İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İşte OHAL Komisyonun Değerlendirme Kriterleri

685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna 100 binin üstünde itiraz yapıldı. Peki OHAL Komisyonu hangi kriterlere göre değerlendirme yapacak?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ekim 2017 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte OHAL Komisyonun Değerlendirme Kriterleri

OHAL KOMİSYONUNA KURUMLARCA PERSONEL DOSYALARI TESLİM EDİLDİ

Bilindiği üzere, 23 Ocak 2017 tarihli ve 29957 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun görevleri arasında, OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle tesis edilen kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarması ya da ilişiğin kesilmesi işlemleri hakkındaki başvuruların değerlendirilmesi ve karara bağlanması yer almaktadır.

Bu kapsamda, kanun hükmünde kararnameler ile kamu görevinden ihraç edilen personelin; 667 sayılı KHK'nin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğuna kanaat oluşturulan bilgi, belge, bulgu ve olgulara ilişkin hazırlanan personel dosyaları, 668, 669, 670 ve 672 sayılı KHK'lar ile ihraç edilenler için 29 Ekim 2017 tarihinde, diğer KHK'lar için ise 13 Ekim 2017 tarihine kadar dosya hazırlama işlemleri tamamlanarak Komisyona gönderilmiştir.

OHAL KOMİSYONUNUN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ NELER ?

OHAL Komisyonu tüm kurumlarca ihraç edilen her bir personel için aşağıdaki 10 belli başlı kritere dosyaların hazırlanmasını istedi. Bunlar :

1- FETÖ/PDY terör örgütünün kullanmış olduğu haberleşme programlara dair bilgiler (Bylock, Eagle, Kakao vb.)

2- FETÖ/PDY terör örgütünün desteklenmesine yönelik Bank Asya hesap hareketleri,

3- Kanun hükmünde kararnamelerle kapatılan Okul/Yurt/Dershane bilgileri,

4- Kanun hükmünde kararnamelerle kapatılan dernek/vakıf/sendika kuruluşlara yapılan bağışlara dair bilgiler,

5- FETÖ/PDY terör örgütüne müzahir basın yayın kuruluşlarıyla (Zaman, Sızıntı, Aksiyon vb) ilişkisine dair bilgiler

6- Kanun hükmünde kararnamelerle kapatılan/kayyum atanan kuruluşlara ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları,

7- Kanun hükmünde kararnamelerle kapatılan dernek/vakıf/sendika vb. üyelik bilgileri,

8- İhraç edilen kişi hakkında yürütülen idari soruşturma bilgileri,

9- İhraç edilen kişi hakkında yürütülen adli soruşturma bilgileri,

10-Örgüte destek mahiyetinde para transferleri

Diğer taraftan, OHAL Komisyonu ihraç edilen personel hakkında yukarıda saydığımız kriterlere göre hazırlanacak dosyalarda ilave olarak kişilerin birinci derece yakınlarının da bilgilerini istedi. Birinci derece yakın olarak anne, baba, eş, kardeşe ait tüm yukarıda saydığımız bilgi ve belgeler personel dosyaları ile birlikte incelenmek üzere Komisyona gönderildi.

OHAL KOMİSYONU NE ZAMAN KARAR VERECEK ?

Komisyon, kurumlardan gelen personel dosyaları ile güvenlik birimlerinden gelen bilgilerle birlikte kişinin itiraz başvurusunu ön incelemeden geçirecek. Yapılacak ön inceleme sonrasında kişilerin yukarıda saydığımız kriterler üzerinden oluşan değerlendirme sonrasında Komisyon tarafından yapılacak oylama sonucu ilgilinin kamuya iadesine yada itiraz talebinin reddine karar verilecek.

100 binin üzerinden itiraz başvurusu olduğu dikkate alındığında, Kasım-Aralık ayı itibarıyla Komisyon tarafından belgeleri tamamlananlar hakkında ilk kararlar çıkmaya başlayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber