ABD'li heyetin ilk durağı Genelkurmay

Ankara'ya gelen Amerikan heyetinin ilk durağı Genelkurmay Karargahı oldu. DEAŞ ve PKK olmak üzere terörle mücadele kapsamında yapılan faaliyetler ve bölgedeki son gelişmelere ilişkin durum değerlendirmesi yapıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Ekim 2017 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD'li heyetin ilk durağı Genelkurmay

Kiymet Sezer

Ankara'ya gelen Amerikan heyeti, dün Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda temaslarda bulundu. Ankara ziyareti vize krizinden önce planlandı. Planlamalarda, ABD'den üst düzey bir askeri heyetin Ortadoğu'daki gelişmeleri görüşmek üzere 17 Ekim'de Ankara'yı ziyareti düşünülüyordu. Bu sırada iki ülke arasında vize krizi patlak verdi. ABD Büyükelçisi John Bass'ın körüklediği vize krizine yönelik başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasındaki telefon görüşmesi olmak üzere iki ülke arasındaki temaslarda alınan karar uyarınca ziyaretin kapsamı genişletildi.

VİZEDE BELİRLEYİCİ DEĞİLİM

ABD heyetine ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen'in Başkanlık etmesi kararlaştırıldı. Cohen başkanlığında asker ve sivillerden oluşan yaklaşık 15 kişilik heyet önceki gün geldi. Cohen, iki ülke arasındaki vize sorunu hakkındaki sorulara, "Belirleyici olan ben değilim" cevabını verdi. ABD'li heyetin dün ilk durağı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı oldu. Dün öğleden sonra başlayan görüşmelerde Türk heyete Milli Savunma Bakanlığı Dış İlişkilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Basat Öztürk başkanlık etti. Görüşmeye, Karargah'taki ilgili birimler ile J Başkanı olarak bilinen üst düzey askeri yetkililerin katıldığı öğrenildi.

PKK/PYD'YE SİLAH DESTEĞİ HATIRLATILDI

Afrin'deki terörist unsurların buradan Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgesinde geçerek terörist saldırı hazırlığındayken yakalandığı operasyonlara ilişkin bilgiler paylaşıldı ve ABD'li muhataplara, Türkiye'nin sınırlarında terörist oluşumlara izin vermeyeceği bir kez daha iletildi. Görüşmelerde, Amerika'nın PKK/PYD'ye yaptığı ve 3 bin 500 TIR'a ulaşan silah ve mühimmat desteği konusu da detaylı olarak masaya yatırıldı. Türkiye, bu silahların DEAŞ'la mücadele sonrasında Türkiye'ye yönelebileceğine yönelik müttefikini bir kez daha uyardı. İkili askeri işbirliği kapsamında tutulmayan sözler detaylı olarak değerlendirildi. Amerikan muhataplara ayrıca, Münbiç'ten çekilme sözünün de hatırlatıldığı belirtiliyor. Amerikan heyetin de DEAŞ'la mücadele kapsamında Rakka ve Deyr-z Zor operasyonlarına ilişkin bilgi verdiği öğrenildi.

BARZANİ HATA YAPTI

Askeri düzeydeki temaslarda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin referandum hamlesi sonrası Irak'ta yaşanan son gelişmeler değerlendirildi. ABD heyetinin Barzani'nin hata yaptığını, ancak anayasal muhataplığının sürdüğünü vurguladığı belirtiliyor. Heyetin, halen DEAŞ'ın varlığını sürdürdüğü bölgede olası terörist hareketlenmelere karşı gelişmeleri yakından izlediklerini aktardığı belirtildi. Koalisyon kapsamında alınabilecek önlemlere ilişkin de fikir alışverişinde bulunulduğu kaydedildi. Görüşmelerde, Türkiye'nin İran ve Rusya ile artan işbirliğinin de ABD heyeti tarafından gündeme getirildiği belirtiliyor.

  • Nauert: Türkiye ile ilişkilerimiz karışık
  • ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında, Türkiye ve ABD arasında yaşanan vize krizine ilişkin soruları yanıtladı. "Türkiye bir müttefikiniz gibi davranıyor mu?" şeklinde yöneltilen soruyu Nauert, "Türkiye ile ilişkilerimiz karışık, bu şaşırılacak bir durum değil. Umuyorum ki güçlü NATO müttefiğimizle bu sorunları halledeceğiz. Biz umutluyuz" şeklinde yanıtladı. İki yerel çalışanlarının hala gözaltında olduğunu ifade eden Nauert, "Terörizmle suçlanıyorlar ve Türkiye hala bir delil sunmadı. Elbette ki bu çok ciddi bir suç ve buna ilişkin kanıt görmek istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber