Kara Harp Okulu darbe davası yarına ertelendi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki eylemlere ilişkin, 75'i tutuklu 239 sanığın yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2017 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kara Harp Okulu darbe davası yarına ertelendi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin, 75'i tutuklu 239 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmada hakim karşısına çıkan sanıklardan takım komutanı eski üsteğmen Sabri Karaağaç, 10-14 Temmuz 2016'da öğrenci seçme çalışmasına katıldığını, 15 Temmuz sabahı normal mesaiye gelip mesainin ardından 18.00 sularında evine geçtiğini söyledi.

Saat 21.30 sularında WhatsApp grubundan birliğe çağırıldıkları yönündeki mesajı gördüğünü belirten Karaağaç, kışlaya vardığında tabur komutanının silah ve mühimmatla toplanmaları talimatı üzerine silah ve mühimmat alıp Bozpark alanı yakınlarına geçtiklerini anlattı.

Tabur komutanının kendilerini nizamiyelere rastgele dağıttığını, peşlerinden de Harbiyelileri gönderdiğini söyleyen Karaağaç, kendisinin 2 No'lu nizamiyede görevlendirildiğini anlattı.

Bu sırada Kara Kuvvetleri Komutanlığından mühimmat getirilip askere dağıtıldığını aktaran Karaağaç, bu mühimmatı darbeyi gerçekleştirmek üzere aldıkları iddiasını kabul etmedi. Karaağaç, okul personelinin seçilerek kışlaya alındığı iddiasının da doğru olmadığını öne sürdü.

Sanık Karaağaç, "Darbeciler birlik dışına çıkıp belli yerleri alma amacıyla hareket etti. Ben ise birlikte kalıp kışlanın emniyetini aldım. Darbe faaliyetine yönelik hiçbir eylemde bulunmadım." dedi.

Karaağaç, sanıklardan eski tabur komutanı kurmay binbaşı Hasan Hüseyin Eçik'in, "Toplu gösteri ve taşkınlıkta havaya ateş açın." talimatını darbeyi engellemek isteyen vatandaşlara değil, darbecilere yönelik verilen bir talimat olarak algıladıklarını öne sürdü.

Sabri Karaağaç, darbe girişimi sırasında birinci sicil amiri dururken kışladaki en üst sicil amirlerinden biri olan eski KHO Kurmay Başkanı albay İlhami Polat ile yaptığı telefon görüşmelerinin sorulması üzerine, nöbetçi amiri olduğu için bu görüşmelerin normal olduğunu söyledi.

- Silahlı içtima

Sanıklardan eski üsteğmen Mustafa Çelik, 15 Temmuz'da mesainin ardından evine gittiğini, tabur komutanı Eçik'in çağırması üzerine birliğine katıldığını aktardı.

Silahlı ve teçhizatlı olarak içtimaya çıktıklarını, birliğe bazı Harbiyeli öğrencilerin de geldiğini anlatan Çelik, kendisine nizamiye emniyeti alması emrinin verdiğini aktardı.

Sabaha kadar nizamiye bölgesinde nöbet tutuğunu, bulunduğu bölgede silah kullanılmadığını anlatan Çelik, TBMM'nin bombalanmasına şahit olduğunu aktardı.

Sabah saatlerinde evine gitmesinin ardından nöbeti olduğu için öğle 12.00'de tekrar birliğine döndüğünü beyan eden sanık Çelik, 8 gün sonra gözaltına alınmasına rağmen hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini, daha sonra tutuklanarak yargılanmaya başladığını dile getirdi.

Darbeye girişiminden haberi olmadığını ve kanunsuz bir işe karışmadığını öne süren Çelik, tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesini talep etti.

- "Darbeye yönelik bir emir almadım"

Sanık Ömer Faruk Tanırgan, darbe girişiminden 4 gün önce Kara Harp Okulundaki görevine başladığını, 15 Temmuz'da tabur komutanı Eçik'in mesajları üzerine 22.00'den sonra birliğine gittiğini ifade etti.

Bozpark adı verilen bölgede tabur içtimasına katıldığını anlatan sanık Tanırgan, Eçik'in emriyle 4 nolu nizamiyede güvenlik amaçlı nöbet tutmaya başladığını belirtti. Okul dekanı tuğgeneral Kerim Acar ve kurmay başkanı albay İlhami Polat'ın darbeye ilişkin açıklamalarında içtima alanında olmadığını savunan Tanırgan, darbe girişimini internetten öğrendiğini iddia etti.

"Darbeye yönelik bir emir almadım" diyen Tanırgan, gece boyunca güvenlik amaçlı nöbet tuttuklarını ve darbecilere karşı önlem aldıklarını düşündüğünü öne sürdü. Suçsuz olduğunu beyan eden Tanırgan, mahkeme heyetinden tahliyesini istedi.

Savunmanın ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber