İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Torba tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda

Muhalefet milletvekilleri, tasarının, "projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcilere finansman sağlayacak kitle fonlamasının hayata geçirilmesini sağlayan" maddelerine, geçmişte bazı istismarcıların yüksek getiri vaatleriyle vatandaştan para topladığını anımsatarak itiraz etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2017 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Torba tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba tasarının", "projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcilere finansman sağlayacak kitle fonlamasının hayata geçirilmesini sağlayan" maddeleri, tartışmaların ardından kabul edildi.

Komisyonda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Tasarısı'nın bugünkü müzakerelerine başlandı.

Tasarının, "projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcilere finansman sağlayacak kitle fonlamasının hayata geçirilmesini sağlayan" 108-109-110-111-112-113. maddeleri birlikte görüşüldü.

Muhalefet milletvekilleri, geçmişte bazı istismarcıların yüksek getiri vaatleriyle vatandaştan para topladığını belirterek, bu maddelere ilişkin endişelerini dile getirdi.

Madde hakkında bilgi veren SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç, bir kişinin proje bazında bir projeye en çok yatıracağı paranın bin lira olacağına dikkati çekerek, "Toplamda en fazla bir milyon lira para toplanabilecek. Girişimcinin toplam parayı toplayamadığında, kalan parayı iade etmesine yönelik düzenleme de var." dedi.

Oruç, projelerle ilgili kararı Yatırım Komitesi'nin vereceğini ve komitede bir hukukçunun da yer alacağını söyleyerek, yatırımcıya yalan yanlış bilgi verilmesi durumunda Yatırım Komitesi'nin sorumlu olacağını vurguladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise toplanacak fonun belli bir tutarı aşması halinde, Yatırım Komitesi'nin dışında SPK'dan da izin alınabileceği önerisinde bulunarak, "Yani, biz şöyle yapıyoruz; platformu kurana bakıyoruz ama oradan para toplayanlara çok bakmıyoruz. Halbuki, SPK'nın esas varlığı halktan para toplayanlar, yani projesi olanlar. Buraya o kadar kayıtsız kalmamamız gerekiyor." diye konuştu.

Bu tür platformların kendisi dışında, para toplayanları da gözetleyen, onları da bir şekilde denetleyen bir yapının kurulması gerektiğini ifade eden Ağbal, bu konuda SPK'ya yetki verilmesi önerisinde bulundu.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de maddenin bu şekliyle yeterli olmadığını, değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Madde, müzakerelerin ardından TBMM Genel Kurulu'nda değişiklik yapılması koşuluyla kabul edildi.

- SPK kurumlarına Kitle Fonlama Platformları ekleniyor

Kabul edilen maddelere göre, tasarıyla, sermaye piyasası kurumları arasına Kitle Fonlama Platformları ekleniyor.

Kitle fonlamasına aracılık edecek platformlar elektronik ortamda hizmet verecek. Kitle fonlama platformalarının kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için, SPK'dan izin alınması zorunlu olacak.

Bu platformların kuruluşlarına, ortaklarına, pay devirlerine, çalışanlanlarına, her bir fon sağlayıcısı tarafından yatırılabilecek veya proje sahipleri ile girişim şirketlerince toplanabilecek paranın azami limitine ve faaliyetleri sırasında uymaları gereken diğer ilke ve esaslara ilişkin hususlar, Sermeye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenecek.

Kitle fonlaması suretiyle halktan para toplanması, SPK tarafından faaliyet izni verilen kitle fonlama platformları aracılığıyla gerçekleştirilecek ve kanunun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlüğüne ilişkin hükümlerine tabi tutulmayacak.

Halka açık ortaklıklarda payları borsada işlem gören ortaklıklar ile kitle fonlaması suretiyle halktan para toplayan ortaklıklar hariç olmak üzere pay sahibi sayısı 500'ü aşan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılacak.

Bu maddelerin kabul edilmesinin ardından, "sicile kayıt olmak için Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen tutarda veri sorumluluları sicil ücreti alınmasını" öngören 123. madde ele alındı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu yetkilisi, madde hakkında sunum yaptı.

Komisyon Başkanı Bilgiç, yetkilinin sunumunun yetersiz olduğunu belirterek, Kurum Başkanının komisyona gelerek bilgi vermesini istedi. Bilgiç, "Aksi halde maddeyi tasarıdan çıkartacağım." diyerek, toplantıya ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber