'PKK ile mücadelede İran'ın desteğini önemsiyoruz'

Başbakan Yıldırım, "Güvenlik konusu çok önemli. Türkiye'nin son 40 yıldır baş ağrısı olan PKK terör örgütüyle daha etkin bir mücadele gerçekleştirilmesi için İran'ın yakın işbirliğini önemsiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2017 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'PKK ile mücadelede İran'ın desteğini önemsiyoruz'

Başbakan Binali Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'yi resmi törenle karşıladı

Başbakan Binali Yıldırım ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri açıklama yapıyor.

"IRAK'TA OTORİTE BOŞLUĞU VAR"

Başbakan Yıldırım, "Güvenlik konusu çok önemli. Türkiye'nin son 40 yıldır baş ağrısı olan PKK terör örgütüyle daha etkin bir mücadele gerçekleştirilmesi için İran'ın yakın işbirliğini önemsiyoruz. Son dönemde artan işbirliğimizden de memnuniyet duyuyoruz. Terörün Irak'ta gelişmesi ve burada otorite boşluğunun artması da terör sorununu arttırıyor. Bu konuda İran'ın her türlü işbirliğine açık olması memnuniyet vericidir. Ben Cihangiri'ye teşekkür ediyorum. Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlal edilmesine yönelik her türlü girişimin karşısında olunacağı teyit edilmiştir."

Cihangiri, "Bizim bölgeye stratejik bakış açımız, bölgenin güçlü olmasıdır. Belki stratejik bakış açımızda kısa vadeli sonuç alamayabiliriz fakat, uzun vadede başarılı olacaktır. Türkiye ve İran, işbirliğine devam edecektir. Suriye konusu da konularımızdan biriydi. Biz inanıyoruz ki, huzurlu bir Suriye için gereken yapılacaktır. Bugüne kadar güzel müzakereler yapılmıştır. Bunların devamında da İslam dünyasının çok ciddi sorunları var. Türkiye şu an İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanıdır. Bu yüzden de sorumluluğu daha fazladır. Yemen'de katledilen çocukları biliyoruz, Myanmar'da Müslümanlara eziyet ediliyor, biliyoruz. İslam dünyasında var olan sorunlar için el ele vermeliyiz. Filistin konusu ise Filistin halkını destekliyoruz. Türkiye ile aynı fikirdeyiz. İkili ilişkiler konusunda çok önemli anlaşmalarımız var. Hem Sayın Erdoğan'ın Tahran ziyaretinde Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmesi sonrasında 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin belirlenmesi var olan potansiyelimizi kullanmamızı gerektiriyor. İki ülkenin sınırları ticari işlemler için 24 saat açık olması gerekiyor. Türkiye'den Katar'a giden mallar İran üzerinden geçişiyle hızlı bir şekilde ulaşacaktır. Hem kültürel hem de turizm konularını daha da geliştirmeliyiz. Petrol ticaretimizi de arttırabiliriz ve bu konuda potansiyelimiz mevcuttur. "

Yıldırım, " Ulusal paralarımızla ticaret yapılması çok önemli bir konu. Ticaretimizin arttırılıp çeşitlendirilmesi, ekonomi, taşımacılık ve turizmle ilgili bütün konuları karma ekonomi komisyon toplantısında ilgili ekonomiden sorumlu bakanlarımızın görüşmesiyle istediğimiz sonuçlara ulaşma imkanı bulacağız. Ben bir kez daha, bu verimli ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum. " dedi.

İKİ ANLAŞMA İMZALANDI

Başbakan Binali Yıldırım ile İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Çankaya Köşkü'nde düzenledikleri ortak basın toplantısı öncesi, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı.

Törende, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı Uluslararası Bilimsel İşbirliği Merkezi (CISC-MSRT) Arasında Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin Gök ile İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı İbrahim Rahimpur tarafından imza altına alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Ceylan ile İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahimpur, Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti Arasında Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nın Uygulanmasına Yönelik İki Yıllık Eylem Planı'na imza attı.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Çankaya Köşkü'ndeki tören, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Cihangiri, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Taburu'nu "merhaba asker" diyerek selamladı.

İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Yıldırım ve Cihangiri, Çankaya Köşkü'nün merdivenlerinde tokalaşarak basına poz verdi.

Yıldırım ve Cihangiri, yapacakları ikili görüşme öncesinde makam odasının balkonuna çıkarak bir süre sohbet etti.

Törende, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya ile diğer ilgililer hazır bulundu.

Başbakan Yıldırım, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından İshak Cihangiri onuruna Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği verecek.

Ziyaret kapsamında yapılacak görüşmelerde, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınması bekleniyor.

Kuzey Irak'taki referandumdaki gelişmelerin ele alınması beklenen görüşmenin ardından Cihangiri ile Başbakan Yıldırım'ın görüşme sonrası ortak açıklama yapması bekleniyor.

Cihangiri, Ankara'daki temaslarının ardından 20 Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek Gelişen Sekiz Ülke Teşkilatı (D-8) Zirvesi'ne katılacak.


Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber