İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kapitülasyon dayatması

Vize krizini çözmek üzere Ankara'ya gelen Amerika heyetinin, vizelerin kaldırılması için 4 şart öne sürdüğü iddiası gündemi salladı. "Görevlilerin FETÖ'cülerle temasının ABD isteğiyle olup olmadığı sorulmalı. Bilgi dahilindeyse görevli tutuklanmamalı" şeklindeki şartlar tepkiyle karşılandı. Emekli diplomat Vahit Özdemir, "Resmen diplomatik kapitülasyon istiyorlar" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Ekim 2017 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kapitülasyon dayatması

Kiymet Sezer

ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki Amerikan heyeti, dün vize krizinin çözümüne ilişkin görüşmeler yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı'ndaydı. Görüşmelerde Türk heyete Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlık etti. Teknik düzeyde gerçekleştirilen toplantıya İçişleri ve Adalet Bakanlıklarından da uzmanlar katıldı.

ABD'NİN ŞARTLARINI BAŞINDAN REDDEDERİZ

Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmeler başladığı sırada ABD'nin 4 şart sunduğu iddia edildi. Bu şartlar; "Metin Topuz ve Mete C. İle ilgili kanıtlar iletilmeli. Temasların ABD'nin isteğiyle olup olmadığı sorulmalı. Çalışan ABD'nin talebiyle temas yürüttüyse tutuklanmamalı. Çatışanlarına dair soruşturmalarda ABD'ye bilgi verilmeli" şeklinde sıralandı. Bu iddia hızla geri çekildi ancak resmi bir yalanlama da gelmedi.

VİYANA SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLİYOR

Amerika'nın sunduğu iddia edilen bu şartlar da, diplomatik misyonu olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üzerinden olası dayatmalar da diplomatik ilişkilerin çerçevesini ve usulleri belirleyen 1961 tarihli Viyana Sözleşmesi'ni açıkça ihlal ediyor. Emekli Konsolos Uluslararası İlişkiler Uzmanı Vahit Özdemir, "Bizden resmen diplomatik kapitülasyon istiyorlar" dedi. Özdemir, Amerika'nın vize yaptırımına başvurmasına neden olan FETÖ şüphelisi Metin Topuz ve Mete C.'nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, diplomatik statüde bulunmadıklarını, bunlar hakkında büyükelçilik yahut başkonsolosluğun tasarrufta bulunma hakkının olmadığını vurguladı.

BİLGİ İSTEME HAKLARI BİLE YOK

Özdemir, ABD'nin istediği Papaz'ın iadesi konusunun da yine diplomatik bir misyon olmadığı için Metin Topuz olayıyla eşdeğer bir durum olduğunu söyledi. Özdemir, "Bilgi isteme hakkı da yok. Belki nezaketen bir bilgi verilebilir. Ancak resmen bir bilgi verilmesine de gerek yok. Onlar bizim vatandaşımız. Eğer bir suç işlemişse polis alır götürür. Hiç de bilgi vermez. Bu kendi ülkemizin iç meselesi. Şantaj yapıyorlar. Türkiye'nin son adımlarımız çok şaşırttı, kabul edemiyorlar" diye konuştu. 

  • Ortak çalışma komitesi
  • Türkiye ile ABD heyetleri vize işlemlerinin askıya alınmasının ardından sorunun çözümüne yönelik dün Ankara'da bir araya geldi. Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün, ABD heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen'in başkanlık ettiği görüşme olumlu atmosferde geçti. Görüşmeler yaklaşık 5 saat sürdü. Heyetler arası görüşmelerden sonra Cohen Dışişleri'nde bir süre de baş başa görüşme trafiği gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklar, görüşmelerde, vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verildiğini bildirdi. Görüşmelerde ayrıca, adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması da önerildi. Heyet, ABD'ye dönerek görüşülen konuları yetkili mercilere aktaracak. Sorunun çözümü için heyet trafiğinin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber