İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Okul komutanını 'darbeci' diye derdest etmişler

Savunma yapan eski Yüzbaşı Çam, derdest edilen okul komutanı Çetingöz'ün darbeci olmadığını ve kandırıldığını 16 Temmuz akşam saatlerinde öğrendiğini iddia etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2017 19:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul komutanını 'darbeci' diye derdest etmişler

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin, 239 sanığın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Savunma yapan eski Binbaşı Vedat Karagöz, 15 Temmuz akşamı "görev anlayışıyla" birliğine gittiğini, nöbetçilerin Mamak'taki 28. Mekanize Tugayı'na gitmesi söylenmesi üzerine buraya doğru yola çıktığını anlattı.

Samsun yolundan tugay nizamiyesine yaklaştığında tankların dışarı çıktığını gördüğünü ifade eden Karagöz, bunun bir "tuzak" olduğunu değerlendirerek içeri girmediğini dile getirdi.

Daha sonra Kara Harp Okuluna geldiğini ifade eden sanık Karagöz, ziyaretçi bölümündeki bebek odasında beklemeye başladığını, televizyondan 1. Ordu Komutanının askerlerin birliğe geri dönmesi açıklamalarını gördükten sonra yaşananların darbe girişimi olduğunu anladığını ifade etti.

FETÖ üyesi olmadığını ve olay günü bir faaliyetinin bulunmadığını savunan Karagöz, mahkeme heyetinden tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesini istedi.

- Okul komutanını "darbeci" diye derdest etmişler

Sanık Mustafa Yıldırım, darbe girişiminden önce Kara Harp Okulu öğrenci alayında yüzbaşı rütbesinde görevli olduğunu, 15 Temmuz akşamı evindeyken savaş uçaklarının alçak uçuşa başlamasından sonra mesaiye çağırıldığını ifade etti.

Okula gittikten sonra tabur komutanı yarbay Ali Demir'in kendisine ani müdahale mangasına takviye etmesi emrini verdiğini söyleyen Yıldırım, manga odasına gittiğinde burada kimseyi göremediğini dile getirdi.

Kurmay Başkanı Albay İlhami Polat'ın emriyle okul komutanı İzzet Çetingöz'ün "darbeci" denilerek derdest edildiğini Üsteğmen Ali Emre Buğurcu'dan öğrendiğini iddia eden Yıldırım, darbe girişiminden bu şekilde haberdar olduğunu öne sürdü.

Bundan sonra, Yarbay Atakan Adaşoğlu'nun emriyle Buğurcu ile sabah saatlerine kadar derdest edilen okul komutanının başında nöbet tuttuklarını beyan eden Yıldırım, okul komutanı Çetingöz'ün darbeci olmadığına dair bir konuşmasının olmadığını ve kendilerini vazgeçirme çabasında bulunmadığını öne sürdü.

Sabah saatlerinde mesaiden çıkarak 2 gün Eskişehir'de kaldığını dile getiren Yıldırım, merkez komutanlığınca ifadesinin alınması gerektiği için birliğine çağırılmasının ardından gözaltına alınıp tutuklandığını ifade etti.

- "Darbe lehine bir emir almadım"

Eski Üsteğmen Ali Emre Buğurcu, 2015'te Kara Harp Okulu'na takım komutanı olarak atandığını, 15 temmuz akşamı mesaiye çağrılarak Kara Harp Okuluna gittiğini belirtti.

Birliğe gittiğinde kursiyer teğmenlerin silahlandırılarak içtimaya alındığını gördüğünü anlatan Buğurcu, İlhami Polat ve Hüseyin Eçik'ten talimat alarak rütbeli askerlere mühimmat dağıttığı suçlamasını kabul etmedi.

"Darbe lehine bir emir almadım ve uygulamadım." şeklinde savunma yapan Buğurcu, nizamiyeye kamyonların çekilmesinin darbecilerin Kara Harp Okuluna gelmesini engellemek için yapıldığını düşündüğünü iddia etti.

Okul komutanının derdest edilmesi esnasında orada olmadığını ve kendisine "darbeci" olduğu için derdest edildiğinin söylendiğini anlatan Buğurcu, FETÖ üyesi olmadığını savunarak tahliye talebinde bulundu.

- Derdest edilen komutanın darbeci olmadığını 16 Temmuz'da anlamış

Eski Yüzbaşı Sadık Çam, darbe girişimini lanetleyerek başladığı savunmasında, atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan etti. Darbe girişiminden önce izinde olduğunu anlatan Çam, başka bir yere atandığından ilişik kesme işlemleri için Ankara'ya izin bitiş tarihinden önce geldiğini ileri sürdü.

Olay akşamı verilen alarm üzerine birliğine katıldığını söyleyen Çam, firari sanıklardan eski Kurmay Başkanı İlhami Polat'ın darbe girişimine karşı hareket ettikleri ve okulun güvenliğini sağlamaları yönündeki emirleri üzerine hareket ettiğini savundu.

Okul Komutanı Çetingöz'ün derdest edilmesi olayından daha sonra haberdar olduğunu iddia eden Çam, Binbaşı Hasan Hüseyin Eçik'in emriyle bir odada gözetim altında tutulan Çetingöz'ün başında nöbet tuttuğunu kaydetti.

Nöbet esnasında Çetingöz ile hiç konuşmadığını öne süren Çam, Çetingöz'ün darbeci olmadığını ve kandırıldığını 16 Temmuz akşam saatlerinde öğrendiğini iddia etti.

Çam, darbeye yönelik bir faaliyetinin olmadığını iddia ederek tahliye talebinde bulundu.

- İzinden erken dönmesi soruldu

Savunmanın ardından mahkeme başkanı sanık Çam'a, "Emniyette verdiğin ifadeyi kendine baskı yapıldığı için kabul etmediğini beyan ettin. Sulh Ceza Hakimliğinde de aynı ifadelerini tekrarlamışsın. Orada da mı baskı altındaydın?" sorusunu yöneltti.

Çam, baskının hakimlikte de devam ettiğini bu yüzden emniyet ifadelerini tekrarladığını belirtti. Bunun üzerine mahkeme başkanı sanık Çam'a, "Sen askersin, hem de rütbeli askersin. Savaşta esir düşme ihtimalin var. Bunun eğitimi verilmiş olması lazım size." diye tepki gösterdi.

Her askere bu yönde eğitim verilmediğini söyleyen Çam, böyle bir eğitim almadığını ifade etti.

İzinden neden erken döndüğü sorulan Çam, "Ben ablamla tartıştığım için izinden erken döndüm. Zaten haftasonu dönmeyi düşünüyordum." diyerek darbe girişiminde yer almak amacıyla Ankara'ya erken gelmesinin söz konusu olmadığını savundu.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber