Sönmezateş'ten cevap verirsem beni öldürürler' savunması

"Akıncı'da size emir veren yüksek rütbeliler kimdi?" sorusu üzerine de Sönmezateş, "Herkes ne emir verdiyse konuşsun. Siz beni öldürmek mi istiyorsunuz. Bunlara cevap vereceğim ve beni yaşatacaklar mı? O yüzden bu kadar yeterli. Yapmayın lütfen." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2017 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sönmezateş'ten cevap verirsem beni öldürürler' savunması

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimini planlayıp yöneten sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi sanık eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in çapraz sorgusuyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmada Sönmezateş, Mahkeme Başkanı Selfet Giray ile müşteki ve sanık avukatlarının sorularını yanıtladı.

Sönmezateş, soru üzerine darbeye ilişkin ilk bilginin 11 Temmuz'da Semih Terzi'den geldiğini, 13 Temmuz'da konuyu olgunlaştırdıklarını, Akıncı'nın darbenin merkezi olduğunu da 15 Temmuz'da öğrendiğini öne sürdü.

Yurtta Sulh Konseyinin 5 kişiden oluştuğunu ancak sonradan 38 kişiye çıkarıldığını savunan Sönmezateş, bu 5 kişinin kim olduğunu bilmediğini, konseyde bulunduğu belirtilen 38 kişinin büyük bölümünü tanımadığını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin görevin de Semih Terzi tarafından 13 Temmuz'da kendisine bildirildiğini aktaran Sönmezateş, "Bu bir özel kuvvet harekatıydı. Şükrü Seğmen ile buluştuk, konuştuk ama her şey birden bire değişti." diye konuştu.

"Akıncı ile irtibat kurulacağını kim söyledi?" sorusuna karşılık Sönmezateş, "Onu da söyleyen anlatsın, ben çok konuşuyorum. Bir adamdan bu kadar süt alınmaz. Cevap vermeyeceğim, kendi konuşsun." ifadelerini kullandı.

"Bekletilmeyle ilgili olarak, telefon yine Akıncı'dan mı geldi?" sorusu üzerine Sönmezateş, "Bir özel kuvvet tarafı var, bir hava kuvvetleri tarafı var. Böyle bir kazığı insan hayatında bir kez yer, onu da yedik zaten, 4 saat bekletildik." dedi.

Sönmezateş, darbenin nasıl, kimler tarafından yönetildiğine ilişkin soruyu da "Ben emir komuta zinciri içinde olduğunu zannediyordum. Değilmiş. Bana da buna inanmak düşüyor. Semih Terzi, net bir şekilde emir komuta zinciri içinde olduğunu söyledi. Keşke yaşasaydı. Eğer ölmeseydi özel kuvvetlere 'Siz manyak mısınız? Cumhurbaşkanı İstanbul'da, görev iptal.' derdi ama öldüğü için diyemedi. Terzi öldükten 20-25 dakika sonra, bütün dünya Cumhurbaşkanının İstanbul'da olduğunu bilirken biz Marmaris'e gittik. Akıl alır gibi değil. İçime koyuyor da o yüzden." ifadelerini kullandı.

Sanık Sönmezateş, Semih Terzi ile emir komuta zinciri içerisinde orgenerallerden emir alacağını düşündüğünü ileri sürdü.

-"Siz beni öldürmek mi istiyorsunuz?"

"Akıncı'da size emir veren yüksek rütbeliler kimdi?" sorusu üzerine de Sönmezateş, "Herkes ne emir verdiyse konuşsun. Siz beni öldürmek mi istiyorsunuz. Bunlara cevap vereceğim ve beni yaşatacaklar mı? O yüzden bu kadar yeterli. Yapmayın lütfen." dedi.

Sönmezateş, bir başka soruya "Darbe girişimini ordudaki safkan FETÖ'cüler yaptı diyorsanız yazık edersiniz, insan aklıyla oynanmış olur. Bu kadar insan emir komuta zinciri var zannediyordu." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, sanığa Şükrü Seğmen'in anlattığı planla uygulama arasında fark olup olmadığını sordu. Sönmezateş ise plan ve uygulamanın kesinlikle farklı olduğunu söyledi. Aydın'ın bu farkın kaynağının kim olduğu yönündeki sorusuna Sönmezateş "Bilmiyorum" karşılığını verdi. Aydın, "Bazı sorulara cevap vermemekle bir kısım kişilere mesaj verdiğinizi düşünüyorum." diye konuştu.

- "Terzi'nin öldürüldüğünü bilmiyordum"

Müşteki Avukatı Hüseyin Aydın'ın "darbe girişiminde öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi ile darbe gecesi görüşme yapıp yapmadığını" sorduğu Sönmezateş, "Semih Terzi'nin öldürüldüğünü o gece öğrenmedim. Öldürüldüğünü bilmiyordum. Terzi'nin öldüğünü tutuklandığımda öğrendim." yanıtını verdi. Sönmezateş, "Çiğli Ana Jet Üssü'ndeyken Terzi'yi arayıp aramadığının" sorulamsı üzerine, herhangi bir görüşmesinin olmadığını söyledi.

Semih Terzi'nin Akıncı'daki ağırlık merkezinde küçük kaldığını savunan Sönmezateş, bu darbe girişiminin Akın Öztürk ile de yapılamayacağını, Öztük'ün altında hiçbir kuvvetin olmadığını kaydetti.

"Bazı şeyleri anlatmanız durumunda başınızın belaya gireceğini söylediniz. Başınız nasıl belaya girecek?" sorusuna Sönmezateş, "Küçücük bir olayı söyleyemiyor insanlar. Şu ana kadar başım ağrıdı. Şu salona, Akıncı'da olmayıp, jet pilotu olmayıp, tanklarla, toplarla konuşmayıp, Ankara'da olanlarla alakam olmamasına rağmen 4 kişiyle getirilip götürülüyorum. Tek başıma kalıyorum, tecrit hayatı yaşıyorum." yanıtını verdi.

- "Gizli kanallarıyla çalışacaktı"

"Özel Kuvvetler'de bir görev alıyorsunuz. Cumhurbaşkanının nerede olduğunu bilmiyorsunuz ama bir karar alıyorsunuz, cumhurbaşkanını alma konusunda. Bilmediğiniz bir yere nasıl gidecektiniz? Planı biliyor muydunuz?" sorusunu Sönmezateş, şöyle cevapladı:

"Özel Kuvvetler kendi gizli kanallarıyla çalışacaktı, istihbarat oraya gelecekti. Cumhurbaşkanı neredeyse alınacaktı. Bana göre MİT çok güzel görevini yapmış, darbeyi engellemiştir. Cumhurbaşkanının terkettiği yere 3 saat sonra biz gidiyoruz. Cumhurbaşkanının nerede olduğunu Özel Kuvvetlere kim bildirecekse o bilgi bende yoktu."

"Geçmişte hangi darbelerde Özel Kuvvetler görev aldı?" sorusu üzerine Sönmezateş, "Özel Kuvvetlerin geçmişteki tim siyası 10-12 idi. Bugün ise özel Kuvvetler'de 2 tugay, bir MAK alayı vardır. Büyüdü. O dönemde darbelere ne kadar katılmıştır, katılmamıştır bilmiyorum. Bir darbe yapıldıysa Özel Kuvvetler'in geçmişte katılması mümkün değil. Bugün Jandarma ile Özel Kuvvetler'e hakim değilseniz, darbe yapamazsınız. Gece saat 20.30'da Boğaz Köprüsünü keserseniz, halka, polise ateş ederseniz, askerle polisi, halkı karşı karşıya getirirseniz, böyle bir darbe gerçekleşmez. Bunu tasvip etmiyorum, hiçbir yerinde olmadım." dedi.

"FETÖ'nün etkili olduğu bir dönemde generalliğe terfi ettirildiğinin" hatırlatıldığı Sönmezateş, karacıların teklifiyle terfi ettirildiğini, terfisinin altında Cumhurbaşkanının imzasının olduğunu söyledi.

-"MİT'i bilmem"

Cumhuriyet Savcısının, "14 Temmuz itibarıyla bu darbenin başarılı olma ihtimali size göre neydi? sorusu üzerine Sönmezateş, "Planlara vakıf olsam bir şeyler söylerdim ama sadece Cumhurbaşkanlığı bölümüyle kısıtlı olduğu için bilgim, bir şey diyemeyeceğim. 14 Temmuz itibarıyla hiçbir bilgim yoktu, nerede ne olacağından." dedi.

"Rütbeniz ve konumumuz gereği bu darbenin Türk milletince ve uluslararası camiada kabul görüp görmeyeceğini tartıştınız mı?" sorusuna Sönmezateş, "Kuvvet komutanlarını sahneye koymadığınız sürece başarılı olamaz. Demek ki yoklarmış. 80 darbesi oldu, bir önceki oldu. Bütün Türk devletlerini yıkanlar başka Türkler. O yüzden ben vatan haini değilim." yanıtını verdi.

"Darbecilerin atama listesinde MİT Müsteşarı olarak gözüktüğünün hatırlatıldığı Sönmezateş, "Oynanmış bir liste. MİT müsteşarı olmam konusunu buradaki generaller hazmedemez. Ben MİT'te çalışmadım, hiç MİT'i bilmem. Ben MİT müsteşarı olacağım diye darbeye girmedim, darbeyi biliyorum diye de Türk paramı satıp dolar almadım." karşılığını verdi.

"Odanızda FETÖ ile ilgili bir listenin olduğundan bahsettiniz. Bu liste kaç kişilikti? Bilgi kaynağınız neydi? Bu listeyi içerik olarak legal veya illegal kimlerle paylaştınız?" sorusunu Sönmezateş, "Bunu Genelkurmay'da paylaştığım komutanlarım var. O liste generaller ve kurmay albay seviyesiyle bitiyor. Devletimizin haberi var. O, benim sigortamdı. Hep bir yerde tutmaya özen gösterdim. Fakat o listede olup da şu anda terfi etmiş çok kritik yerlerde olanlar var." diye yanıtladı.

-"Orgeneral Ünal ile görüştüm"

Bu listeyi, gelecekte başına bir durum gelmesi durumunda kullanmayı düşündüğünü belirten Sönmezateş, listeyi MİT'e, orgeneral ve korgeneral düzeyinde komutanlarına ilettiğini söyledi. Sönmezateş, Akın Öztürk'ün emriyle eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile de görüştüğünü, görüşmenin içeriğini Ünal'ın anlatabileceğini kaydetti.

"Bu darbeyi görünmeyen kralın emriyle yaptım, onun makamına güvendim." şeklindeki ifadesi hatırlatılarak, ifadede geçen "Kral"ın kim olduğu sorusu üzerine Sönmezateş, "Bütün bu komuta yapısının işin içinde olduğunu sanıyordum, değilmiş." yanıtını verdi.

Darbeci Semih Terzi'nin karacı tuğgeneral, kendisinin ise havacı tuğgeneral olduğu belirtilerek, "Terzi, hiyerarşik anlamda amiriniz değil." denilmesi üzerine Sönmezateş, "Bizim onunla hiyerarşik bağımız yok. Aramızda devlet sırrı da içeren çok derin konular var. Her hafta görüşüyorduk." görüşünü savundu.

Sönmezateş, bir başka soru üzerine Akın Öztürk'ü korumaya çalışmadığını ancak darbeye Öztürk ile ikna edilmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü. Şükrü Seğmen ile irtibata geçtikten sonra emirlerle ilgili kimden teyit aldığı sorulan Sönmezateş, "Akıncı'yı aradım, daha fazla konuşmayacağım bu konuda." ifadesini kullandı.

Sönmezateş, Akın Öztürk ile kesinlikle görüşmediğini savunurken, Öztürk'ün rütbesinde bir başkasıyla görüşüp görüşmediğini ise hatırlamadığını ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber