Yerli otomobil yapan küçük dahiler sponsor bekliyor

Yaşları 13 ve 16 arasında değişen ortaokul ve öğrencileri... Gecelerini gündüzüne kattılar, yer yer sanayiye gittiler, oto tamircisine gittiler. Mühendislerin yanlarında çalıştılar.

Haber Giriş : 23 Ekim 2017 22:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerli otomobil yapan küçük dahiler sponsor bekliyor

Türkiye, gerek bilim gerek AR-GE, gerekse teknoloji alanlarında başarılı çalışmalara sahne oluyor. Okullarda bilim, teknoloji ve AR-GE faaliyetleri çocuklara sevdirilirken; adını dünyaya duyuran genç dahiler yetişmeye devam ediyor. Lise ve dengi okullardaki yaşları 13 ile 16 arasında değişen genç dahiler bir yandan robot üretirken bir yandan yerli araba için de çalışma yaptılar.

6 HAFTADA ROBOT ÜRETTİLER

Florya Anadolu Lisesi'nden (Florya Koleji) geçtiğimiz yıl Amerika'da düzenlenen FRC (First Robotic Competition) yarışmasına katılan 24 kişilik Türk öğrenci grubu yaptıkları robotla ilk 13 takım arasına girdi. Lise düzeyinde öğrencilerden oluşmuş takımlar arasında gerçekleştirilen yarışmada, takımlara her sene farklı bir görev verilirken onlardan robot tasarlamaları beklendi. Bu görevi 6 haftada tamamlayan Cem Güner, Arda Okan Ulusoy, Efecan Albayrak, Beyazıt Tamer Öztürk, Gülriz Çakar, Yiğithan Aydın, Nazlınur Buldum, Derin Özçanak ilk 13 proje arasına girdi. Bu takım Türkiye'deyse yarı finale çıktı.

TÜRKİYE'DE YARI FİNALE KALDILAR

Takımın kaptanı Cem Güner, yaptıkları robotu anlatırken, "Bu senenin teması diğer senelere göre biraz farklıydı. Bu senenin temasında 3 tane ana görev bulunuyor. İsteyenler farklı görevleri seçebiliyor, birini yapıp diğerini yapmayabiliyor. Bizim robotumuz 3 görevi de başarılı bir şekilde yapabiliyordu. İlk görev, gördüğünüz burada bir haznesi var, bu hazneden topları alabiliyor, buradan topları fırlatıyor yukarıdan, huni gibi bir şey var onun içine fırlatıyordu, burada tırmanma görevimiz var. Bir ipe, 1.80 metre - 2 metre yükseliğe tırmanmaya çalışıyorduk. Burada da farklı bir parçayı çubuğa takmaya çalışıyoruz. Bu projeyle bir yarışmaya katıldık. Bu robotla Amerika'da yarışmaya katıldık. Türkiye'de yarı finale kaldık, Amerika'da da ilk 13 proje arasına katıldık ama maalesef seçilmedik" dedi.

Robot yapımı için 6 haftalık bir sürelerinin olduğunu ifade eden Güner, "6 haftanın sonucunda görevi bitirmeniz gerekiyormuş. 9 ve 12. sınıfların katılacağı bir yarışmaydı. Hepimiz bir takımın parçasıyız. Biz üniversite için olsun veya farklı bir eğitim olsun diğer alt sınıflar bizim yerimize geçiyor" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIN DESTEKÇİSİYİZ

Okuldaki Model Robot Kulübü'nün başında bulunan Fizik öğretmeni Canan Aklan da öğrencilerinin destekçileri olduklarını belirtirken, "Biz bu turnavayı Fikret Yüksel Vakfı'nın bir standında çok merak ettiğim için, başka okulların robotları vardı. Ne yapıyorlar, öğrenelim dedik. O etapta da ilden böyle bir turnuvanın Türkiye'de düzenleneceği şeklinde bir resmi yazı geldi. Biz de "Katılalım, bu oluşumda olalım" diye karar verdik. İlk sene çok hızlı bir şekilde takım kurduk. Başlangıçta bir öğrenci seçimimiz yoktu. Bir "Model Robot Kulübü"müz vardı. Herhangi bir oluşum da yoktu. O kulüple beraber, var olan bir öğrenci grubuyla devam ettik. Geçen sene 24 kişiydik" dedi.

Aklan, takım için öğrencilerinin ilgi alanlarını öğrendiklerini dile getirirken, "İlgi alanlarına göre çocuklar takımda yer aldı. Takımda sadece mühendis olmak isteyen öğrenciler de yoktu. Bu takım içinde sadece robot yapmıyorlar, sponsorluk görüşme yapan öğrenciler de var. Medya, yazılım grubu da var. Mekanikteki kişi elektroniğe de destek veriyor, elektronikteki kişi medyaya da destek veriyor. Biz destek veriyoruz" diye konuştu.

YERLİ ARABAYA LİSELİ RAKİP

Genç dahilerden bir kısmı da yapım çalışmaları devam eden yerli otomobile rakip olacak türden. Türkiye'de elektrikli araba yaygınlaşırken, Halkalı Oğuzkaan Koleji öğrencileri de iki ay boyunca çalışıp ilk elektrikli otomobillerini üretti. Elektrikli otomobil, belki muadillerinden farklı ama ilgi çekici olanı üreticilerinin henüz 12 yaşında olması. Öğrencilerin yaptığı elektrikli otomobil 30 kilometre hız yapan ve 100 kilometre yol gidebiliyor. 2 aylık çalışma sonucunda sürülebilir hale gelen arabada korna, fren, gaza kadar her türlü özellik var. Sıradaki hedefleri ise bu aracın daha farklısını yapmak.

ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN YAPTILAR

Elektrikli arabayı üreten Miray Karaman, genel amaçlarının fosil yakıtları kullanmayıp doğal kaynaklara yönelmek olduğunu söyleyerek, "Fosil yakıtlar yüzünden ülkemizde çevre zarar görüyor ve canlılar yaşamını kaybediyor. Bunu önlemek istiyoruz. Bu araç modelinin bizden daha iyi yapıldığını ve birçok muadilinin olduğunu biliyoruz ama biz bu işte çocukların da payı olabileceğini göstermek istiyoruz. Kısa bir sürede bu çalışmayı başardık. Yaşımız çok küçük, ileride umarım güneşi kullanarak da bu aracı çalıştırmayı istiyoruz. Daha iyisini başarabileceğimizi biliyoruz. Aracımızda toplam 48 volt olmak üzere 12 tane dörtlü akümüz var. Emniyet açısından start-stop düğmemiz var. Üç tekerleğimiz var. Direksiyonumuz düğmeli şekilde. 8 saatlik bir şarjla depo doluyor. Bu dolu depoyla 100 km yol gidebiliyoruz. Saatte 30 km'lik hız yapabiliyor" şeklinde konuştu.

5 KIZ OTOMOBİL YAPIMINDA

Karaman, elektrikli arabayı 12 kişilik bir takımla ürettiklerini belirtirken, "Takımımız 3 gruptan oluşuyor. İlk grup motorla ilgileniyor. İkinci grup arabanın iç bakımıyla ilgileniyor. Üçüncü grup ise tasarımla ilgileniyor. Herkes kendi ayrı çalışmalarını yaptı ama hep birlikte hazırladık. Normalde farklı sınıflardayız. 5 kız olarak araç yapımında katkımız oldu. Kızlar genelde hep arka planda duruyor ama biz içine girdik bu çalışmanın. Başardık, mutluyuz" diye görüş verdi.

Elektrikli araba yapımında görev alan bir diğer öğrenci Arda Gökmen Yiğit ise, "Yangın durumunda, start-stop düğmesi çalışıyor. Farlarımız var. Bu araç belli bir kiloya ulaşmadığı için de trafiğe çıkabilir. Arabayı yaparken bazı aksaklıklar oldu. Aracımızın motorunu ters bağladığımız için araç geri geri gidiyordu sonra onu düzelttik. Lambaları ilk başta erimişti, değiştirdik, düzelttik" dedi.

ÇOCUKLAR USTALARLA ÇALIŞTI

Oğuzkaan Okulları Fen Bilimleri Öğretmeni Emir Ören, "Derslerden ziyade öğrencilerimizin atölye görmesi, kısacası yaşayarak öğrenmelerini istedik. Atölyelerde insanların nasıl çalıştığını, bir arabanın nasıl zor üretildiğini, milli değerlerin ne kadar önemli olduğunu gördük. Öğrencilerimle birlikte bu arabayı ürettik. Bunu okulumuzda kullanıyoruz. Sanayiye gittik, ustalarımızla kaynak yaptılar, 3D yazıcıları kullanıp arabayı tasarladılar. Ustaların yaşantılarına ortak oldular. Tamamen kendi düşünceleriyle üretildi bu araba. Öğrencilerimiz, hayatı daha yaşanabilir hale getirmek için böyle bir proje yaptılar. Öğrencilerimiz mükemmel bir zekaya sahip, bu zekayı aktif etmek için biz de elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

SPONSOR BEKLİYORUZ

Her iki okulda bulunan dahi öğrencilerin tek sorunu ise sponsor.. Çocuklar eğer sponsorlar bize destek olursa çok iyi projeler üretip ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz hatta yaptığımız projelerle de ülkemize katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştular.

Sözcü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber