İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Erken teşhisin önemini şarkılarla anlatıyorlar

Meme kanseri ile mücadele veren çeşitli meslek gruplarından kadınların oluşturduğu "Farkındalık Korosu", kanser hastalarının neşe ve umutla yarına bakmalarını sağlıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2017 18:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erken teşhisin önemini şarkılarla anlatıyorlar

Ali Kemal Akan

"Meme kanserinde erken tanı önemli" mesajını daha fazla insana duyurabilmek için yaklaşık 10 yıl önce sanatçı Pınar Ayhan tarafından kurulan Farkındalık Korosu, bugün aynı kaderi paylaşan meme kanseri kadınları yeniden hayata bağladığı gibi bu kadınlar üzerinden toplumda duyarlılık oluşturmaya çalışıyor.

Geçen zamanda, doktordan bankacıya, muhasebeciden, ev hanımına, esnafa kadar çeşitli meslek gruplarından kadınların üyesi olduğu koro, Sevda Cenap And Müzik Vakfı'nda, şef Cihan Can tarafından eğitiliyor. Yurt içi ve yurt dışında konserler veren Farkındalık Korosu, misyonuna uygun etkinliklere her gün bir yenisini ekliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan müzik eğitimcisi ve koronun şefi Cihan Can, "Bütün kadınlar şarkı söylemeli" ilkesini üstlenmesinin ardından sanatçı Pınar Ayhan'ın, meme kanseri kadınlar için hazırladığı projede görev almayı memnuniyetle kabul ettiğini söyledi.

Onkologlardan müzikle tedavi önerisi

Kemoterapi gibi "müzikoterapi" ile kadınların tedavisine yardımcı olmak istediklerini ifade eden Can, 12 kişiyle başladıkları koronun bugün 60 üyeye ulaştığını anlattı. "Büyük bir enerji, keyif ve halktan gelen beğeni" ile yola devam ettiklerini belirten Can, yaklaşık 10 yıldır sürdürülen projenin, meme kanserine karşı oluşan farkındalığa önemli katkı sunduğuna inandıklarını dile getirdi.

Can, onkologların da yönlendirmesiyle kadınlara müzikle terapi desteği verildiğini, aldıkları sonuç, gördükleri ilginin yarına neşe ve umutla bakmalarını sağladığını söyledi. Farkındalık Korosu üyelerinde, profesyonel müzik eğitiminde aranan ses ve kulak eğitimi, yaş, nota bilgisine bakılmadığını aktaran Can, eğitimlerin ardından gidilen konserlerde hep olumlu tepkiler aldıklarını ve bunun da kendilerine güç verdiğini vurguladı.

"Burada olmak bize iyi geliyor"

Koro üyelerinden Gülnaz Kocabaş, tedavi sürecinin ardından hayatında yeni bir sayfa açtığını belirtti. Yürürken, bulaşık yıkarken, kemoterapi alırken müziğin, yaşamının her anında olduğuna dikkati çeken Kocabaş, "Aynı öyküsü olan, aynı süzgeçten geçmiş insanlar bir arada olunca kendilerini daha iyi hissediyorlar. Toplumda genellikle, 'Öyle yerlere gitme', 'Kendi hastalığını sürekli hatırlatıyorsun' gibi mesajlar oluyor tabii. Bence hayata bakarken aynı pencereden bakmak, aynı acıları yaşamak, aynı sevinçleri yaşamak, bize iyi geliyor. Burada olmak bize iyi geliyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber