Üniversitenin özel güvenlik görevlileri, gün boyu kampüse giren arabalarda türbanlı arıyor

Haber Giriş : 04 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci ve veliler, çalılıklarda başını açıp okula giriyor Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Kampüsü'ndeki fakültelere öğrenci taşıyan otobüs, minibüs ve otomobillerde özel güvenlik elemanlarınca türbanlı öğrenci aranıyor.

Türbanlı öğrencilerin başını açtıktan sonra fakültelere gitmesine izin veriliyor. Kimlik kontrolünün de yapıldığı aramalar gün boyu sürdürülüyor.
Türbanlı öğrencilerin İlahiyat, Ziraat, Fen-Edebiyat, Eğitim ve Mühendislik fakültelerine gitmek için geçmek zorunda olduğu yolda arama noktası oluşturuldu. Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu önündeki noktada özel güvenlik elemanları gün boyu görev yapıyor. Fakültelere giden belediye otobüsü, yolcu minibüsleri ve özel araçlar önce arama noktasında durduruluyor. Sonra da araçlar içinde türbanlı öğrenci olup olmadığı kontrol ediliyor. Özel güvenlik elemanları, durdurdukları belediye otobüslerine de biniyor ve türbanlı arıyor.

Yakalanan türbanlı öğrencilere ise, başını açtıktan sonra geçmelerine izin veriliyor. Bunu bilen kız öğrenciler ise, arama noktasına gelmeden önce türbanını çıkartıp başını açıyor. Sonra da öğrenim gördüğü fakültede peruğunu takıyor. Türbanlı olmasına rağmen başı açık olarak fakülteye giden kız öğrenciler, dönüşte arama noktasını geçtikten sonra başını tekrar örtüyor. Özel güvenlik elemanları araçlardaki erkeklere de kimlik kontrolu yapıyor. Öğrenci olmayanlara ise hangi fakülteye ve kimin yanına gideceği soruluyor. Ardından kimlik kartı karşılığında misafir kartı veriliyor.

Prof. Yusuf Demir, bu uygulamanın sadece öğrencilere yapılmadığını aynı müdahalenin kendisini ziyaret etmek için gelen annesine veya akrabasına da yapıldığını belirterek, "Başörtülü olan öğrencilerin anneleri, akrabaları yanımıza gelmekten artık kaçınıyor. Çağdaş bir ülkede bu tür kontrollerin olması yanlıştır. Güvenlik amacıyla yapılan kontroller olabilir. Ama insanları kategorize edilmesi hangi amaçla olursa olsun yanlıştır" dedi.

Adını açıklamayan bir üniversite yetkilisi ise, 1 yıldan bu yana sürdürülen bu uygulamanın sadece türbanlı öğrencilerin geçişini önlemek için yapılmadığını, öğrenci olmayan kişilerin de fakültelere ulaşmasının engellendiğini söyledi.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber