'Ruhsatsız av tufeginin cezası hapis cezası olsun'

Lise ogrencisi 17 yasındaki Helin Palandoken'in pompalı tufekle oldurulmesi, bu silahları ruhsatsız olarak elde eden, satan ve tasıyan kisilere verilen cezaları gundeme getirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2017 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ruhsatsız av tufeginin cezası hapis cezası olsun'

TBMM Dilekce Komisyonu Baskanı Belma Satır, "ruhsatı olmadan yivsiz tufek bulunduran, satısına aracılık eden ve tasıyanlara her tufek icin verilen 500 lira idari para cezasının" hapis cezasına donusturulmesini istedi.

Satır, "lise ogrencisi 17 yasındaki Helin Palandoken'in, Mustafa Yetgin tarafından Istanbul Pendik'te pompalı tufekle basından vurularak oldurulmesi"yle ilgili AA muhabirine yaptıgı acıklamada, olayın, kendisinin secim bolgesi Pendik'te yasandıgını söyledi.

Bu olayın kadına yonelik siddet oldugunu ve bir genc kızın daha hayatının sondugunu belirten Satır, Helin Palandoken'in ailesine bassaglıgı dileginde bulundu.

Bu silahlara ulasmak zor degil. Normalde bu silahların once ruhsatlarının alınıp sonra tufeklerin satın alınması gerekiyor ama bunlar internet uzerinden satın alınırken, yas ve adli sicil kayıtları yasaya gore her ne kadar isteniyorsa da bu belgeleri almadan da av tufeklerine sahip olunabiliniyor. Alınan tedbirler ve uygulamalara ragmen av tufeklerine gosterilen ilgide her yıl artıs oldugu gorulmektedir."

"Bircok sucta rahatlıkla kullanılabiliyor"

Satır, yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi durumunda, soz konusu suc oranlarında da azalma olacagını vurguladı. Belma Satır, suc isleme dusuncesinde olan kisilerin 150-350 lira bedelle ruhsatsız av tufegi temin edebildigini, hatta internetten satın alabildigini soyledi.

Bunun onune gecilebilmesi icin mevcut kanunun degistirilmesi gerektigine isaret eden Satır, "Bu baglamda, kamu duzeni ile insanların can ve mal guvenliginin saglanması acısından ruhsatsız av tufekleri için ongorulen yaptırımın, hapis veya adli para cezası olarak degistirilmesi onemlidir." dedi.

Satır, Avda ve Sporda Kullanılan Tufekler, Nısan Tabancaları ve Av Bıcaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun'un 13. maddesinde, "Mulkiyeti kendisine ait olup olmadıgına bakılmaksızın; yivsiz tufek ruhsatnamesi olmadan yivsiz tufek bulunduran, satısına aracılık eden, tasıyan veya nakleden gercek veya tuzel kisilere her tufek icin besyuz Turk lirası idari para cezası verilir." denildigini anımsattı.

Bu para cezasının hapis cezasına donusturulmesi veya idari para cezasının adli para cezasına donusturulmesi gerektigine isaret eden Satır, "Sadece cezaların artırılmasıyla bu tur olayların onune gecilmez ama caydırıcı olabilir." diye konuştu.

"Hukumetin mucadelesi bu yıl guclendi"

Satır, hukumetin bireysel silahlanma ve bu kapsamda ozellikle pompalı tufek edinimiyle ilgili mucadelesinin 2017 yılında guclendigini vurguladı.

Bu yılın basında yapılan duzenlemelerle, ruhsatsız olarak pompalı tufek bulundurma cezasının bes kat artırıldıgına ve ayrıca birden fazla tufek bulundurulması halinde her bir tufek icin ceza getirildigine isaret eden Satır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2017 yılı ortasında ise yivsiz tufek bulunduranların yanı sıra satısına aracılık edenler, tasıyanlar veya nakledenler icin de ceza getirilmistir. Diger taraftan pompalı tufek satısında kayıt dısı ile mucadele kapsamında, satıslara iliskin bilgileri vermeyen satıcılara verilen cezalar 10 kat artırılmıstır. Belirtilen kanuni duzenlemelerin hayata gecirilmesinde ve etkili bir sekilde uygulanmasında, basta vali ve kaymakamlarımız olmak uzere yetkililerden duyarlılık bekliyoruz.

COSKUN ERGUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber