İlkokullarda sosyal etkinler hangi saatlerde yapılacak?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ekim 2017 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlkokullarda sosyal etkinler hangi saatlerde yapılacak?

08.06.2017tarihli ve 30090 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin "Kapsam" başlıklı 2. maddesindeki; "(1) Bu Yönetmelik; her tür ve seviyedeki resmi ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında; öğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti kapsamındaki sosyal etkinliklere ait usul ve esasları kapsar." hükümlerine göre okullarımızda sosyal etkinlikler yapılması gerekmektedir.

Yine aynı yönetmeliğin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi (g) bendinde Sosyal Etkinlik; "g) Sosyal etkinlik: Öğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile bu kapsamdaki diğer etkinlikleri ifade eder" şeklinde tanımlanmıştır.

Bu bilgiler ışığında Sınıf Öğretmenlerine sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görev verilip verilemeyeceği, görev verilirse bu görevi hangi saatlerde yapacaktır?

Bu soruların açık bir cevabı Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde bulunmamaktadır.

Aynı Yönetmeliğin "Yönetmelikte yer almayan hükümler " başlıklı "(1) Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda Bakanlığın diğer ilgili mevzuat hükümlerine uyulur. " hükümlerine göre diğer mevzuata bakmak gerekmektedir.

01.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, 16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 5. Fıkrasındaki; "(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi halinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir." hükümlerine göre Sınıf Öğretmenlerine sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görev verilmemekte ve karşılığında ek ders ücreti ödenmemektedir.

Buna rağmen Branş öğretmenlerinin yetersiz kaldığı zamanlara sınıf öğretmenlerin sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirildiği ise gözlenmektedir.

O zaman sınıf öğretmenleri yasal olmayan bu görevi ne zaman yapacaklarıdır.

Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin "İlkeler" başlıklı 5. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Sosyal etkinlik çalışmaları, öncelikle ders saatleri dışında uygulanır. Bu çalışmalar zorunlu hallerde ders saatleri içinde de uygulanabilir." hükümlerine göre ders saatleri içinde sınıf öğretmenlerince sosyal etkinlik faaliyetleri yapılması uygun olacaktır.

Peki, bunun için en uygun ders ve saatleri hangisi olmalıdır?

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/02/2017 tarih ve 10 sayılı kararı ekinde yer alan " "İlköğretim kurumları (ilkokul-ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesine" göre 1 sınıflarda 4 saat 2 ve 3 sınıflarda ise 2 saat olarak haftalık ders programında yer alan "Serbest Etkinlikler" dersi içerisinde sosyal etkinlik faaliyetlerinin sınıf öğretmenince yürütülmesi yerinde bir uygulama olacaktır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber