İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ABD'nin neden ayağa kalktığı ortaya çıktı

ABD'nin, başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasından sonra Türkiye'ye karşı sert tutumunun ardındaki sır perdesi aralanıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ekim 2017 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD'nin neden ayağa kalktığı ortaya çıktı

Hürriyet'in haberine göre, Vize yasağı ile yetinmeyen ABD, Metin topuz sebebiyle 10 ekim'de Türkiye'ye nota de verdi. Ayrıca Topuz'un el konulan cep telefonunun iadesini istediği ortaya çıktı. Notada ayrıca telefonun ve SIM kartın içindeki verilerin de Viyana Sözleşmesi gereği dokunulmazlık kapsamı içinde olduğu iddia edildi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda irtibat görevlisi olarak çalışan Metin Topuz, 25 Eylül'de gözaltına alındı, 4 Ekim'de 'casusluk' iddiasıyla tutuklandı. ABD ile Türkiye arasında vize krizine neden olan süreç, bu tutuklamayla başladı.

'DOKUNULMAZ'MIŞ

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilen 10 Ekim 2017 tarihli bir yazıyla ABD'nin Türkiye'ye 'cep telefonu' için nota verdiği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Mehmet Samsar imzası taşıyan yazıya göre, ABD'nin verdiği notada Metin Topuz'un kullandığı cep telefonunun ABD devletine ait olduğu, ABD'nin Topuz'un tutuklanmasının ardından el konulan cep telefonunun en kısa sürede iadesini istediği ifade edildi. İlk gözaltına alındığında, 'resmi çalışanımız değil' açıklaması yapan, ardından da konsoloslukta kaydının olmadığı belirlenen Metin Topuz'la ilgili ABD'nin bu talepleri kafaları daha da karıştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber