Bankalar faiz indirimini çalışıyor

Bankalar Birliği Başkanı Aydın, düşük faiz ortamını tercih ettiklerini belirterek "Bunun için çalışıyoruz" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Ekim 2017 07:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bankalar faiz indirimini çalışıyor

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, "Faiz oranının düşmesini biz de istiyoruz, bunun için çalışıyoruz" dedi. Türkiye'de çarkların döndüğünü ve sistemin tıkır tıkır çalıştığının altını çizen Aydın, "Kaynak, kendisi miktar olarak kıt. Kıt olan bir şey pahalı. Bu kaynağın ucuzlatılması Türk bankacılık sisteminin birincil hedeflerinden. Bankacılar olarak düşük faiz ortamını tercih ederiz" dedi. Aydın, bankacılar olarak ülkenin zorda olduğu dönemde ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, ticari kredilerin dağılımında birçok sektörün ön plana çıktığını söyledi.

KREDİ-MEVDUAT MARJI AÇILIYOR

Turizm sektörünün zorda olduğu dönemde bu sektöre yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aydın, "Cari açığın son derece önemli olduğu ülkede turizmi çok önemsiyoruz. Hızlı toparlanmadan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. Aydın, bireysel ve ticari kredilerde zorluk çıkarmadıklarını kaydederek, Türkiye'de kaynakların kıt ve pahalı olduğunu, dikkatli kullanmaları gerektiğini aktardı. Ağustos itibarıyla Türkiye'de bankacılık sektörünün kredi hacminin 1 trilyon 967 milyar liraya ulaştığını dile getiren Aydın, mevduatın ise 1 trilyon 601 milyar lira olduğunu bildirdi. Aydın, "Yani topladığımız kaynakla verdiğimiz kredi ilişkisini bir kez daha hatırlatıyoruz.

ENFLASYON YIL SONUTEK HANE OLUR

TBB Başkan Vekili ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise enflasyonun yıl sonunda tek haneye gerileyeceğini dile getirerek "Gelecek yıl ise enflasyon 2017'nin altında olur. Benim beklentim yüzde 7.5-8 civarında" dedi. Leblebici, yıl sonunda büyüme oranının yüzde 5'e yakın olacağını kaydederek, düşük faiz ortamını kendilerinin de istediğini dile getirdi. Leblebici, şu anda bütün finansmanın bankacılık sistemi üzerinden geçtiğini, sermaye piyasalarının geliştirilmesiyle faizlerin daha aşağıya inmesini sağlayabileceklerini vurguladı.

% 15'LİK BÜYÜMEBÜTÇESİ YAPTIK

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Önümüzdeki yıl hem bilançoda hem mevduatta hem de nakdi kredilerimizde yüzde 15'lik büyüme bütçelemesi yaptık. Bunu yaparken de ortalama yüzde 15 öz kaynak karlılığı bizim açımızdan yeterli olacaktır diye düşünüyoruz" dedi. Arslan şunları kaydetti: "Özellikle şubat ve mart aylarında Kredi Garanti Fonu (KGF) düzenlemeleriyle sektörde çok iyi canlılık oldu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber