Derneklerden siyasi partilere yardıma iptal

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Anayasa Mahkemesi, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun, derneklerin siyasi partilere maddi yardım yapmasına imkan tanıyan hükmünü iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

Anayasa Mahkemesi heyeti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin, Yasa'nın bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla yaptıkları başvuruları birlikte değerlendirerek, karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, Dernekler Kanunu'nun 10. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "derneklerin siyasi partilere maddi yardımda bulunabileceklerine" ilişkin hükmü iptal etti ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi.

Heyet, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım almalarını öngören düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığı iddiasını ise yerinde bulmadı.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Yasa'nın, "Yurt Dışından Yardım Alınması" başlıklı 21. maddesinin iptal edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması talebini ise reddetti.

Yasa'nın 21 maddesi, derneklerin mülki idare amirliğine önceden bildirilmesi şartıyla yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilmelerini öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber