İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğrenciler, kök boyası ile yün iplik boyamayı öğreniyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Ekim 2017 00:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Öğrenciler, kök boyası ile yün iplik boyamayı öğreniyor

ALTINOLUK MYO ÖĞRENCİLERİNDEN TAMAMİYLE DOĞAL YÜN İPLİK BOYAMASI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR.

Geleneksel Kök boyamacılık ya da Doğal Boyamacılık ülkemizde yüzyıllarca el sanatlarında, halı ,kilim, ipek işlemeciliği, kumaş boyama gibi çeşitli sektörlerde kullanılmıştır. Hatta Kurtuluş savaşında askerlerin üniformaları ve çadırlarda kök boyalarla boyanmıştır.

Fakat 19. Yüzyılın ortalarında sentetik boyar maddelerin keşfi ile elde edilen maddelerin kökboyaya göre zahmetsiz ve ucuz olması ayrıca kaliteli renk tonları içermesi nedeniyle doğal boyamacılık yavaş yavaş günümüze kadar önemini yitirmiş ve kaybolan meslekler arasına girmiştir.

Ancak son yıllarda sentetik boyar maddelerin insan sağlığına zararlı kanserojen bileşikler taşıdığı ortaya çıkınca yeniden doğal boyamacılık değer kazanmaya başlamıştır. Altınoluk MYO da bu proje ile eskiden çok bilinen ama günümüzdeki gençlerin bilmediği doğal boyamacılığı tanıtarak hem öğrencilere hem de toplumda farkındalık oluşturmak istedik.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Gençlere sunmuş olduğu GENÇDES projesi kapsamında yürütücülüğünü Balıkesir Üniversitesi Altınoluk MYO' da görevli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selami SELVİ' nin yaptığı "Unutulmaya yüz tutan geleneksel boyamanın gençlerle geleceğe aktarılması" projesinde yaşları 17-25 arasında değişen ve Altınoluk MYO da öğrenim gören 40 öğrenci yün iplikleri doğal boyalar kullanarak boyadılar. Doğal boyamada kökboya, ceviz, muhabbet çiçeği gibi boya bitkileri yanında papatya, hayıt, yalancı karabiber gibi tıbbi değeri yüksek olan bitkilerden de boyama işlemi gerçekleştirerek, kırmızıdan kahverengiye doğru değişik tonlarda renk elde ettiler.

Doç . Dr. Selvi; "Ülkemizde sayılı köylerde halen devam eden kök boyamacılıkta köylüler çoğunlukla mordan olarak; Bakırsülfat, Saçıkıbrıs, Krem tartar gibi çevre kirliliğine yol açan, toksik ve kanserojen etkilere sahip sentetik bileşiklerle iplikleri mordanlamaktadır. O nedenle doğal boyama tam anlamıyla doğal değildir. Bu projede ise mordan olarak zararlı sentetik maddeler yerine tamamiyle doğal mordan olarak mazı (tanen), kül, sirke, yosun gibi maddeler kullanılarak yün iplikler boyanmıştır. Bu projenin hayat geçmesine olanak sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığına; yine üniversitemizin imkanlarını bize sunan ve projenin daha da başarılı olmasına katkı sağlayan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Kerim ÖZDEMİR' e teşekkür ederim." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber