Ovaköy için önce PKK temizlenecek

Barzani'yi bypass edecek Ovaköy Sınır Kapısı için teknik çalışmalar sürüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci önceliğin yol üzerindeki PKK/PYD'lileri temizlemek olduğunu söyledi: Irak hükümetini bekliyoruz. Bu güvenliği ya Irak sağlayacak ya da biz sağlayacağız

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Kasım 2017 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ovaköy için önce PKK temizlenecek

Kiymet Sezer

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ovaköy Projesi ve Habur'da kontrolün sağlanmasına yönelik gelişmeler hakkında Yeni Şafak'a bilgi verdi. Bakan Tüfenkci, "Ovaköy için çalışmalarımız devam ediyor. Henüz teknik çalışma aşamasında. Burada önemli olan, karşı tarafta Irak Merkezi Hükümeti'nin yol güvenliğini sağlaması. Suriye sınırında güvenliğin sağlanması gerekiyor. Çünkü yol burada PKK/PYD'nin hakimiyeti olan bir bölgeden geçiyor. Şu anda biz biraz da Irak hükümetini bekliyoruz. Buranın güvenliğinin sağlanması lazım. Bu güvenliği ya Irak sağlayacak ya da biz sağlayacağız" dedi.

TEL AFER'DEN GEÇECEK

Türkiye'nin Ovaköy ticaret yolunun yapımını üstlendiğini vurgulayan Tüfenkci, "Biz Habur'da bunu yaptık zaten. Ovaköy'de de yaparız" açıklaması yaptı. Tüfenkci, yolun Dicle Nehri üzerinden geçtiğini, buraya da bir köprü yapılması gerektiğini vurgularken, Türkiye'nin bu köprüyü de 6 ay gibi kısa bir sürede yapacağını kaydetti. Türkmenlerin, yeni ticaret yolunun Tel Afer'e götürülmesi taleplerine karşın ise Tüfenkci, "Bu husus çalışmamızda var zaten. Yeni yol Tel Afer'den geçecek. Güzergah olarak Tel Afer, Musul, Bağdat yolunu izleyecek" bilgisini verdi.

HABUR'DA PEŞMERGE VAR

Irak merkezi hükümetinin Habur Sınır Kapısı'nda kontrolü sağlamasının ardından kapıdaki son durum hakkında da bilgi veren Tüfenkci, kapıyı şu anda Bağdat ile Peşmerge'nin ortak bir modelle çalıştırdığını kaydetti. Tüfenkci, "Şu anda oradaki gelişmeleri izliyoruz. Irak merkezi hükümeti ve Peşmergeler de orada çalışıyor. Ortak bir model gibi görünüyor. Bu da doğru bir şey. Çünkü 'Peşmerge' dediğinizde, onlar da merkezi hükümetin memuru durumunda. Ücretlerini Bağdat ödüyor. Ama Habur'da bayrak artık Irak merkezi hükümeti bayrağıdır" diye konuştu.

Güvenliği biz sağlarız

Habur'a alternatif olacak Ovaköy Sınır Kapısı için çalışmalar teknik düzeyde devam ediyor. Ticaret yolunun geçeceği köprü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Tel Afer'in kuzeyinden geçen güzergahın Tel Afer'e kadar uzatılması ve buradan da Musul üzerinden Bağdat'a ulaşması planlanıyor. Ancak bu güzergah üzerindeki PKK/PYD tehdidinden dolayı öncelik, yolun teröristlerden temizlenmesi ve güvenliğin tam tesisine verilmiş durumda. Türkiye, yolun güvenliğini sağlamak üzere Irak merkezi hükümetinin atacağı adımı bekliyor. Suriye sınırındaki PYD varlığının yanısıra Sincar'daki PKK varlığının bölgede yarattığı tehdide karşı Türkiye de TSK ile yolun güvenliğinin sağlanmasına hazır olduğunu Iraklı muhataplarına iletmiş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber