İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mahkeme başkanından darbe sanığı albaya tepki

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada, önceki gün savunmasına başlanan sanık eski kurmay albay Çırakoğlu'nun çapraz sorgusu tamamlandı. Mahkeme Başkanı Giray: Türkiye savaşa girecekse Hava Kuvvetlerinde pilot mu bitmiş seni çağırıyorlar? Seni çağırdıklarına göre durum çok vahim o zaman.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2017 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkeme başkanından darbe sanığı albaya tepki

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya devam ediliyor.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşma, önceki gün savunmasına başlanan sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Tatbikat Şube Müdürü pilot kurmay albay Nihat Çırakoğlu'nun çapraz sorgusuyla başladı.

Görev yeri olmadığı halde darbenin yönetildiği Akıncı Üssünde olduğu belirlenen Çırakoğlu, 141. Filoya emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın emriyle gittiğini öne sürdü.

Kendisinin son derece özel bir asker olduğunu, göz teması kurması halinde karşısındakinin ileteceği mesajı konuşmadan anlayabilecek kapasitesinin bulunduğunu iddia eden Çırakoğlu, albay olmasına rağmen aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bulunduğu sadece üç kişinin kendisine emir vermeye yetkili olduğunu ileri sürdü.

Çırakoğlu, duruşma sırasındaki tutumu ve üslubu nedeniyle mahkeme başkanı tarafından sık sık uyarıldı.

- "Özel görev verilecekti"

NATO'ya ataması yapıldığı için Akıncı Üssü ile ilişiğinin kesildiğini, ancak darbe girişiminin yaşandığı gece Ayhan Çatıkkaya'nın kendisini Ünal'ın emriyle arayarak 143. Filoya gelmesini istediğini iddia eden Çırakoğlu, emri teyit etmek için karargahtan görüştüğü bir teğmenin Abidin Ünal'ın da filoya geleceğini söylemesi üzerine evden çıktığını söyledi.

Son 4 yılını karargahta geçirdiği için bu süre zarfında hiç uçuş yapmadığını belirten Çırakoğlu, buna rağmen üsse geldiğinde uçuş tulumlarını giydiğini anlattı.

Soruların büyük bir kısmına Ünal'ın emri ile Akıncı'ya gittiğini tekrarlayarak cevap veren Çırakoğlu, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın sorusu üzerine filoda Ünal ile görüşmediğini ancak 3,75 metre mesafeden göz göze geldiklerini iddia etti.

Mahkeme Başkanı Giray'ın, "Abidin Ünal'ın size özel bir görev vereceğini iddia ediyorsunuz ama böyle bir durum söz konusu olmamış. Darbe girişiminin olduğunu öğrendiğiniz halde neden filoda kalmaya devam ettiniz?" sorusuna Çırakoğlu, kurmay bir albay olarak Akıncıya vatan savunması için ölmeye gittiğini söyleyerek, "Biz orada ölümle dans ediyoruz başkanım." cevabını verdi.

Bunun üzerine Başkan Giray da "İlginç. Biz öyle bir şey göremiyoruz ama." karşılığını verdi.

- "Gizemli oda"

Darbe girişimi gecesi, FETÖ'nün sivil imamlarının da bulunduğu tespit edilen 141. Filodaki harekat merkezindeki toplantı odası için "gizemli oda" diyen Çırakoğlu, fotoğrafları gösterilen bazı sivilleri olay günü gördüğünü ancak bunların kimler olduğunu bilmediği iddiasında bulundu.

Sanık Çırakoğlu, 15 Temmuz akşamı, senaryosunu daha önce kendisini hazırladığı ve sınırlı sayıda kişinin bildiği bir harp oyununun tatbik edildiğini zannettiğini, bu harp oyunun sessiz bir şekilde oynandığını, tarafların bakışlarla anlaşabildiklerini ileri sürdü.

Çırakoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları üzerine darbe girişimini öğrendiğini, o saate kadar söz konusu harp oyunun bir parçası olarak filoda görevli olduğunu zannettiğini iddia etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Giray, "Bu olay, (darbe girişimi) neredeyse bize kalacak herhalde. Gidişat öyle görünüyor." diyerek tepki gösterdi.

Başkan Giray, "Kaş, göz işaretiyle anlaşıyorsunuz, getireni götüreni belli olmayan mesajlarla irtibat sağlıyorsunuz ama Ünal ile bir türlü temas sağlayamıyorsunuz? 'Abidin Ünal, beni niye aramıyor, beni çağırdı, görev de vermiyor. Beni aratan o değil mi? Burada bir terslik var' diye düşünmedin mi?" sorusunu yönelttiği Çırakoğlu, "Ağaçların altında oturup 3 saat boyunca bu konuyu düşündüm." demekle yetindi.

- "TSK hakkında yorum yaparken özenli ol"

Kursiyer teğmenlere ilişkin bir soruya Çırakoğlu, "Teğmenin birini çaya gönderdiğim zaman başka bir teğmeni de onun peşinde gönderirim. Çünkü unutur. Teğmeni pazara götürmem, kaybolur, başıma bela olur" cevabını verdi.

Bu açıklamaya tepki gösteren Başkan Giray, şunları kaydetti:

"Türkiye savaşa girecekse Hava Kuvvetlerinde pilot mu bitmiş seni çağırıyorlar? Seni çağırdıklarına göre durum çok vahim o zaman. Bu adamlar (teğmenler) iki yıl sonra o savaş uçaklarını kullanacak ama şimdi de kursiyerlere 'çay getir götür' diye laf ediyorsun. Sen çok mu farklısın? Hani özel birisin ya bu memlekette senden başka kimse kalmadı mı özel görevi yerine getirecek? NATO'da da görevlisin, bütün işleri sana mı yaptırıyorlar? TSK'nın bütününü kapsayacak şekilde yorum yaparken daha özenli olman gerekiyor."

Müşteki avukatın "Darbeden 34 gün sonra tutuklanmışsınız. Sorgu hakimliğinde burada bahsettiğiniz o gizemli ve şifre çözen ifadeleriniz yok. Neden orada da burada söylediklerinizi ifade etmediniz." sorusuna Çırakoğlu, "Cevabını verirsem tutuklanırsın. İlaçların yanındaysa açıklayayım." karşılığını verdi.

Başkan Giray, araya girerek, sorulara yorum yapmadan cevap vermesini istediği Çırakoğlu, aynı tutumunu devam ettirdi. Bunun üzerine Başkan Giray, Çakıroğlu'nu tekrar uyardı.

Çırakoğlu, bir başka avukatın "Ölmek için Akıncıya gittiğinizi söylediniz. Neden ölmekten vazgeçtiniz?" sorusuna ise cevap vermedi.

Duruşmaya, sanık savunmasıyla devam ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber