İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Süs eşyası yaparak parkinsona meydan okuyor

Kırşehir'de bir parkinson hastası, atölyeye çevirdiği evinin bodrum katında, yetiştirdiği kabakları ve komşularından topladığı yumurta kabuklarını gece lambası, ışıldak, avize gibi süs eşyalarına dönüştürüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2017 19:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Süs eşyası yaparak parkinsona meydan okuyor

ABDULLAH YILDIZ

Kırşehir'de parkinson hastası 73 yaşındaki Ali Osman Yurdugüzel, kendi yetiştirdiği kabakları ve ev kadınlarının erişte yapımından kalan yumurtaları değerlendirerek süs eşyasına dönüştürüyor.

Kervansaray Mahallesi'nde yaşayan Yurdugüzel, marangozluk, kamyon şoförlüğü ve pazarcılığın ardından 1997'de emekli oldu. El sanatlarıyla uğraşmaya başlayan Yurdugüzel, kimi zaman televizyonlardaki sanat programlarını izleyerek kimi zaman da sanatla uğraşanların yanında bulunarak kendini geliştirdi ve 2 katlı evinin bodrumunu atölyeye çevirdi.

Taş işlemeciliğiyle başladığı uğraşını tahta, kabak, yumurta işleyerek sürdüren Yurdugüzel, atık ürünleri de değerlendirerek gece lambası, süs eşyaları, keman ve hediyelik eşya yapıyor.

Yurdugüzel, AA muhabirine yaklaşık 20 yıldır el işi süs eşyaları yaptığını, 8 yıl önce parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen bu uğraşına devam ettiğini, ilerleyen yaşına rağmen bu gayretinin etrafında ilgi gördüğünü söyledi.

Günde 4-5 saat uykuyla yetindiğini, neredeyse geri kalan tüm zamanını evinin bodrum katında geçirdiğini anlatan Yurdugüzel, atölyesindeki çalışmaları ve doğa yürüyüşleriyle sağlıklı olmaya gayret ettiğini dile getirdi.

Erişteden artan yumurtaları değerlendiriyor

Yurdugüzel, yaz mevsiminde kadınların erişte yapmak için kullandıkları yumurtaların kabuklarını da gece lambası ve süs eşyası yapmak için biriktirdiğini aktardı.

Altından ve üstünden deldiği yumurta kabuklarını işlediğini anlatan Yurdugüzel, şöyle devam etti:

"İçindeki zarını temizleyip yıkadıktan sonra yumurta kabuklarını kurumaya bırakıyorum. Üzerine çiçek ya da başka resimler yaptıktan sonra deliyorum. İçine küçük lamba da koyunca işimi tamamlıyorum. Kabak ve yumurtadan yaptığım gece lambalarını hediye ediyorum. Büyük ilgi görüyor. Bunu kim yapmış diye soruyorlarmış. Gelip benden yenilerini nostalji olarak istiyorlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber