İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

486 sanıklı Akıncı Üssü davasına yarın devam edilecek

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2017 22:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
486 sanıklı Akıncı Üssü davasına yarın devam edilecek

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümü, sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanlıgı Tatbikat Şube Müdürü pilot kurmay albay Nihat Çırakoğlu'nun savunmasıyla başladı.

Çırakoğlu'nun savunmasına "Bu davayı alma cesaretini gösterdiğiniz için sizi ve heyetinizi tebrik ediyorum, bu görev ateşten gömlektir." sözleriyle başlaması üzerine, Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Hakimler dava seçmez, bizim mahkemeye gelen her dosyaya bakma sorumluluğumuz vardır. Bu dava da onlardan biridir." karşılığını verdi.

Çırakoğlu, daha sonra savunmasına, vatan haini olmadığını yıllarca terörle mücadele operasyonlarında üst düzey görevler aldığını anlatarak devam etti.

Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ı uzun yıllardır tanıdığını ve birçok terör operasyonunu birlikte koordine ettiğini ileri süren Çırakoğlu, darbe girişiminin yaşandığı güne ilişkin şunları söyledi:

"O gün saat 16.00 sularında tatbikat şubeydim, oradaki mesai arkadaşlarımla vedalaşıyordum. Çünkü İspanya'da NATO'nun savaş komuta merkezi olan üste görevlendirilmiştim. Eve geldim götüreceğim eşyaları paketledim. Daha sonra kayınpederimle vedalaşmak için Akyurt'taki evine gittim. Oradayken Ayhan Çatıkkaya beni aradı. Telefonda 'Hava Kuvvetleri Komutanının emrini iletiyorum. Çok acil, direkt 143. Filo'ya git, beni gör.' dedi. Bunun üzerine Oran'daki askeri lojmanlardan Akıncı Üssü'ne gittim."

Çırakoğlu, Akıncı Üssü'ne gittiğinde kapıda silahlı kişiler gördüğünü, kimliğini gösterip nizamiyeden içeriye girdiği esnada herhangi bir parola veya şifre sorulmadığını ileri sürdü.

Akıncı Üssü'ne girdikten sonra terörle mücadele harekatı ya da Suriye'ye savaş harekatı yapıldığını düşündüğünü belirten Çırakoğlu, "Olaydan kısa süre önce çevremizdeki ülkelerin savaş hazırlığı yaptığını gözlemliyorduk. Harekatçıyım ben çevremizdeki gelişmeleri sürekli takip ederim. Örneğin 15 Temmuz'dan bir hafta önce Fransa, Türkiye'de yaklaşan terör tehlikesi yüzünden tüm diplomatlarına ikinci bir emre kadar ülkeyi terk etmesi yönünde çağrı yapmıştı. Tüm bunları düşündüğümde gelen telefonla birlikte oraya gittim." ifadelerini kullandı.

143. Filo'ya gidip Ünal'ın orada olmadığını öğrenince 141. Filo'ya geçtiğini anlatan Çırakoğlu, ilerleyen saatlerde Ünal'ın filoya getirildiğini ancak ellerinin bağlı olmadığını ve zorla tutulduğunu gözlemlemediğini iddia etti.

Mahkeme Başkanı Giray'ın "Sen harekatçısın ya o gece orada yapılanları çözemedin mi? Herkesin girdiği çıktığı yer var ya komuta merkezi, sende oranın yakınındasın, ne olup bittiğini anlamadın mı?" sorusunu sanık Çırakoğlu, "Bana verilen görev dışında bir şey yapmadım. Emir almadan kimseye yardım etmem. Şunu gözlemledim, siviller var silahlı silahsız, herkes cep telefonuyla oynuyor bir kargaşa vardı orada." şeklinde yanıtladı.

Başkan Giray'ın "Darbe girişiminden ne zaman haberin oldu? O gece orada gördüklerini tek tek anlatır mısın?" sorusuna Çırakoğlu, "Gazinoda, Hakan Evrim ve Ahmet Özçetin vardı. Arka tarafa çay içmeye giderken gördüm Hakan Evrim iki silahlı adamla konuşuyordu. Gecenin ilerleyen saatlerinde Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını gördüm. 141. Filo'da Abidin Ünal'ın olduğu odanın önüne gittim, kapıda duran nöbetçiye kendisiyle görüşmem gerektiğini söyledim. Bana odanın müsait olmadığını söyledi. Ben de sabaha kadar hiçbir iş yapmadan oturdum." cevabını verdi.

Çırakoğlu, FETÖ ile herhangi bir bağı olmadığını, darbe girişiminden sonra 1 ay daha görevine devam ettiğini, kaçma şüphesi olmadığını belirterek tahliyesini talep etti.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber