Cumhurbaşkanı'ndan dayanışma içinde mücadele teklifi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 saat 5 dakika süren kabulü sırasında Irak Başbakanı İbadi'ye "Bizler her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız" dedi. İbadi de "İşbirliğini önemsiyoruz" karşılığını verdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ekim 2017 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanı'ndan dayanışma içinde mücadele teklifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Haydar İbadi ile bir araya geldi. Görüşmede Kuzey Irak'ta yapılan ve Barzani yönetiminin önceki akşam sonuçlarını askıya aldığını duyurduğu referandum ile ilgili son gelişmeler ve terörle mücadele konuları ele alındı. Erdoğan, dün Türkiye'ye gelen Irak Başbakanı İbadi'yi kabul etti. İkilinin baş başa ve heyetlerarası görüşmesi yaklaşık 2.5 saat sürdü. Heyetlerarası görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı. Ortak açıklamada Erdoğan, şunları söyledi:

TAVRIMIZ DEĞİŞMEDİ: Bölgemizdeki hassasiyetler hepimizin malumudur. Heyetler arası görüşmelerimizi etraflıca ele aldık. Gerek siyasi noktada, gerek askeri noktada, ekonomik, ticari, kültürel noktada bundan sonraki süreçte ne gibi adımlar atabiliriz bunları değerlendirdik. Özellikle son dönemde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin almış olduğu gayri meşru referandum kararına yönelik tabii üzüntümüz ortadaydı ve buna karşı olan tavrımızın değişmediğini tekrar ifade ettik.

IRAK'IN BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ: Başından itibaren biz Irak'ta toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu hep ifade ettik, bundan sonra da aynı şekilde ifade edeceğiz. Bunu kabullenmemiz mümkün değildi. Ki arada yapmış olduğumuz bazı uyarılara rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmayınca da bazı yaptırım kararlarını almak durumunda kaldık. Türkiye, İran, Irak olarak yapmış olduğumuz görüşmelerle, attığımız adımlarla şu anda olumlu bir noktaya geliyoruz, geldiğimize inanıyorum.

ORTAK MÜCADELE: Merkezi Yönetim kararlı attığı son adımlarla DEAŞ denilen bu terör örgütünden nerdeyse ülkenin bütününü, yüzde 15-20 haricinde temizlemiş vaziyette. İnanıyorum ki bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir. Tabii bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak'ta bir yapılanmasının olduğunu biliyoruz. Kandil, Sincar gibi bu bölgelerde PKK'nın bir varlığı söz konusu. Bütün buralarda da bizler her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız. Temennim odur ki Irak'taki bütün bu yıkımlarını olduğu bölge de küllerinden yeniden buralar ayağa kalksın. Bizler de ellerimizden gelen desteği inşallah vereceğiz. Bölgenin barışı, huzuru için de atılması gereken adımları inşallah atacağız.

PETROL BORU HATTININ ÇALIŞMASINA DESTEK:

Petrol boru hattının da çalıştırılması noktasında her türlü desteği vermeye hazırız. Kara noktasındaki kapılarla ilgili olarak da görüşmeler karşılıklı olarak devam ediyor. Her şey bir mutabakat içinde yürüyecektir. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır.

'Ortak çıkarlar için ilişkileri güçlendirmeliyiz'

İbadi ise görevlerinin Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütlerine karşı mücadele etmek olduğunu belirterek, "Maalesef Irak toplumunun diğer bileşenleri dikkate alınmaksızın ve onlara saygı duyulmaksızın bir referandum girişiminde bulunuldu. Sadece tek taraflı yapıldı ve buna karşı da mücadelemizi yürüttük. Maalesef bazıları bu referandumda toprağımızı parçalamak, sınırlarımızı yeniden belirlemek ve güç kullanarak bu parçalanmayı gerçekleştirmek istediler" dedi. Bölgede istikrarın sağlanması konusunda büyük sorumlulukları olduğunu belirten İbadi, "Az önce de konuştuğumuz bir projemiz var. Bu proje bölgede istikrarın sağlanması, savaşlar yerine bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlayacak adımlarının atılması. Tabi ortak çıkarlar bağlamında ikili ilişkilerin güçlü bir şekilde devam etmesini önemsiyoruz. Hiçbir ülkenin iç işlerine şahsi çıkarlar bağlamında müdahale edilmesini de kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Tatar liderler için Erdoğan'a teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kırım'da tutuklu olan iki Tatar liderin Türkiye'ye gönderilmesindeki katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve Hilmi Ümerov, dün Sabah Akmescit'ten alınarak Rusya'nın Anapa şehrine götürüldü. Çiygöz ve Ümerov daha sonra Ankara'ya gönderildi. Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kahramanlarımızın serbest bırakılmasına katkısından dolayı teşekkür ederim" ifadeleri kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber