Türkiye'de 30 bin kadın meme kanserine yakalanıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ayfer Kamalı Polat, Türkiye'de her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığını belirterek, "Sigara ve alkol meme kanseri yapıyor" dedi.

Meme sağlığına özen göstermenin hayat kurtardığını söyleyen Opr. Dr. Ayfer Kamalı Polat, "Dünyada her 3 dakikada bir kadın, Türkiye'de ise yılda 30 bin kadın meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinde erken tanı ve teşhis çok önemli. Meme kanserinde risk faktörleri 40 yaş üzeri olanlar, ailede meme kanseri olması (anne, teyze, hala kız kardeş), hiç doğum yapmama, hiç emzirmeme, doğumun 30 yaştan sonra olması, erken yaşta adet görme, geç menopoza girme, doğum kortrol ilacı, östrogen tedavisi, HRT, şişmanlık (ideal kilonun yüzde 40 fazlasın, göğüs üzerine radyasyona maruz kalma, diğer memede kanser olması, sigara ve alkol" diye konuştu.

Meme kanserini tarama yöntemleri kendi kendine muayenenin önemine dikkat çeken Polat, meme kanseri taramasının kendi kendine muayenenin yanı sıra uzman doktor muayenesi ve radyolojik incelemelerle olduğunu ifade etti. 20 yaş ile 40 yaş arası kadınlara her 3 ayda bir, 40 yaş ve üstündekilerin ise her yıl bir doktor tarafından meme muayenesi yapılması gerektiğini belirten Polat, "40 yaş sonrasında her kadın her yıl bir mamografi çektirmelidir. Tarama mamografisi dünyaya en yaygın kullanılan meme kanseri erken tanı yöntemidir" şeklinde konuştu.

Kendi kendine meme muayenesinin üç ayrı aşamada yapıldığını kaydeden Polat, bunları gözle değerlendirme, yatay pozisyonlarda elle değerlendirme ve ayakta elle değerlendirme olarak sıraladı. Meme kanseri riskinin azaltılması için beslenmenin önemine de değinen Polat, "Şişmanlar zayıflamalı. Alkol alınıyorsa bırakılmalı. Hafif egzersiz yapmalı. Sebze ve meyvenin bol tüketilmesi gibi basit önlemlerle meme kanseri riski yüzde 40 oranında azaltılabilmektedir" şeklinde uyarılarda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber