İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dünyanın geri kalanının geleceği Türkiye'ye bağlı

Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, küresel istikrar ve barış için Türkiye'nin önemine değinerek, "Dünyanın geri kalanının geleceği Türkiye'ye bağlı. Ortadoğu'daki barış ve istikrardan, Avrupa ile olan ilişkilerden bahsediyorum. Tüm dünya aslında Türkiye'nin geleceği ile bağlantılı." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2017 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünyanın geri kalanının geleceği Türkiye'ye bağlı

TRT World'ün güncel, kültürel, politik, ekonomik ve sosyal çıkmazlara çözümler aramak amacıyla bu yıl ilk kez İstanbul'da "Belirsizlik çağında değişime ilham olmak" temasıyla gerçekleştirdiği "TRT World Forum"da "Hepimiz Aynı Gemideyiz: İnsani Krizlerin Çözümü İçin Bölgesel İşbirliği" başlıklı özel bir oturum düzenlendi.

TRT World'ün sunucusu Adnan Nawaz'ın moderatörlüğünü yaptığı özel oturuma Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve eski İspanya Başbakanı Zapatero katıldı.

Zapatero, kıtaları ve kültürleri birleştiren İstanbul'da yeniden bulunmakta memnun olduğunu ifade ederek, "Özellikle gelecekteki gelişimler çerçevesinde tüm dünyaya örnek olan bir ülkede bulunmak benim için çok önemli." diye konuştu.

İspanya başbakanı olduğu dönemlerde Türkiye ve İspanya arasında çok yakın ilişkiler olduğunu belirten Zapatero, Türkiye ve İspanya'nın 2006'da Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde "Medeniyetler İttifakı"nı başlattığını hatırlattı.

Zapatero, bu şekilde farklı kültürler, dinler ve toplumlar arasında diyalog kurmak istediklerine dikkati çekerek, tarihi anlamda çatışmaların başlamadığı dönemde bu ilişkilerin zaten mevcut olduğunu söyledi.

- "BM'nin güçlendirilmesi ve bölgesel ittifakların tesis edilmesi lazım"

Dünya çapında yaşanan küresel sorunlara değinen Zapatero, "Bütün bunlarla mücadale etmek için maalesef elimizde yeterli politikalar ve yeterli küresel yönetim süreçleri yok." diye konuştu.

Zapatero, BM'nin güçlendirilmesi ve bölgesel ittifakların tesis edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Doğu ve Batı arasında, Batılı ülkelerle ve gelişmekte olan ülkelerle, bu bölgeler arasındaki ilişkileri daha da artırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın jeopolitik anlamda bir değişiklik yaşadığına işaret eden Zapatero, "Batılı ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru bir değişim yaşanıyor. Belki de gördüğümüz en önemli değişim bu." ifadelerini kullandı.

Zapatero, "Avrupa ve ABD giderek küçülüyor aslında. Özellikle küresel gayri safi yurtiçi hasıla açısından küçülüyor." dedi.

Uluslararası kurumların değişmesi ve yeniden yapılandırılması ile eşitliğin ve dengenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini ifade eden Zapatero, "Bence küresel bir iş birliği kültürünün tesis edilmesi, geliştirilmesi ve hayatta tutulması çok önemli." diye konuştu.

Zapatero, yabancı düşmanlığının, ırkçılığın, ayrımcılığın reddedilmesi ve bunlara karşı çıkılması evrensel olarak herkesi yapması gerektiği bir görev olduğunu dile getirerek, "Ben burada saygıya çağrı yapmak istiyorum. Dinlere saygı duyalım. Kültürlere saygı duyalım. İş birliğini geliştirelim. Temel fikir bu olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tüm dünya aslında Türkiye'nin geleceği ile bağlantılı"

Bugün Ortadoğu'da yaşanan sorunların sadece Türkiye için değil dünyanın küresel istikrarı ve barışı için önemli olduğunun altını çizen Zapatero, "Dünyanın geri kalanının geleceği Türkiye'ye bağlı. Ortadoğu'daki barış ve istikrardan, Avrupa ile olan ilişkilerden bahsediyorum. Tüm dünya aslında Türkiye'nin geleceği ile bağlantılı." diye konuştu.

Zapatero, "Türkiye'nin geleceği, Batı dünyası ile Doğu dünyası arasındaki ilişkinin de geleceği aslında." ifadelerini kullanarak, kendi başbakanlığı döneminde ve sonrasında hep böyle düşündüğünü ve bunu hep dile getirdiğini söyledi.

- "Filistin meselesi çözülmeden barış olmayacak"

Suriye ve Irak'ta yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Zapatero, savaşların medeni ülkeler için bir utanç olduğunu, Ortadoğu'daki istikrarın sağlanması için terör ile mücadale edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Zapatero, bu bağlamda Filistin meselesinin bölgede barış ve istikrar sağlanması için önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu bölgede istikrar sağlanmadığı sürece, İsrail ve Filistin arasında bir anlaşmaya varılmadığı sürece hiçbir şekilde bir barış olmayacak. Mutlaka bir Filistin devletinin tesis edilmesi lazım. Aksi takdirde Ortadoğu'nun geleceği olamaz. Bu konu ele almamız gereken en önemli konu."

Ayrıca dünya çapında yaşanan çatışmaların çoğunun kuraklık sebebiyle meydana geldiğini ifade eden Zapatero, bu sebeple çevre ve iklim değişikliği konusunda da ortak politikalar geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

- "Avrupa'ya odaklanmış bir Türkiye görmek isterim"

Zapatero, Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler hakkında yaptığı değerlerdiremede, "Avrupa'ya odaklanmış bir Türkiye görmek isterim bir Türkiye dostu olarak." ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Türkiye ile ilgilenen bir Avrupa görmek istediğini dile getiren Zapatero, "Müzakere ruhuna dönmemiz gerektiğine inanıyorum. Türkiye ve AB arasındaki müzakerelerin devam etmesi gerektiğine inanıyorum." dedi.

Zapatero, Türkiye'nin üç milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı kabul ettiğini ifade ederek, "Bu, tarihi bir olaydır ve tarih içerisinde yerini alacaktır." diye konuştu.

Avrupa'da yaşayan insanlarında mali ve ekonomik krizden bağımsız olarak "açık bir Avrupa" görmek istediğini belirten Zapatero, "Başka insanları entegre etmek isteyen bir Avrupa'dan bahsediyorum. Tüm kültürlere, dünyanın tüm dinlerine saygı gösteren bir Avrupa'dan bahsediyorum." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber