi için Türkiye'den somut ne beklediğinin sorulması üzerine Nauert şunları söyledi: "Türk hükümeti bize hala bir delil sunmuş değil. Biliyorsunuz Türk hükümeti söz konusu personelimizin terör faaliyetlerine karıştığını iddia ediyor. Bu çok ciddi bir iddia ve bu iddiaya neden olan delilleri görmek istiyoruz. Anladığım kadarıyla tutuklu yerel personelimizin bir tanesinin sonunda bir avukatı oldu. Türk hükümetinden bunun ötesinde bir adım görmedik. İddialar için delil istiyoruz. Bir de diğer tutuklu personelimizin de avukatını görebilmesini istiyoruz."

"ABD'nin yerel personelini tutuklayan Türkiye'nin bir müttefik gibi davrandığını düşünüyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine ise Nauert, "Bunu duyduğunuza şaşırmayacaksınız evet ilişkimiz sorunlu. Ama iki güçlü NATO müttefiki olarak bunu aşacağımız konusunda iyimseriz. Dışişleri Bakanımız Tillerson ülkenin bir numaralı diplomatı olarak ülkenin en iyimser insanı olmak durumunda olduğunu söylemişti. Sanıyorum hepimize de iyimser olmak düşüyor. Ancak personelimizin delil olmadan bu şekilde tutuklanmasını istemiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber