Emekli ikramiye hissesini alamayanın payı, diğerlerine geçer mi?

Memurun vefatı halinde, emekli maaşı ve ikramiyesi payı olmasına rağmen, kanundaki şartları taşımadığı için bunu alamayanların payı, diğer hissedarlara geçer

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ekim 2017 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekli ikramiye hissesini alamayanın payı, diğerlerine geçer mi?

Merhabalar... benim sorum babamın emekli ikramiyesi ile ilgili. Babam 33 yıl boyunca ...polis meslek yüksek okulunda teknisyen yardımcısı olarak memurdu. Babam emekli olmamıştı, kanser hastalığına yakalandı ve emekli olmadan mayıs ayında vefat etti. Biz üç kardeşiz abim yüzde 98 engelli ve 26 yaşında, abime maaş da bağlanmadı ve emekli ikramiyesi de verilmedi. Polis okulu bize 72 bin TL alacağımızı söyledi ama biz 56 bin TL aldık. Annem 28, ben 14, kardeşim 14 bin TL aldık ama abimin hesabında para yoktu. Acaba babam öldü diye emekli ikramiyesi parası kesildi mi, biz sosyal güvenlik kurumuna müracaat ettik ama hala bir cevap gelmedi. Acaba abim emekli ikramiyesini alabicek mi ve babamdan olan maaşı abim de alabicek mi? Aimin vasisi önceden babamdı, vefat ettikten sonra vasisi annem olarakta atandı. bu soruma cevap verirseniz sevinirim iyi günler dilerim.

Başsağlığı dileklerimizi belirterek durumunuz özelinde değerlendirmemiz:

Çalışırken vefat halinde dul ve yetimlere ödenecek emekli ikramiyesi tutarında kesinti yapılmaz, tam olarak ödenir.

Kısa bilgiler olarak;

1- Dul ve yetim kapsamına dul eş, kız ve erkek çocuklar ile ana ve baba girer.

2- Aylık bağlanacak olanlarda dul eşlerde bir koşul aranmaz, kız çocuklarda evli olmamak ve memur statüsünde olmamak şartı, erkek çocuklarda yine koşul aranmadan yüksekokulda 25 yaşını dolduruncaya kadar koşul aranmaz, bu yaştan sonra çalışamayacak derecede malullük ile bir gelirinin olmaması koşulu aranır,vefat edenin anne ve babasında da yine annenin dul olması, muhtaç olması ile baba da muhtaç ve malul olması (65 yaşından büyük ise malulluk aranmaz)koşulu ile aylık bağlanması kapsamına girerler.

3- Emekli ikramiyesi emekli olmadan vefat etme durumunda aylık bağlanma kapsamında bulunan kişilere kesintisiz ödenir. Şayet anne ve baba aylık bağlanma kapsamına girmezlerse ikramiye aylık bağlanan kişilere taksim edilir.

Bu bağlamda:

1- Erkek kardeşinizin çalışamayacak derecede ve başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek derecede malul olursa aylık bağlanması gerektiğini ve yetim çocuk olarak hissesine düşen ikramiye tutarının ödenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Ancak bu şartları taşımıyor ve bu nedenle aylık bağlanmamışsa emekli ikramiyesi hissesinin aylık bağlananlara (size ve annenize) taksim edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

2- Vefat eden babanızın anne ve babasına aylık bağlanmışsa ikramiye hissesini alabileceklerini, bağlanmamışsa veya bağlanacak durumları yoksa bunların ikramiye hisse tutarlarının da aylık bağlananlara taksim edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

3- Sonuç olarak babanızın 33 yıllık ikramiye tutarının kesintisiz ödenmesi gerektiğini, bir kesintinin yapılmasının olamayacağını değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber