Arabuluculukta ücret veya harç alınmayacak

Adalet Bakanlığı, yaptığı basın açıklamasıyla arabuluculukta ücret veya harç alınmayacağını belirtti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ekim 2017 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arabuluculukta ücret veya harç alınmayacak

Adalet Bakanlığı, yaptığı basın açıklamasıyla arabuluculukta ücret veya harç alınmayacağını belirtti

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklama

Bazı basın yayın organlarında yer alan "Uzlaşma olursa işçi arabulucuya en az 900 TL verecek" şeklinde yer alan haberler kamuoyunun yanlış bilgilenmesine neden olmaktadır. Konuyla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur:

Arabuluculuk uygulamasında dava yolundan farklı olarak herhangi bir başvuru ücreti veya harç alınmamaktadır. İş mahkemelerine taraflardan biri dava açtığında talep ettiği alacak miktarına göre harç ve gider avansı hesaplanarak ilgili taraftan tahsil edilmektedir.

Arabuluculuk uygulamasında başvuru esnasında herhangi bir başvuru ücreti, harç veya gider avansı alınmadığından maddi durumu yetersiz olduğundan dolayı dava açmaktan vazgeçen binlerce işçi haklarını almak için arabulucuya başvurabilecektir.

Ayrıca taraflar arabulucuya başvurduktan sonra anlaşma sağlanamaması durumunda taraflardan herhangi bir ücret istenmemekte, 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.

Tarafların anlaşması durumunda ise arabuluculuk hizmetinin karşılığında anlaşılan miktarın yüzde 3'ü bir taraf, yüzde 3'ü de karşı tarafça arabuluculuk ücreti olarak ödenmektedir. Anlaşma kapsamında bu ücreti taraflardan biri de tek başına ödeyebilir. Bunun haricinde arabuluculuk hizmeti karşılığında herhangi bir ücret arabulucu tarafından istenmeyecektir.

Uygulama kapsamında hem yıllar süren dava süreçleri çok daha kısa sürede çözüme kavuşacak, hem de dava giderleriyle karşılaştırıldığında çok daha ekonomik bir şekilde sorunlar çözümlenecektir.

Konuyla ilgili yapılan haberde her anlaşmada arabulucuya işçinin en az 900 TL ödeyeceği şeklinde yanlış bir algı oluşturulmaktadır. Bu yorumlar kesinlikle doğru değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber