İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İthal araçların iadesinden 75 milyon lira tahsil edildi

El konulan yaklaşık 42 bin ithal araçtan eylül sonu itibarıyla 5 bin 673'ü sahiplerine iade edilerek, yaklaşık 75,4 milyon liralık tahsilat gerçekleştirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2017 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İthal araçların iadesinden 75 milyon lira tahsil edildi

AA muhabirinin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, el konulan ithal araçlarla ilgili sorunu çözmek amacıyla önce 12 Nisan'da "Gümrük Kanunu'na Göre Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Kararı Verilen Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesi Hakkında Yönetmelik" çıkarıldı.

Yönetmelik kapsamında yapılan başvurularla eylül sonuna kadar bin 528 araç sahiplerine iade edildi. Bu araçlardan yapılan tahsilat tutarı 25 milyon 302 bin 401 lirayı buldu.

Vatandaşların mağduriyetini gidermek için 9 Mayıs'ta da "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na Göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle El Konulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik çerçevesinde eylül sonuna kadar 4 bin 145 aracın iadesi gerçekleştirildi. Bu araç sahiplerinden toplam 50 milyon 116 bin 819 lira tahsil edildi.

Böylece iki düzenleme kapsamında eylül sonuna kadar toplam 5 bin 673 araç iade edilerek, 75 milyon 419 bin 220 lira tahsilat yapıldı.

"Süre uzatılmalı"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, yönetmelikler yayımlandıktan sonra mağdur araç sahiplerine 31 Temmuz'a kadar başvuru süresi verildiğini, kısıtlı zaman nedeniyle mağdurların büyük kısmının düzenlemelerden yararlanamadığını belirtti.

Mağdur araç sahiplerinin süre uzatımı istediklerine değinen Erkoç, "Mecliste görüşmeleri süren torba yasa tasarısına süre uzatımına ilişkin bir madde konulursa sorun çözülmüş olur." dedi.

Erkoç, verilen sürenin çoğunun yazışmalarla geçtiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Maalesef verilen kısa sürede başvuru sayısı bu kadar olabildi. Vatandaşlarımızın çoğu bundan faydalanmak istedi ancak zaman yetmediği için faydalanamadı. Burada vatandaşın kabahati yok, süre uzatımı istiyoruz. Süre uzatılırsa diğer araçlar için yapılacak başvurulardan 1 milyar liraya kadar tahsilat yapılabilir."

Mustafa Çalkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber