Kara Harp Okulu FETÖ davasına devam edildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin, 239 sanığın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2017 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kara Harp Okulu FETÖ davasına devam edildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin, 239 sanığın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık Muhammet Elliiki, öğretmen üsteğmen olarak görev yaptığını söyledi.

Emrinde herhangi bir askeri personel olmadığını ifade eden Elliiki, darbe girişiminde bulunulan 15 Temmuz 2016'da birliğe gelmesi yönünde mesaj geldiğini bildirdi.

Daha sonra Kara Harp Okuluna gittiğinde yoğun uçak ve silah sesleri duyduğunu anlatan Elliiki, daha sonra internette yer alan haberleri gördüğünü dile getirdi.

Elliiki, darbe girişimi olduğunu öğrendikten sonra herhangi bir olaya karışmamak için okuldan ayrılmak istediğini söyledi.

Çabalarına rağmen okuldan çıkamadığını ve kendisine kurmay başkanının emri olduğunun aktarıldığını anlatan Elliiki, sabah saatlerine kadar odasından çıkmadığını ileri sürdü.

Sanık Elliki, üzerinde bulunan 1 doların yurt dışında görev yaptığı sıralarda artan harcırahlardan olduğunu iddia etti.

Sanık eski yüzbaşı Nadir Özsoy da suçlamaları reddetti.

Odasında "15 Temmuz" yazılı kağıdın bulunduğunu hatırlatan Özsoy, her sabah tabur komutanı başkanlığında toplantı yaptıklarını, söz konusu kağıtta ise toplantıda aldığı notlar olduğunu savundu.

Özsoy darbe girişiminde bulunulan 15 Temmuz 2016'da saat 22.30 sıralarında, Afyonkarahisar'da gerçekleştirilecek tatbikata yönelik hazırlık yapmak için kendi taburuna gittiğini söyledi.

Öğrencilerin alarm verildiği yönünde bilgiler aktardığını ifade eden Özsoy, daha sonra Bozpark bölgesine gittiğini anlattı.

Söz konusu bölgede askerlerin toplandığını dile getiren Özsoy, bu sırada uçak sesleri duyduğunu, darbe girişiminde yer almadığını öne sürdü.

- "Silahın emniyet amaçlı dağıtıldığını düşündüm"

Tutuksuz sanık eski üsteğmen Cebrail Çiçek, darbe girişiminde bulunulan 15 Temmuz 2016'da öğrenci alımlarıyla ilgili görevinin sona ermesinin ardından evine gittiğini belirtti.

Daha sonra arkadaşlarıyla dışarıya çıktığını anlatan Çiçek, bu sırada gördüğü uçakların eğitim amaçlı uçtuğunu düşündüğünü söyledi.

Televizyonda haberleri gördüğünü belirten Çiçek, evine gittiğinde kendisine okula gelmesi yönünde mesaj geldiğini anlattı.

Bazı arkadaşlarıyla Kara Harp Okuluna gittiğini dile getiren Çiçek, dekanlık bölgesinde personeli kamuflajlı olduğunu gördüklerini, kendilerinin de kamuflajlarını giydiklerini söyledi.

Kendilerine emniyet için çağrıldıklarının bildirildiğini ileri süren Çiçek, herkesin odasına çıkması yönünde emir verildiğini ve bu sırada internetten haberleri takip ettiğini belirtti.

Güvenlik amacıyla silah aldığını iddia eden Çiçek, daha sonra tekrar odasına döndüğünü öne sürdü.

Mahkeme Başkanının "Silah dağıtımının ne amaçla yapıldığını düşündün?" sorusuna sanık Çiçek, "Silahın emniyet amaçlı dağıtıldığını düşündüm." karşılığını verdi.

- "Bütün emirler askerlerin kışlada olması yönündeydi"

Olay tarihinde albay olarak görev yapan tutuksuz sanık Memet Erkenekli, darbe girişimi günü mesai bitiminin ardından bir alışveriş merkezine gittiğini belirtti.

Daha sonra kardeşinin evine gittiğini dile getiren Erkenekli, cep telefonuna iletilen mesaiye gelinmesi yönündeki mesajın ardından Kara Harp Okuluna gittiğini söyledi.

Uçakları gördüğünü anlatan Erkenekli, dekanlık binasındaki odasına geçtiğinde internette yayınlanan haberlerde darbe girişiminde bulunulduğunu öğrendiğini belirtti.

Silah seslerini duymasının ardından dışarı çıktığını ifade eden sanık Erkenekli, örgütün şifreli haberleşme ağı "ByLock" kullanıcısı olmadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanının, "Darbe girişimini olduğunu öğrendikten sonra niye okulda kalmaya devam ettin?" sorusuna Erkenekli, "Bütün emirler askerlerin kışlada olması yönündeydi." cevabını verdi.

- Savunma yapan tutuksuz sanığa tutuklama

Daha sonra Cumhuriyet Savcısı, haklarında yakalama kararı bulunan tutuksuz sanıklar Çiçek ile Erkenekli'nin tutuklanmalarını istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Çiçek'in tutuklanmasına, Erkenekli'nin ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına devam edilmesine hükmetti.

Tutuklanmasına karar verilen Çiçek, duruşma salonunda polis ekiplerinin yaptığı işlemin ardından cezaevine sevk edildi.

Duruşmaya, pazartesi sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber