İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Başkanların istifasıyla ilgili AK Parti'den açıklama geldi

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "İstifa talepleri değişim ve dönüşüm içindir.İstifa talepleri yargı konusu değil. Bu siyasi duruşumuzun gereğidir"dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2017 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanların istifasıyla ilgili AK Parti'den açıklama geldi

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, bazı belediye başkanlarının istifasının istenmesine ilişkin, "Gelinen yerde, halktan gelen talepler, anketler, MKYK'nın değerlendirmeleri, Genel Başkanımızın kanaatleri, totaline baktığımızda bir talep söz konusudur. Bu AK Parti'nin kendi içerisindeki dönüşümünün bir sonucudur. O yüzden meseleye CHP'li Grup Başkanvekilinin iddia ettiği gibi bir ceza kanunu açısından atıfta bulunmak doğru değildir." dedi.

Turan, parti genel merkezinde AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün AK Partili belediye başkanlarının istifasına ilişkin iddialarına yönelik soruya Turan, şu yanıtı verdi:

"Bugün CHP'den bir mileltvekili istifa etti. O yüzden öncelikle sayın Grup Başkanvekiline, AK Parti'nin tüzüğüne, kurumlarına, siyaset ahlakına uygun yürüyen istifa süreçlerinin değerlendirmesinden önce kendi partisinden istifa eden vekillere bakmasını öneririz. AK Parti'nin çok uzun yıllar belediye başkanlığı yapmış, çok tecrübeli, kıymetli başkanlarının, Genel Başkanımız başta olmak üzere MYK'nın, MKYK'nın değerlemesi sonucunda istifa sürecini başlatmış olmak, AK Parti'nin kendi içerisinde yenilenme sürecini devamı olarak okumak gerekir."

Turan, zaman zaman farklı sebeplerle kongrelerde de değişim yaşandığına işaret ederek, bu durumun AK Parti'nin kurumsal kimliği ile bağdaşan bir sonuç olduğunu ifade etti.

Milletin sesine kulak verdikleri için 15 yıldır iktidarda olduklarını vurgulayan Turan, çok katı kurallara bağlı olmaktan öte siyaset ahlakını bilen, toplumla dinamiğini canlı tutan, halkın beklentilerine kulak açan bir hareket olduklarını söyledi.

Belediye başkanlarının istifa etmesini takdirle karşıladıklarını bildiren Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim için makamlar, mevkiler vazgeçilmez değildir. Esas olan hatıralarımız, yaptığımız işlerdir, işin hakkını vermektir. Dolayısıyla ilgili belediye başkanlarımız çok uzun yıllar kendi şehirlerine hizmet etmiştir, büyük katkıları olmuştur ancak gelinen yerde, halktan gelen talepler, anketler, MKYK'nın değerlendirmeleri, Genel Başkanımızın kanaatleri, totaline baktığımızda bir talep söz konusudur. Bu AK Parti'nin kendi içerisindeki dönüşümünün bir sonucudur. O yüzden meseleye CHP'li Grup Başkanvekilinin iddia ettiği gibi bir ceza kanunu açısından atıfta bulunmak doğru değildir."

Siyasetin her türlü yanlışının veya doğrusunun ceza kanunun konusu olmadığını vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

"Ceza kanunundan kaynaklı problem varsa mahkemenin, yargının işidir. Bizim belediye başkanlarımızın böyle bir ithama maruz kalmasını doğru bulmuyoruz. Varsa bu yargının konusu zaten.... Ama bizim istifa talebimiz, Cumhurbaşkanımızın bu konudaki talepleri CHP'lilerin iddia ettiği gibi bir yargı, bir ceza kanunu konusu değildir. Siaysetin de tüm unsurları ceza kanuna muhatap değildir. Bizim üç dönem kuralımız var. Buna uymadığı zaman bir kişi suç işlemiş olmuyor ki, AK Parti siyasal duruşuna halel getirmiş oluyor. Bizim ilkelerimiz gereği bir kararımız vardı. İl Başkanlarımız, geçen seçimlerde vekil adayı olmayacaklardı, il başkanlığına devam edecekler demiştik. Bu bir siyasi duruş. Bu AK Parti'nin kendi prensibi, kendi parametresi. Dolayısıyla buna aykırı davranan il başkanımız, ceza kanunu gereği suç işlemiş olmuyor ki. Ceza kanunu başka bir iş, siyasi duruşumuz gereği siyasi kültürümüz gereği adım atmak başka bir iş. O yüzden biz, belediye başkanlarımızın bir ceza kanuna konu olan eyleminden dolayı istifasını istiyor değiliz. Tam aksine AK Parti'nin bir yürürüşü var, bu yürüyüşümüze ayak uyduruyor zaten artkadaşlarımız, başkanlarımız."

- "CHP'ye ekmek çıkmaz"

Belediye Başkanlara hizmetlerinden dolayı teşekkür ettiklerini belirten Turan, "Şık bir toplantı içinde kendileri ile istişare ederek, sonraki gelecek olan isimleri belirliyoruz. Kanunun öngördüğü şekilde tüm meclis üyelerimizle beraber temayüller yapıyoruz. O yüzden bunu CHP'nin iddia ettiği gibi bir ithamla, bir suçla, bir ceza kanunuyla açıklamak asla doğru değil. Tam aksine AK Parti'nin kendi dönüşümü içerisinde, il başkanlığı, belediye başkanlığı değişikliği gibi adımlardır söz konusu olan. Asla demokratik kültüre, kanunlarımıza aykırı bir durum yoktur." dedi.

Turan, demokratik kurallara, kanunlara aykırı bir konunun olmadığının, yapılanların AK Parti'nin kendi içerisindeki dönüşümü sağlamaya dönük olduğunun altını çizdi.

Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunla ilgili CHP'ye ekmek çıkmaz buradan. Tam aksine CHP'nin kendi istifalarına bakması lazım. CHP'nin istifası bugün bir ama bugün bir. Biz yarın da öbür gün de bekliyoruz. O yüzden kendi dinamiklerini çözemeyen, topluma umut vadedemeyen, hiçbir seçimde oyunu artıramayan partilerin bize akıl vermeleri abesle iştigal. Doğru bulmuyoruz, biz yolumuza devam ediyoruz. Hiçbir belediye başkanımız AK Parti'den istifa etmedi ama bugün CHP'nin vekili kendi partisinden istifa etti. Biz, belediye başkanlığından istifadan bahsediyoruz, partiden değil. O başkanlarımız hala bizim partimizin mensubudurlar, hala farklı görevlerin, davamızdaki farklı kademelerimizin içerisinde görev alacaklardır muhtemelen. O yüzden diyoruz ki AK Parti'nin her bir mensubu, mahallesinden, ilçesinden, ilinden bakanına, belediye başkanına kadar kıymetlidir. Bir dava şuuru içerisinde hareket edeceklerdir. Bugün de diğer bir belediye başkanı istifa etti. Bunla ilgili süreçlerin geride kalacağını, yeni başkanlarımızla 2019'a hazırlanacağımızı, eski başkanlarımızın da bu konuda takdire şayan adımlar atacağını ümit ediyorum."

- "15 yıl iktidarda kalmak kolay değil"

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in görüşmesinden bir istifa kararı var mı? İstifaların konuşulmasının partinizi yıprattığını düşünüyor musunuz? " sorusu üzerine Turan, görüşmeden haberdar olmadığını, bununla ilgili açıklamanın yapılacağını söyledi.

"Ben tüm kurullarımız arasında konuşulup, tartışılıp karara bağlanan belediye başkanlarımızın bir dava bilinciyle hareket edeceğini, bu şuurla adım atacağını, bu konuların polemikten sonuçlar doğuracağından eminim." diyen Turan, İstanbul ve Bursa belediye başkanlarının istifasını hatırlatarak, diğer belediye başkanlarının da olumlu karakter ortaya koyacağını kaydetti.

Turan, şunları ifade etti:

"Bunlar AK Parti'nin sorunu değil. Biz, koltuklardan vazgeçmeyen insanlar değiliz. Biz bu koltukları, makamları bu millete hizmet etmek için düşünen, onlara, hizmet ettiğimiz müddetçe kıymeti olan yerler olarak bakarız. Makamlar gelir ve geçer. O yüzden tüm başkanlarımızın emekleri başımızın üzerinedir, güzel işler yapmışlardır ancak AK Parti'nin felsefesi, tüzüğü açısından baktığımızda zaman zaman bu tarz değerlendirmelerin olması gayet doğaldır. Seçime kadar kalmanın faydası var, yanlışı var. Bu konuda takdiri biz, erken yapmak olarak değerlendirdik. O yüzden bunun partiye katkısı mı var, zararı mı var diye baktığımızda, şüphesiz faydası var. İnsanlar AK Parti'ye teknik ifadeyle 'hakim parti' olarak bakıyorlar. Hakim parti çok uzun yıllar iktidarda kalıp kendi dönüşümünü kendi sağlayan partilerdir. Bunun dünyada çok az örnekleri var. 15 yıl iktidarda kalmak çok kolay değil. Bazen partiler bir yıl iktidarda kaldılar, bakanı, vekili sokağa çıkamaz hale gelmeye başladı."

- "Dönüşümler milletimizin beklentisi"

AK Parti'nin 15 yıldan beri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yol yürüdüğünü hatırlatan Turan, Türkiye'nin dönüşümüne, demokrasisine, ekonomisine büyük katkılar sağladıklarını anlattı.

Bunu yaparken kendi tarzlarının, prensiplerinin olduğunu belirten Turan, "Ordan baktığımızda bu tarz dönüşümlerin milletimizin beklentisi olduğunu, milletimizin AK Parti'ye 'İşini iyi yap, yönetimle ilgili olan zaaflar, yanlışlar varsa bunları revize et, biz senle yola devam edelim' dediğini hissediyoruz, görüyoruz. Bırakın bu tarz sonucun partimize olumsuz yansımasını, tam aksine olumlu yansıyacağını, doğru adaylarla, istişare sonucu verilen kararlarla atılan adımlarla halkımıza 'Biz sizin beklentinizi değerlendirdik' deme imkanı bulacağız. O yüzden daha faydalı olacak diye düşünyorum." dedi.

"Erken seçim" iddialarının sorulduğu Turan, şunları söyledi:

"Seçimlerimizi yaptık. Meclisimizin gündemi bellidir. Biz yarından itibaren Meclisimize uluslararası sözleşmelerle başlıyoruz. Ardından bütçe kanunu gelecek vesaire. Halkın beklentisi seçim değil, halkımız bizden yapılacak işleri bekliyor. Bize referandumda dolaşırken, köy köy gezerken verdiği görevler, ödevler var, onların yerine getirilmesini bekliyor. Esnafın, memurun, taşeronların var, vesaire. Şu an seçim yapmayı gerektiren bir tablo zaten yok. Halkın bizden beklentisi iş yapmak, üretmek, siyasetin hakkını vermek. Artık Türkiye'de iş yapmaktan öte bir gündemimiz yok. O yüzden biz seçime kadar görevimizi yapmak, halkımızın beklentilerini karşılamakla görevliyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber