Boğalar mimarlığı, Yengeçler genetiği, Oğlaklar hukuk ve biyolojiyi kazandı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 06:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mimar olmak isteyen öğrenciler birinci sırada İstanbul Teknik Üniversitesi'ni (İTÜ) yazıyor. Genetikçiler Ortadoğu Üniversitesi'ni (ODTÜ), hukukçular Ankara Üniversitesi'ni tercih ediyor. Halkla ilişkiler ve reklamcılık programında birinci olarak seçilen okulsa Anadolu Üniversitesi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Ar-Ge Merkezi, büyük hacimli veriler içerisinden anlamlı ve gizli bilgilerin çıkarıldığı 'veri madenciliği' yöntemini 2006 Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) giren öğrencilere uyguladı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) istatistikleri üzerinden yapılan çalışmada burçlara göre meslek tercihinin de bulunduğu birçok bilgiye ulaşıldı. Üniversitenin Ar-Ge Merkezi Koordinatörü Burak Kılanç'ın yaptığı 'ÖSS Veri Madenciliği Çalışması'nın bazı sonuçları şöyle:

Mimarlık için öğrencilerin ilk sırada tercih ettiği okul İTÜ. Vakıf Üniversiteleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi'nin mimarlık bölümü birinci sırada tercih ediliyor.

Mimarlığı kazananların yüzde 45'i Anadolu lisesi mezunu.

Mimarlık bölümlerine en çok Çankaya Atatürk Lisesi ve Bornova Lisesi'nden öğrenciler girdi.

Mimarlığı kazananların burçlarına bakıldığında çoğunluk Boğa'da. Bunu Oğlak ve Balık izliyor.

Hukukta tercih Ankara

En çok tercih edilen hukuk fakültesi Ankara Üniversitesi. Vakıf üniversiteleri arasında Bilkent ilk sırada yer alıyor.

Hukuk okullarına en çok Ankara TED Koleji ve Nazilli Anadolu Lisesi'nden öğrenci girdi.

Hukuk kazanan öğrencilerde Oğlaklar çoğunlukta.

İzmirliler genetiğe meraklı

Genetik tercihi yapanların birinci sırasında devlet üniversitesi olarak ODTÜ, vakıf üniversitesi olarak Bilkent Üniversitesi'nin burslu bölümü var.

Genetik bölümüne en çok öğrenciyi Bornova Anadolu Lisesi ve İzmir Atatürk Lisesi verdi.

Bu bölümü kazanan öğrencilerin çoğunluğu Yengeç burcu.

ÖSS'ye girip tercihlerini biyoloji bölümünden yana koyanların birinci sırada yazdığı okullar İstanbul ve Fatih üniversiteleri.

Biyoloji kazananların içinde ağırlık Oğlak burcunda.

Tıp fakültesi tercih edenlerin birinci sırada yazdığı okul Hacettepe Üniversitesi. Vakıf Üniversitleri arasında İstanbul Bilim Üniversitesi.

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Erzurum Fen Lisesi tıp fakültelerine en çok öğrenci veren okullar oldu.

2006 ÖSS sonrasında 25 vakıf üniversitesinin kontenjanlarının yüzde 59.5'i doldu. Tek tek üniversitelere bakıldığında yüzde 98.5'le Sabancı, Yüzde 98.3'le TOBB Ekonomi ve Teknoloji, yüzde 98.2'yle İstanbul Bilim Üniversitesi, yüzde 92.9 doluluk oranıyla Koç üniversiteleri kontenjanları en fazla dolduran üniversiteler arasında yer aldı.

Vakıflarda kontenjan açığı

Fen lisesi mezunlarının vakıf üniversiteleri arasında en çok tercih ettiği üniversiteler 217 kişiyle Bilkent, 107 kişiyle Yeditepe, 95 öğrenciyle Sabancı, 81 öğreciyle TOBB Ekonomi ve Teknoloji, 72 kişiyle de Koç üniversiteleri.

Vakıf üniversiteleri arasında en fazla okul birincisinin yerleştiği üniversiteler 42 kişiyle Bilkent, 22 kişiyle Koç ve 13 öğrenciyle Sabancı üniversiteleri.

Vakıf üniversitelerine öğrenci gönderen liselerin başında 206 kişiyle Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesi yer alıyor. TED mezunların en fazla yerleştikleri üniversite Bilkent. Açıköğretim Lisesi mezunları vakıf üniversitelerine gidenler arasında ikinci sırada. Onların en fazla yerleştikleri okulsa Fatih Üniversitesi. Vakıf üniversitesine en fazla öğrencilerini yollayan okullar listesinin üçüncü sırasında Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi yer alıyor. Bu liseden mezun öğrencilerin en fazla yerleştiği üniversite Başkent.

Bilkent tercihi fazla

Araştırmada vakıf üniversitelerini tercih eden kişi sayıları da belirlendi. Buna göre 16 bin 814 öğrencinin tercihlerine yazdığı Bilkent birinci sırada, Bilkent'i 15 bin 992 kişiyle Başkent Üniversitesi izliyor. Üçüncü sıradaysa 15 bin 786 kişiyle Yeditepe Üniversitesi var. Bahçeşehir Üniversitesi 13 bin 917 kişiyle dördüncü. Sabancı Üniversitesi'ni de 10 bin 387 kişi tercih etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber