Yok olan ailesi için bitmeyen hukuk savaşı

Diyarbakır'ın Eğil ilçesi Ilgın köyünde 5 yıl önce Mehmet Hanifi Yılmaz, eşi ve 5 çocuğu evde çıkan yangında hayatını kaybetti. Aileden geriye 16 yaşındaki Mehmet Yaşar kaldı. Mehmet, yangının sobadan sıçrayan kıvılcımla çıkmadığını ve itfaiyenin geç müdahale ettiği gerekçesiyle hukuki mücadele başlattı. Ancak soruşturmalara 5 yılda 2 kez takipsizlik kararı verildi. Mehmet, 3'üncü kez itiraz edip yeni soruşturma açılmasını sağladı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 21 Ekim 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yok olan ailesi için bitmeyen hukuk savaşı

HİLAL ÖZTÜRK

Diyarbakır'ın Eğil ilçesi Ilgın köyünde 2012 yılında 5'i çocuk 7 kişilik bir aile, evlerinde çıkan yangında hayatlarını kaybetti. Yangına sobadan çıkan kıvılcımların neden olduğu belirtildi. Aileden geriye kalan tek çocuk Mehmet Yaşar Yılmaz ise yangına itfaiyenin geç müdahale ettiği ve facianın sebebi konusunda yeterli araştırma yapılmadığı gerekçesiyle hukuk mücadelesi başlattı. Zorlu savaşı haklı bulan mahkeme 3'üncü kez soruşturma açılmasına hükmetti. Yaşar, suç duyurusunda ve itiraz dilekçelerinde öncelikle köyün bağlı olduğu ilçe Eğil'in itfaiyesini suçladı, konuyla ilgili soruşturma açılmasını istedi. Ayrıca Diyarbakır itfaiyesinin de yangına zamanında müdahale etmeyerek görevini ihmal ettiğini ileri sürdü. Yangınla ilgili yeterli inceleme yapılmadan sobadan çıkan kıvılcımdan kaynaklandığı şeklinde rapor düzenlendiği ancak yanıcı ve uçucu maddeden de çıkmış olabileceği ihtimalinin uzman ekipler tarafından araştırılmadığını dile getirdi.

Ancak Yılmaz'ın suç duyurusu ile başlayan soruşturmaya, Diyarbakır Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Yılmaz'ın itirazı ile ikinci kez soruşturma başladı. Ancak ikinci soruşturma da takipsizlikle sonuçlandı. Savcılık yangına geç müdahale edildiği iddiasını destekleyecek delil olmadığı görüşüyle dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi. Mehmet Yaşar Yılmaz, iddiasından vazgeçmedi. Yılmaz, ailesinin bir ihmal nedeniyle kurtarılamadığı iddiasını üçüncü kez itirazla yargıya taşıdı. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği, Yılmaz'ın itirazını haklı buldu ve takipsizlik kararını üçüncü kez kaldırdı. Kararda Eğil itfaiyesi yerine Diyarbakır Büyükşehir İtfaiye Amirliğinin müdahale etmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu, itfaiye görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması gerektiği, olay yerine ulaşımın kar yağışı nedeniyle gecikip gecikmediğinin araştırılması, yangının çıkış nedeniyle ilgili uzman ekiplerin inceleme yapması gibi eksikliklerin de tamamlanması istendi. Yılmaz, böylece 5 yılda iki kez takipsizlik verilen soruşturmanın 3'üncü kez başlatılmasını sağladı.

İTFAİYE 4 SAAT SONRA GELDİ

Korucu olan baba Mehmet Hanifi Yılmaz'ın evinde 31 Ocak 2012'de saat 04.00 sıralarında yangın çıktı. Abla ile babası yangını söndürmeye çalışırken, o sırada 16 yaşında olan Mehmet, yardım istemek için komşulara koştu. Mehmet ve akrabaları, evin pencerelerini söküp içerdekileri çıkartmaya çalıştı ama başaramadılar. Yangın jandarma ve 112'e bildirildi ama itfaiyenin 1.5 saat sonra arandığı belirlendi. İtfaiye ekipleri ise 08.30'da köye ulaşabildi. Köylülerin çabasıyla söndürülen yangından 5'i çocuk 7 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber