İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Darbe gecesi NATO'ya perde

Hava Kuvvetleri'nin 'Harekat Özel Defteri' kayıtlarındaki 15 Temmuz'a ait çarpıcı detaya KARAR ulaştı: FETÖ 'iç savaş üzerinden Türkiye'ye NATO müdahalesi' taktiği izledi. Ancak 02.19'da NATO'ya Türk hava sahasını izleme imkanı veren sistem kapatıldı. İhanet planı engellendi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 19 Ekim 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbe gecesi NATO'ya perde

15 Temmuz darbe girişimine karşı yürütülen mücadele Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın (HKK) Harekat Özel Defteri (HÖD) kayıtlarına da yansıdı. KARAR'ın ulaştığı HÖD kayıtları ihanet şebekesi FETÖ'nün ülkeyi NATO müdahalesine açık hale getirme planına ilk darbenin 16 Temmuz saat 02.19'da indirildiğini belgeledi. Kayıtlara göre ilk aşamada FETÖ'cü pilotların kullandığı uçaklar 'düşman unsuru' olarak işaretlendi, NATO'nun hava sahamızdaki trafiği izlememesi için de sistem dışarıya kapatıldı. Eskişehir'deki HKK Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nin 15-16 Temmuz 2016 tarihlerine ait HÖD kayıtlarında ihanet gecesine ilişkin verilen emirler, darbecilere karşı kaldırılan uçaklar, FETÖ'cülerin korsan uçuşları gibi kritik detaylar da girdi. Kayıtlara göre, 'NATO'ya perdeleme önlemi' için emri Eskişehir'deki hava üssünü darbecilerden alan Albay İsmail Üner verdi. 16 Temmuz gecesi saat 02.19'da Üner'in emriyle radarlarda darbecilerin bomba yüklü uçakları 'dost olmayan trafik' olarak işaretlendi. NATO'nun Türkiye hava sahasındaki, 'Dost olmayan hava trafiğine' müdahalesini engellemek için birliğin merkezine rutin olarak iletilen 'hava trafik resimleri'nin gönderen sistem kapatıldı. Talimatta, "Darbecilerin uçaklarının hava resminde etkinlikle takip edilebilmesi için dost olmayan trafik teşhisi verilmiş, bu durumun ve ülke içindeki karışıklığın NATO ülkeleri tarafından takibinin engellenmesi amacıyla NATO'ya hava resmi gönderimi durdurulmuştur" denildi. Albay Üner, Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otelin görüntülerini çeken FETÖ'cü pilotları da deşifre etmişti. Kayıtlara darbe gecesi Erzurum'dan Ankara'ya giden dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın bulunduğu sivil uçağa darbecilerin müdahale girişimi de girdi. Darbeci general Recep Ünal'ın "Sivil uçağı Erzurum'dan kalkacak 'alarm reaksiyon' uçaklarıyla Malatya Erhaç'a indirin" yönündeki talimatı kayıtlara işlendi. Daha sonra bir röportajda Ala'nın girişimi anlattığı bilgisine de kayıtlarda yer verildi. Ünal'ın Ankara'ya bomba yağdıran darbeci pilotların kullandığı uçakları etkisiz hale getirmek için Erzurum'dan kaldırılacak uçakları engellemeye çalıştığı iddianamelere yansımıştı.

16 TEMMUZ SABAHI KRİTİK TABLO

HÖD kayıtlarında ayrıca, 16 Temmuz'da saat 06.08'de TSK'nın kontrolünde olan ve olmayan birlikler ile ilgili detaylara tablo şeklinde yer verildi. Buna göre, darbecilere karşı yoğun mücadelenin yürütüldüğü saatlerde 6 ana jet üssü, 5 yedek meydan ve 6 radar TSK'nın kontrolündeydi. 5 ana jet üssü, 1 yedek meydan (Çardak) ise darbecilerin elindeydi. 11'inci, 14'üncü ve 15'inci ana jet üsleri ile Muş, Akhisar, Yenişehir, Antalya, Çorlu, Sivrihisar ve Afyon yedek meydanlarında kontrolün kimde olduğu konusunda tabloda boşluk bırakılması ise dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber